Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Miljonregn över forskning om biosensorer

antikropp illustration

Biosensorer med extremt små partiklar, nanopartiklar, av guld ska hjälpa forskare att förbättra utvecklingen av biologiska läkemedel och diagnostik av olika sjukdomar. Daniel Aili vid LiU är huvudsökande för ett projekt som får fem miljoner kronor från Vetenskapsrådet och Vinnovas gemensamma satsning på biologiska läkemedel.

Något förenklat är biologiska läkemedel kopior av kroppens egna ämnen. I dag används biologiska läkemedel bland annat inom behandling av vissa cancersjukdomar och inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit. Hit räknas bland annat antikroppar som används som vaccin eller behandling, och olika signalsubstanser som påverkar hur celler kommunicerar med varandra.

– Antikroppsbaserade läkemedel är i dag på stark frammarsch. Tyvärr är de ofta mycket dyra att ta fram och producera, vilket bidrar till att sjukvården av kostnadsskäl har svårt att erbjuda patienter en effektiv behandling i dag. Därför finns ett stort behov av nya tekniker som ger bättre möjligheter att effektivisera utvecklings- och produktionsprocessen, säger Daniel Aili, forskare vid institutionen för fysik, kemi och biologi.Daniel Aili, universitetslektor vid Linköpings universitet

Målet för det nya forskningsprojektet är att ta fram nya verktyg för att kunna följa produktionsprocessen av antikroppar och andra biologiska läkemedel. Forskarna vill kunna mäta viktiga egenskaper som avspeglar kvaliteten och dessutom kunna göra det i realtid medan processen pågår. Det är ett stort samarbetsprojekt som involverar två bioteknikföretag och flera LiU-forskare inom vetenskapsområdet tillämpad fysik.

Gyllene sensor

LiU-forskarna har under flera år utvecklat en biosensorteknik, som de nu kommer att utveckla så att den kan användas för flera specifika tillämpningar. Tekniken utnyttjar det faktum att nanopartiklar av guld har mycket unika optiska egenskaper, som gör att de lämpar sig bra för sensorer baserade på fiberoptik. Biosensorn ger forskarna möjlighet att i realtid mäta interaktioner mellan biologiska molekyler. Nu ska de utveckla biosensortekniken så att den passar för att känna av just de molekyler som är intressanta vid produktion av biologiska läkemedel. Bioteknikföretagen som medverkar i projektet kommer att jobba med att integrera tekniken i större system.

– Det är verkligen ett projekt som sträcker sig från ax till limpa. Det innebär förstås en utmaning, men ger desto större möjligheter om vi är framgångsrika, säger Daniel Aili.

Många möjliga tillämpningar

Daniel Ailis forskargrupp ingår också i flera andra samarbetsprojekt där forskare vid olika universitet vill utveckla sensorer för olika medicinska tillämpningar. Tillsammans med forskare vid Örebro universitet och Malmö Högskola har de nyligen fått tre miljoner kronor från Vetenskapsrådet för ett annat projekt. Där är målet att optimera sensorerna så att de ska kunna användas inom diagnostik för att tandläkare tidigt ska kunna upptäcka tandlossningssjukdomar, även kallat parodontit. Ungefär fyra av tio vuxna i Sverige över 50 år har problem med tandlossning och den kroniska inflammationen ställer till med problem.

– Förutom att det är en utbredd folksjukdom, finns också en tydlig koppling mellan parodontit och många andra svåra systematiska sjukdomar som hjärt-kärl-sjukdomar, Alzheimers, diabetes, och reumatiska sjukdomar, säger Daniel Aili.

Ett annat forskningsprojekt är fokuserat på neurodegenerativa sjukdomar så som alzheimers. Det är ett pågående projekt i samarbete med stiftelsen Alzecure, KTH och Karolinska Institutet.

 

Relaterat: Lysande material avslöjar hur cellerna växer

Bilder

Överst: illustration av antikropp. Foto: Svisio, iStock

Nederst: Daniel Aili, universitetslektor vid Linköpings universitet. Foto: Sofia Ström


Karin Söderlund Leifler Mon Nov 21 13:54:00 CET 2016 

Fler nyheter

Nobelpristagare blir hedersdoktor

Den japanske nobelpristagaren Hiroshi Amano är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans Marie Rådbo, Sara Mohammad och Graham Hendry vid promotionshögtiden den 20 maj.

Kämpe mot hedersvåld blir hedersdoktor

Hon trodde hon hade kommit till världens mest jämställda land men blev djupt oroad när hon upptäckte att det hedersvåld och förtryck hon flytt ifrån även finns i Sverige. Sedan dess har hon kämpat mot det.

Hon får prestigefyllt europeiskt anslag

Professor Eva Hemmungs Wirtén har fått klartecken till ett av Europeiska forskningsrådets mest prestigefulla anslag, ERC Advanced Grant. Hon får nära 22 miljoner kronor (2,3 miljoner euro) för fem års forskning om patent som en del av den vetenskapliga infrastrukturen.

