Göm menyn

LiU-nytt - Nyheter från Linköpings universitet


Nytt masterprogram i design vid LiU

Antagningen har startat till LiU:s internationella masterutbildning i design. Utbildningen är tvåårig och i fokus för den tvärvetenskapliga designutbildningen ligger samhällsutmaningar, under första året analyseras matslöseri och nomadisk välfärd.

Det nystartade programmet innehåller tre designspår som möjliggör för studenterna att fördjupa kunskaper och färdigheter inom ett specialområde, nuvarande spår är Sustainable Futures, Transformative Services samt Visual media.

Stefan Holmlid– Syftet med programmet är att utbilda kvalificerade designers som kan förstå och ta sig an nya och komplexa samhällsutmaningar och med sitt kunnande och kompetens ta ledande roller i arbetet att skapa en hållbar framtid, säger Stefan Holmlid, professor i design för tjänster vid Linköpings universitet.

Det internationella masterprogrammet i design välkomnar studenter med olika bakgrund men med utmärkt känsla för design och ett genuint intresse av att utveckla designområdet.  Grundkunskaperna kan finnas inom management, design, arkitektur, kognitionsvetenskap eller slöjd, men också inom helt andra områden.

Linköpings universitet, LiU, har en lång historia inom forskning och utbildning i design. På 1970-talet gick starten med program för lärare inom hantverk. Kurser i design integrerades tidigt i flera av ingenjörsutbildningarna. LiU är en pionjär inom studiobaserat lärande utanför de traditionella konst- och designskolorna i Sverige och en föregångare inom området design för tjänster.

LiU är idag ett av de största designforskningsuniversiteten i Sverige, med forskning inom två fakulteter och fem avdelningar. Med det nya masterprogrammet erbjuder LiU i dag fem kandidatprogram och tre masterprogram inom design.

Första antagningen till det internationella masterprogrammet i design pågår till den 16 januari 2017. All undervisning är på engelska.

Mer att läsa om masterutbildningen i design 


Monica Westman Svenselius Tue Dec 13 09:41:27 CET 2016
monica.westman@liu.se 

Fler nyheter

kvinna framför spegel gömmer ansiktet

Svårt få hjälp vid kraftig fixering vid utseendet

Dysmorfofobi, eller BDD, tycks vara en relativt vanlig psykisk sjukdom i Sverige, enligt en avhandling från LiU. Personer som lider av BDD är besvikna på kontakten med sjukvården och upplever att sjukdomen är okänd även inom vården.

Flygledartornet i Norrköping

Människan ska göra systemen säkrare

Automatisering bidrar till en säkrare och effektivare trafik, men innebär också nya risker. Jonas Lundberg leder ett fyraårigt forskningsprojekt som ska bidra till bättre och effektivare utbildningar för lotsar och flygledare.

Miljöteknikprofilen

Chargestorm årets miljöteknikprofil

Chargestorm, tillverkare av laddstationer för elbilar, och dess vd Patrik Lindergren fick ta emot utmärkelsen Årets miljöteknikprofil vid det årliga Miljöteknikminglet.

Trä

Vi mår bra av trä

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många i byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Tågolycka, ett scenario

Snabbare hjälp vid framtida kriser

Hur ser vår krisberedskap ut och kan andra än räddningstjänsten göra räddande insatser? Det är några av de frågor som det femåriga forskningsprojektet Framtidens skadeplats ska svara på.

Avtalssignering Helen Dannetun och Lars Stjernkvist

Strategiskt avtal mellan LiU och Norrköpings kommun

Ett strategiskt avtal har undertecknats mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun. Det innebär att ett långsiktigt, framtida samarbete är säkrat.

Peder Osterkamp, kommersiell chef MTR Express och LiU-alumn

Alumner på supertalanglista

Sex personer med LiU-bakgrund finns med bland årets 101 supertalanger på tidningen Veckans Affärers lista.

Mål nr 7

Biogas inte ett bränsle i mängden

Biogas har samhällsnyttor långt utöver att vara ett fossilfritt bränsle och bidrar till samtliga FN:s hållbarhetsmål. Det visar Linda Hagman och Mats Eklund i en vetenskaplig rapport.

Visualiseringscenter

LiU får jubileumsdonation från KAW

Visualiseringscenter i Norrköping blir nav i en satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 150 miljoner kronor. Fem Science centers får del av satsningen, förutom i Norrköping även i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Flätad stol, detalj

Malmstensstudenter designar för Kina

På Stockholm Furniture & Light Fair visar studenter i möbeldesign upp resultatet av det samarbetsprojektet #DesigninPine. I nio möbler möts svensk design, furu och modern kinesisk möbeltillverkning. 

