Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Smarta städer – hittills mer ord än handlingar (Linköpings universitet, Wed Dec 07 10:42:44 CET 2016)

Begreppet smarta städer används allt oftare inom stadsplanering. Men ordets konkreta innebörd saknas och betydelsen skiftar beroende på vem som använder begreppet. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Solen skiner inte alltid över pensionärerna på Solkusten (Linköpings universitet, Wed Dec 07 08:00:00 CET 2016)

Hemlöshet, ohälsa och rädsla för döden i ett främmande land. Det är innehåller några av berättelserna i forskaren Anna Gavanas bok om svenska pensionärer som utvandrat till Spanien. Boken slår hål på den ensidiga bilden av Spaniensvenskarna som glättiga golfare och placerar dem i en aktuell debatt om migration och integration.

Så gör vi Sverige starkare med unikt samarbete (Linköpings universitet, Tue Dec 06 15:43:14 CET 2016)

Forskare vid Flumes, Fluida och Mekatroniska system, vid Linköpings universitet startar nu ett nära samarbete med Hudiksvalls Hydraulikkluster, HHK, för att stärka industri och akademi. Samtidigt vill man lösa en av svensk industris stora utmaningar.

Pressinbjudan Invigning av Barnafrid (Linköpings universitet, Mon Dec 05 08:46:45 CET 2016)

Onsdagen den 7 december invigs Barnafrid, ett nationellt kunskapscentrum kring våld och andra övergrepp mot barn, med placering på Linköpings universitet. Vid invigningen medverkar bland annat barnministern Åsa Regnér och framstående forskare inom området.

Linköpings universitet och Linköpings kommun stärker samarbetet (Linköpings universitet, Fri Nov 25 08:00:00 CET 2016)

Måndagen den 28 november kommer Linköpings universitet och Linköpings kommun att teckna avtal om strategisk samverkan. Det sker vid ett evenemang i Linköpings stadshus.

Molekylära kameleonter avslöjar bakteriell biofilm (Linköpings universitet, Wed Nov 23 11:34:00 CET 2016)

Molekyler som byter färg kan användas för att följa i realtid hur bakterier bildar en skyddande biofilm omkring sig. Den nya metoden, som tagits fram i ett samarbete mellan forskare vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet, kan på sikt få betydelse inom både sjukvården och livsmedelsindustrin där bakteriers biofilm är ett problem.

Vårdsponsring medför etiska problem i hälso- och sjukvården (Linköpings universitet, Wed Nov 23 08:40:00 CET 2016)

Det uppstår flera etiska problem med sponsring av offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Det visar en rapport från Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet som tagits fram på initiativ från Statens medicinsk-etiska råd (Smer).

Snabbare uppe på benen efter höftfraktur (Linköpings universitet, Tue Nov 22 08:30:00 CET 2016)

Ett befintligt läkemedel kan bidra till att patienter snabbare kommer på benen efter en höftfraktur, enligt en europeisk samarbetsstudie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Bone Joint Surgery. Fyndet pekar på att behandlingen kan påskynda läkningen av benbrott.

Fyra miljoner kronor ska belysa miljöproblem ur humanioraperspektiv (Linköpings universitet, Mon Nov 21 08:00:00 CET 2016)

The Seed Box, Sveriges största forskningsprogram inom miljöorienterad humaniora, delar nu ut bidrag till forskare, författare och konstnärer världen över. Alla projekt som får pengar tar upp akuta miljöfrågor och visar på nya metoder och vägar – inte sällan konstnärliga – för att ta itu med vår relation med miljön.

Hjälp LiU och forskningen med det stora Bell-testet (Linköpings universitet, Thu Nov 17 09:15:24 CET 2016)

Genom ett stort antal exakt lika experiment på nio platser i världen ska människans förmåga att vara oberäknelig användas i ett kvantfysiskt experiment. Linköpings universitet fungerar som svensk nod för experimentet som sker den 30 november 2016.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010