Storpott för LiU i satsning på kompetenscentrum

Tre forskningsmiljöer vid Linköpings universitet får finansiering i mångmiljonklassen när Vinnova satsar på åtta nya kompetenscentrum. Här ska universitet och företag tillsammans bedriva forskning i världsklass.

Stort intresse för Campus Norrköping

De guidade turerna var fullbokade, filmvisningarna i Visualiseringscenter fullsatta och föreläsningarna välbesökta. Uppskattningsvis kom över tusen besökare för att fira Campus Norrköpings 20-årsjubileum.

Klimatavtal med Norrköping och SMHI klart

Linköpings universitet, Norrköpings kommun och SMHI har undertecknat ett avtal om samverkan. Målet är att ta fram en plan för hur kommunen ska hantera klimatförändringar.

Bygga för framtiden

De första studenterna på det nystartade programmet i samhällsplanering får en unik möjlighet att komma direkt ut i verkligheten. I september öppnar bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017, där universitetet är en av de större aktörerna.

Organisk elektronik kan hämta kraft i väggurtaget

Organiska ljusemitterande celler, LEC, och tryckt organisk elektronik kan kopplas till väggurtaget via en liten och billig organisk effektomvandlare, framtagen i ett forskningssamarbete mellan Linköpings och Umeå universitet.

Ett gott boende för äldre kräver dialog och samverkan

I forskningsprojektet Räknestickan deltog såväl forskare från Energisystem som från Tema teknik och social förändring. Samverkanspartnern Roland Thérus från Riksbyggen är mer än nöjd med resultatet: "Det har öppnat en helt ny värld för oss".

LiU-forskare ger ut barnbok om assisterad befruktning

Idag föds cirka femtusen barn per år i Sverige med hjälp av olika former av assisterad befruktning. En barnbok i ämnet berättar för barnen hur livet kan börja på olika sätt.

kvinna framför spegel gömmer ansiktet

Svårt få hjälp vid kraftig fixering vid utseendet

Dysmorfofobi, eller BDD, tycks vara en relativt vanlig psykisk sjukdom i Sverige, enligt en avhandling från LiU. Personer som lider av BDD är besvikna på kontakten med sjukvården och upplever att sjukdomen är okänd även inom vården.

Flygledartornet i Norrköping

Människan ska göra systemen säkrare

Automatisering bidrar till en säkrare och effektivare trafik, men innebär också nya risker. Jonas Lundberg leder ett fyraårigt forskningsprojekt som ska bidra till bättre och effektivare utbildningar för lotsar och flygledare.

Miljöteknikprofilen

Chargestorm årets miljöteknikprofil

Chargestorm, tillverkare av laddstationer för elbilar, och dess vd Patrik Lindergren fick ta emot utmärkelsen Årets miljöteknikprofil vid det årliga Miljöteknikminglet.

Trä

Vi mår bra av trä

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många i byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Tågolycka, ett scenario

Snabbare hjälp vid framtida kriser

Hur ser vår krisberedskap ut och kan andra än räddningstjänsten göra räddande insatser? Det är några av de frågor som det femåriga forskningsprojektet Framtidens skadeplats ska svara på.

Avtalssignering Helen Dannetun och Lars Stjernkvist

Strategiskt avtal mellan LiU och Norrköpings kommun

Ett strategiskt avtal har undertecknats mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun. Det innebär att ett långsiktigt, framtida samarbete är säkrat.

Peder Osterkamp, kommersiell chef MTR Express och LiU-alumn

Alumner på supertalanglista

Sex personer med LiU-bakgrund finns med bland årets 101 supertalanger på tidningen Veckans Affärers lista.

Mål nr 7

Biogas inte ett bränsle i mängden

Biogas har samhällsnyttor långt utöver att vara ett fossilfritt bränsle och bidrar till samtliga FN:s hållbarhetsmål. Det visar Linda Hagman och Mats Eklund i en vetenskaplig rapport.

Visualiseringscenter

LiU får jubileumsdonation från KAW

Visualiseringscenter i Norrköping blir nav i en satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 150 miljoner kronor. Fem Science centers får del av satsningen, förutom i Norrköping även i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Flätad stol, detalj

Malmstensstudenter designar för Kina

På Stockholm Furniture & Light Fair visar studenter i möbeldesign upp resultatet av det samarbetsprojektet #DesigninPine. I nio möbler möts svensk design, furu och modern kinesisk möbeltillverkning. 

Kigali

Rwandas ambassadör besöker LiU

Framtida samarbeten med LiU står på programmet när Rwandas ambassadör Christine Nkulikiyinka besöker Linköping den 8-9 februari. På onsdagen håller hon också en föreläsning på Campus Valla kring Rwandas uppbyggnad efter folkmordet 1994.

Hjärta

Miljoner till forskning om hjärta, kärl och lungor

Forskare vid Medicinska fakulteten får 8,7 miljoner kronor från Hjärt-Lungfonden. Bland annat Toste Länne, professor i fysiologi vid IMH, som får 1,2 miljoner kronor i anslag till sin forskning kring aneurysmsjukdom.