Kigali

Rwandas ambassadör besöker LiU

Framtida samarbeten med LiU står på programmet när Rwandas ambassadör Christine Nkulikiyinka besöker Linköping den 8-9 februari. På onsdagen håller hon också en föreläsning på Campus Valla kring Rwandas uppbyggnad efter folkmordet 1994.

Hjärta

Miljoner till forskning om hjärta, kärl och lungor

Forskare vid Medicinska fakulteten får 8,7 miljoner kronor från Hjärt-Lungfonden. Bland annat Toste Länne, professor i fysiologi vid IMH, som får 1,2 miljoner kronor i anslag till sin forskning kring aneurysmsjukdom.

Värmetransistorn

Första värmedrivna transistorn

Dan Zhao och Simone Fabiano vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram en termoelektrisk organisk transistor. Resultaten har nu publicerats i Nature Communications.

Manon Kok

Sensorer för nytta och lek

Sensorer fästa på kroppen fångar rörelsemönster, till nytta för såväl film-industrin som för medicinsk rehabilitering och elitidrott. Manon Kok har ägnat sin doktorsavhandling åt tröghetssensorer.

Bergssjö i Nepal

Miljonanslag till utvecklingsforskning vid LiU

Två forskare vid Linköpings universitet har fått Vetenskapsrådets anslag för utvecklingsforskning. Henrik Nordvall och Joyanto Routh får forskningsmedel för tre respektive fyra år.

Flyktingasr i Europa

Europeiska nätverk byggs på flyktingkonferens

Bostadslösningar, goda utbildningsexempel och samarbeten. Lokala europeiska exempel på flyktingmottagande står i fokus på den flyktingkonferens som pågår i Norrköping 25-27 januari.

Forskarna monterar instrument som mäter kraft

”Stickade muskler” ökar kraften

Forskare har gett vanligt tyg förmåga att dra ihop sig likt muskelfibrer genom att belägga textil med ett elektroaktivt material. Teknologin öppnar upp nya möjligheter att i framtiden designa ”textila muskler” som exempelvis skulle kunna byggas in i kläder.

Barn på flykt

Barnets bästa i skymundan när asylärenden överklagas

Barnkonventionen har mycket begränsad betydelse för hur Migrationsöverdomstolen dömer i asylärenden. I de allra flesta fall avgörs ärendena utifrån andra faktorer, visar en ny avhandling.

Geberleinmannen

Mumie uppmärksammas i datavetenskaplig tidskrift

Världsledande teknik från Visualiseringscenter och Linköpings universitet uppmärksammas i den prestigefyllda datavetenskapliga tidskriften Communications of the ACM.

Nya studenter välkomnades till Medicinska fakulteten

Runt 400 nya studenter fanns på plats i Växthuset när det var dags för vårterminens upprop på Medicinska fakulteten.

Detalj. Misstänksamhet mot nyheter, t ex potatis

Surbullar och grinollar

Med satir vill fyra KSM-studenter få vanligt folk på en galleria i Norrköping att tänka till över det problematiska med förenklade representationer.

Flyktingar flyr genom taggtrådsstängsel

Goda exempel på konferens om flyktingmottagande

Den 25-27 januari hålls en konferens i Norrköping där innovativa lösningar på flyktingmottagande i Europa lyfts fram.

Norrköpings flyglats

Drönartrafiken synas

Vilka regler ska gälla för obemannade farkoster och och hur kan de samsas med den ordinarie flygtrafiken på ett säkert sätt? Det är frågor som LiU-forskare snabbt ska svara på.

Pensel styker arm

Betydelsen av beröring

Varför får vi behagliga känslor när någon smeker vår hud? LiU-forskaren India Morrison vill ta reda på hur såväl beröring som smärta påverkar vårt beteende.

Josefina Syssner femma på listan över årets lantisar

Josefina Syssner i topp fem över "årets lantisar"

CKS-föreståndaren och forskaren Josefina Syssner får en hög placering över personer som har inflytande i landsbygdsfrågor. Det är tidningen Land som årligen listar 100 personer som sätter landsbygden på kartan.

Bild på kvinna med hand för ansiktet

Stora skillnader i stöd till våldsutsatta kvinnor

Socialtjänstens hjälp till kvinnor som utsätts för våld av sin partner varierar stort. En del kommuner har ett väl utvecklat stöd, andra har knappast något. Det visar en ny avhandling.

