Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Stora skillnader i stöd till våldsutsatta kvinnor (Linköpings universitet, Tue Jan 17 10:26:10 CET 2017)

Socialtjänstens hjälp till kvinnor som utsätts för våld av sin partner varierar stort. En del kommuner har ett väl utvecklat stöd, andra har knappast något. Konsekvensen blir att många kvinnor riskerar att inte få någon hjälp alls. Det visar en avhandling från Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV, Linköpings universitet.

Queera livslopp – att leva och åldras som lhbtq-person (Linköpings universitet, Mon Jan 16 11:00:00 CET 2017)

Äldre personer som identifierar sig som lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queera har levt i en tid där deras könsidentitet och sexualitet har varit kriminaliserad, sjukdomsförklarad och ofta framstått som avvikande. En ny avhandling lyfter fram deras livsberättelser. Flera är oroliga för hur de kommer att bli bemötta inom äldreomsorgen.

Gömda frön avslöjar Kanarieöarnas förhistoria (Linköpings universitet, Mon Jan 09 08:50:00 CET 2017)

Har du prövat nationalrätten gofio under semestern på Kanarieöarna? I så fall har du ätit samma mat som urinvånarna åt för nästan 2 000 år sedan. De lokala bönderna har nämligen odlat samma slags spannmål i mer än tusen år. Den slutsatsen drar forskare från Linköpings universitet i samarbete med universitetet i Las Palmas på Gran Canaria efter DNA-analyser av arkeologiska sädeskorn.

LiU-forskare leder nytt program om geopolitik och hållbar utveckling (Linköpings universitet, Mon Dec 19 14:14:41 CET 2016)

Klimatpolitikforskaren Björn-Ola Linnér blir programchef för ett nytt stort forskningsprogram om geopolitik och hållbar utveckling. Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) satsar 48 miljoner kronor på det fyraåriga programmet, med en total budget på 58 miljoner kronor. Stockholm Environment Institute är värd för programmet som startar våren 2017.

Ny kunskap om hjärnan kan ge bättre behandling mot social ångest (Linköpings universitet, Mon Dec 19 10:55:32 CET 2016)

Människor som lever med social ångest blir ofta hjälpta av kognitiv beteendeterapi, KBT. Det finns dock en grupp som inte blir bättre. En ny avhandling visar att det via en hjärnavbildningsteknik går att förutse vilka människor som svarar på behandlingen. Tekniken kan på sikt innebära en bättre hjälp även för dem som inte svarar på den sortens behandling.

Idrottssatsningar – vår tids nya socialpolitik (Linköpings universitet, Fri Dec 16 10:58:48 CET 2016)

De senaste åren har en lång rad idrottsprojekt startat i utsatta områden som ett sätt att hantera sociala problem och stävja brottslighet. Projekten har blivit en del av samhällets socialpolitiska satsningar. Är de alltid av godo, är en fråga som väcks i en avhandling från Linköpings universitet.

Studenter utvecklar affärsidéer inom miljöteknik och gröna näringar (Linköpings universitet, Fri Dec 16 08:00:00 CET 2016)

I två kurser i entreprenörskap har studenter vid Linköpings universitet arbetat med att utveckla affärsidéer. Den 19 december redovisas resultaten i form av en minimässa på CreActive i Mjärdevi Science Park.

Politik hinder för återvinning av mineraler (Linköpings universitet, Tue Dec 13 10:08:00 CET 2016)

Vi talar gärna om omställningen till ett hållbart samhälle, men det innefattar sällan hur vi hanterar resurser. När det gäller mineraler leder politiken mot ökat resursslöseri och inte tvärtom, visar Nils Johansson i sin doktorsavhandling, vid Linköpings universitet.

Nytt masterprogram i design vid Linköpings universitet (Linköpings universitet, Tue Dec 13 08:55:28 CET 2016)

Antagningen har startat till LiU:s internationella masterutbildning i design. Utbildningen är tvåårig och i fokus för den tvärvetenskapliga designutbildningen ligger samhällsutmaningar, under första året analyseras matslöseri och nomadisk välfärd. Första antagningen till det internationella masterprogrammet i design pågår till den 16 januari 2017. All undervisning är på engelska.

Smarta städer – hittills mer ord än handlingar (Linköpings universitet, Wed Dec 07 10:42:44 CET 2016)

Begreppet smarta städer används allt oftare inom stadsplanering. Men ordets konkreta innebörd saknas och betydelsen skiftar beroende på vem som använder begreppet. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010