Värmetransistorn

Första värmedrivna transistorn

Dan Zhao och Simone Fabiano vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram en termoelektrisk organisk transistor. Resultaten har nu publicerats i Nature Communications.

Manon Kok

Sensorer för nytta och lek

Sensorer fästa på kroppen fångar rörelsemönster, till nytta för såväl film-industrin som för medicinsk rehabilitering och elitidrott. Manon Kok har ägnat sin doktorsavhandling åt tröghetssensorer.

Bergssjö i Nepal

Miljonanslag till utvecklingsforskning vid LiU

Två forskare vid Linköpings universitet har fått Vetenskapsrådets anslag för utvecklingsforskning. Henrik Nordvall och Joyanto Routh får forskningsmedel för tre respektive fyra år.

Flyktingasr i Europa

Europeiska nätverk byggs på flyktingkonferens

Bostadslösningar, goda utbildningsexempel och samarbeten. Lokala europeiska exempel på flyktingmottagande står i fokus på den flyktingkonferens som pågår i Norrköping 25-27 januari.

Forskarna monterar instrument som mäter kraft

”Stickade muskler” ökar kraften

Forskare har gett vanligt tyg förmåga att dra ihop sig likt muskelfibrer genom att belägga textil med ett elektroaktivt material. Teknologin öppnar upp nya möjligheter att i framtiden designa ”textila muskler” som exempelvis skulle kunna byggas in i kläder.

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Viss kritik, men inte oredligt beteende

Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp riktar i ett yttrande viss kritik mot en LiU-professor som forskar om syntetiska hornhinnor, men menar ändå att det inte rör sig om vetenskaplig oredlighet. Nu är ärendet tillbaka hos Medicinska fakultetsstyrelsen.

Efterfrågad demokratiprofessor

Hur skapas en gemensam grund och tilltro till samhället när alla kan välja sina egna nyhetsflöden via sociala medier? Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap och demokratiforskare, är efterfrågad både som forskare och föreläsare.

Campus Norrköping 20 år

Kom och fira Campus Norrköpings 20-årsjubileum! Den 18 mars öppnar universitetet upp campus och bjuder på en dag med populärvetenskapliga föreläsningar, guidade turer och spännande miljöer.

Robotutvecklare som vill göra nytta

Ett av årets två Anders Wall-stipendier för naturvetenskaplig forskning tilldelas Fredrik Löfgren, robotutvecklare och LiU-student i teknisk fysik.

Koll på yrkesroll – redan under utbildningen

Att kunna se saker ur andras perspektiv, kommunicera och samarbeta effektivt med kollegor som har andra kompetenser – det är några av de ”mjuka färdigheter” som behövs i alla yrken. Vid Linköpings universitet finns flera exempel på hur studenterna tränar sig inför sin kommande yrkesroll.

Effektivare elbilsmotorer målet för EU-projekt

Kubisk kiselkarbid är ett idealt material för kraftelektronik i exempelvis elbilsmotorer. Hittills har det inte varit möjligt att tillverka materialet i rätt kvalitet. LiU-forskare deltar i ett nystartat Horizon 2020-projekt som ska lösa problemen.

Utmaning att koordinera omsorgen

Den svenska välfärdsapparaten har svårt att koordinera sina verksamheter för människor med sammansatta behov. Det säger Staffan Johansson, professor vid Göteborgs universitet.

Lågt globalt intresse för att investera i ny klimatteknik

Teknik som ”dammsuger” atmosfären på koldioxid och lagrar den i berggrunden kan vara ett sätt att minska upphettningen av jordklotet. Men intresset för att investera i tekniken är svagt, visar LiU-forskare i en färsk studie.

Region Östergötland + CKS = sant

Region Östergötland är ny samarbetspartner med CKS från och med årsskiftet.

Årets studentföretagare gör bokföring enkelt

Att inte vilja ta samma vägar som alla andra, kanske är det ett typiskt kännetecken för en sann entreprenör. För Vera Antonov stämmer det. Nyligen blev hon utsedd till Årets studentföretagare 2017, senare i vår bär det av till Frankfurt för final.

50-åring med blicken mot framtiden

Gammal är äldst, heter det. Linköpings studenters idrottsförening, LSIF, fyller 50 år. Idag är det en ideell förening som går med vinst. Dessutom äldre än Linköpings universitet.

En välfärd för alla

Vårens seminarieserie handlar om lokal välfärdspolitik som hanterar socialtjänstlagens krav, demokratiska värden, trygghet för alla och god ekonomisk hushållning.

LiU-alumn sänder från Vasaloppets spår

Sedan Anton Emanuelsson Vretander tog examen 2015 i Kultur- samhälle och mediegestaltning har han utöver programledare för Vaken i P3 och P4 även varit producent för P3 spel. På söndag ska han för Radiosportens räkning delta i årets Vasaloppet.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Mar 23 14:10:13 CET 2017