Bild på regnbågsparad

Queera livslopp – att leva som lhbtq-person

En ny avhandling lyfter fram livsberättelser av äldre personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queera. Flera är oroliga för hur de kommer att bli bemötta inom äldreomsorgen.

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hans Lundgren

Hagdahlspriset till Lundgren

Hans Lundgren, förre director musices vid LiU, har tilldelats årets Hagdahlspris för att ha gett Linköpingsborna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser.

Stipendium från Drottning Silvia

Naira Topooco, doktorand i klinisk psykologi, har fått ett forskarstipendium från Stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond. Fonden delar årligen ut anslag till forskarstuderande som har en inriktning mot barn och funktionshinder. Naira Topooco ska utvärdera kbt på internet via en chatt för tonåringar med depression.

Bild: Professor Martin Kylhammar

Prisad professor

Professor Martin Kylhammar vid institutionen för samhällsutveckling och kultur, ISAK, får HM Konungens medalj av 8:e storleken. Han tilldelas utmärkelsen ”för förtjänstfulla insatser inom litteraturvetenskapen”. Medaljutdelningen sker den 7 februari på Stockholms slott.

CSN vill ha internationella avtal

CSN efterlyser internationella avtal för återbetalning av studielån. CSN vill även att det skapas en ny folkbokföring för utlandsbosatta personer.

Miljonanslag från Torsten Söderbergs Stiftelse

Fyra LiU-forskare har tillsammans fått drygt fyra miljoner kronor från Torsten Söderbergs Stiftelse till forskning inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap.

Det största anslaget gick till Mikael Benson vid IKE, som har fått två miljoner. Emil Elgebrant och Jan Kellgren vid IEI, liksom Ann-Christin Brorsson vid IFM har också fått pengar till sin forskning.

Hjärnfondens postdok stipendium

Daniel Nätt, IKE, har fått Hjärnfondens postdoktorala stipendium för fortsatt forskning om depression och stress. Även 2016 fick Daniel Nätt finansiering från fonden.

Årets bästa avhandling

Lisa Lindén har fått utmärkelsen Årets bästa doktorsavhandling av Filosofiska fakulteten. Hon disputerade vid Tema Teknik och social förändring i juni 2016 med sin avhandling om hälsokommunikation.

212 miljarder i studieskulder

Vid den här tiden på året får cirka 1,5 miljoner personer besked om sina studieskulder hos CSN. Totalt är låntagarna skyldiga svenska staten 212 miljarder kronor.
De högsta skulderna har personer som bor i Uppsala och Stockholms län. Östergötland hamnar på sjätte plats. Här är den genomsnittliga studieskulden 132 874 kronor per person.

NISAL inte längre institut

NISAL – Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande – kommer från årsskiftet inte längre att ha benämningen institut. Istället kommer verksamheten att organisatoriskt finnas på en avdelning vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV.
– Det här förändrar ingenting i verksamheten. All forskning, personal och ekonomi finns kvar. Det är bara en organisatorisk förändring. Från början fanns verksamheten vid Tema Äldre och åldrande, sedan gick den över i institutet NISAL och nu blir det en avdelning, kommenterar avdelningschef Annika Taghizadeh Larsson.

Prithiviraj Muthumanickam

Innovationsstipendium till LiU-doktorand

Prithiviraj Muthumanickam, doktorand vid ITN, har fått LFV:s innovationsstipendium 2016. Han har bland annat studerat hur arbetsbelastningen ser ut när flygtrafikledare sköter trafikledning på distans för flera flygplatser.

Skulder krävs via fastigheter

CSN testar en ny metod för att få in pengar från utlandsbosatta låntagare som inte betalar tillbaka studielånen. Via Lantmäteriet har CSN börjat undersöka om låntagarna har tillgångar i form av fastigheter. Och resultatet är hittills gott, 150 personer har redan betalat in totalt 733 000 kronor.

FoU-verksamheten ökar

Vid svenska universitet och högskolor fortsatte både de ekonomiska och personella resurserna till FoU-verksamhet att öka 2015. Bland de personella resurserna ökade antalet årsverken med 931 stycken, vilket motsvarar en ökning med nästan fem procent. En tredjedel av årsverken utförs av doktorander, enligt SCB.

Gazi Salah Uddin

Wallanderstipendiet till LiU

Gazi Salah Uddin, forskare i nationalekonomi vid IEI, har tilldelats Walladerstipendiet av Handelsbankens forskningsstiftelser. Han får därmed full finansiering i tre år för fortsatt forskning med målet att uppnå docentkompetens.

 


 

Läs senaste numret av LiU magasin online.
Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Feb 23 13:54:27 CET 2017