Göm menyn

Anita Lloyd Spetz ...

Bild på Anita Lloyd Spetz

Oulu nästa!

... sensorforskare som blir gästprofessor vid Oulu (Uleåborg) universitet i Finland.

Den tjänst du tillträder 1 januari kallas FiDiPro, vad kan det betyda?

-Det betyder Finland Distinguished Professor och innebär i mitt fall fyra års anställning på halvtid. Det finns nu ett hundratal från olika delar av världen, finansierade av statliga forskningsråd. Min professur betalas av Tekes som är Finlands motsvarighet till Vinnova, och pengarna ska räcka till min lön plus en postdoktor och en doktorand.

Hur kom det sig att du valde Oulu, 540 kilometer norr om Helsingfors?

-Jag hade kontakt med forskare där när jag arbetade med sotsensorer. Finländarna är duktiga på paketering och andra sensortekniker och har en del utrustning som vi saknar vid LiU. Nu ska vi utveckla en bärbar sensor som kan detektera alla nanopartiklar, potentiellt hälsofarliga partiklar från 1 till 50 nanometer. Min kollega professor Heli Jantunen föreslog mig att söka ett FiDiPro-projekt.

Frågan om nanopartiklarnas farlighet kommer upp med jämna mellanrum. Vad finns det för risker?

-De kan vara skadliga på grund av sin ringa storlek som gör att de kan ta sig in i kroppen exempelvis via lungorna. Också deras form och innehåll som järn, koppar och kolväten kan orsaka hälsorisker.

Du tänker arbeta varannan vecka i Finland och varannan i Linköping, och detta i fyra års tid. Blir det inte tufft?

-Jag är bra på att jobba när jag reser, så det ska nog gå bra. Det känns viktigt att behålla min forskargrupp i Linköping. Medarbetarna där ska kunna dra nytta av arbetet i Oulu och själva kunna komma dit som postdoktorer.


Tue Oct 26 10:19:25 CEST 2010Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Färre sökande till LiU

Det är färre som söker högskoleutbildning inför hösten jämfört med för ett år sedan, både på Linköpings universitet och i landet. Antalet förstahandssökande till LiU backar med drygt två procent.

Nya nätdroger ska avslöjas av spår i urinen

Nya nätdroger tillkommer ständigt. Möjligheterna att identifiera de nya substanserna på narkotikamarknaden måste utvecklas lika snabbt. LiU-forskare är med i ett forskningsprojekt som ska hjälpa rättskemiska laboratorier att hitta spår, så kallade metaboliter, efter nya nätdroger i urinprov.

Ingen ytterligare åtgärd mot kritiserad professor

Det blir inga ytterligare åtgärder med anledning av den kritik som riktats mot en professor vid Linköpings universitet för vetenskaplig oredlighet. Det har nu universitetets rektor beslutat.

Studentpub flyttar och expanderar

Efter 13 år flyttar VilleValla Pub ut ur sitt vardagsrum. I september öppnar man upp i nya, fräscha lokaler.

20-åring med mycket känslor

Körkort, frihet, kärlek, ångest. Att fylla 20 är temat när damkören Linnea firar 20 år med jubileumskonsert.

Elektronik styr plantans tillväxt

Jonpumpar inom organisk elektronik fungerar även på växter. Med dess hjälp har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och Umeå Plant Science Centre lyckats påverka tillväxten hos den lilla blomman backtrav.

LiU-alumner bidrog till Pulitzerpris

Avslöjandena av de så kallade Panamadokumenten tog hem årets Pulitzerpris, världens kanske mest prestigefulla pris i journalistik. Ett par LiU-alumner spelade en nyckelroll när härvan av avancerad skatteplanering kunde nystas upp.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Apr 21 09:15:43 CEST 2017