Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Unga behöver hjälp att förstå sin förälders självmord (Linköpings universitet, 2016-09-21)

Att prata om självmord är så stigmatiserat att ungdomar vars föräldrar tagit livet av sig tvingas vända sig till utomstående, på exempelvis nätet, för att få ventilera sin sorg. Det visar en avhandling från Linköpings universitet. Inte heller vården har någon uppbackning för dessa ungdomars livssituation, menar socionomen Anneli Silvén Hagström som skrivit avhandlingen.

Möjligt att förutsäga hur multipel skleros utvecklas (Linköpings universitet, 2016-09-14)

Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet vid multipel skleros.

Fler fuskande forskare upptäcks (Linköpings universitet, 2016-09-09)

Macchiarinifallet har riktat strålkastarljuset mot fusk i forskningen. I en ny studie visar Linköpingsforskarna Solmaz Filiz Karabag och Christian Berggren att problemen är allvarliga även inom samhällsvetenskapen. Antalet upptäckta fall ökar snabbt och de vetenskapliga tidskrifterna tvingas till motåtgärder för att komma åt fuskande forskare.

Köra bil eller prata i telefon? Hjärnan koncentrerar sig bara på en sak (Linköpings universitet, 2016-09-06)

När vi är upptagna med en uppgift som bygger på att vi använder synen, dämpar hjärnan hörselintrycken för att underlätta för oss. Det visar en studie som forskare från bland annat Linköpings universitet gjort. Studien hjälper forskarna att bättre förstå vad hjärnan gör när vi koncentrerar oss.

Kalasmottagning för nya studenter (Linköpings universitet, 2016-09-05)

Onsdagen den 7 september välkomnas alla nya studenter till Linköpings universitet med en myllrande mässa och underhållning av högsta klass på Saab Arena i Linköping.

Problem blir till möjligheter: LiU-studenter möter gröna näringar på Vreta Kluster (Linköpings universitet, 2016-09-05)

LiU-studenter hjälper företagare inom gröna näringar att utveckla sina idéer. Det sker inom ramen för ett par kurser i entreprenörskap. Den 5 september drar arbetet igång med ett gemensamt seminarium på Vreta Kluster utanför Linköping.

Ärftlig känslighet en tung faktor vid ADHD, hetsätning och alkoholberoende (Linköpings universitet, 2016-09-05)

Det är till största delen ärftliga faktorer som ligger bakom att vuxna med ADHD oftare utvecklar alkoholberoende och hetsätningsbeteende. Det visar en avhandling från Linköpings universitet. Eftersom den ärftliga komponenten spelar så stor roll är det viktigt att ADHD behandlas tidigt och att insatser sätts in för att förebygga att individen utvecklar dessa tillstånd senare i livet.

Alkoholberoende saknar viktigt enzym (Linköpings universitet, 2016-08-30)

En forskargrupp, under ledning av professor Markus Heilig, Linköpings universitet, har hittat ett enzym som inte produceras i tillräcklig mängd i framlobernas celler hos alkoholberoende människor. Bristen på enzym leder till att impulskontrollen bryts ner.

Stoppar anfallet där det uppstår (Linköpings universitet, 2016-08-24)

Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med franska kolleger tagit fram en liten anordning som både fångar upp den första signalen av ett epileptiskt anfall och doserar en substans som effektivt stoppar anfallet. Allt sker i samma pixel där signalen uppstår – ett område på 20x20 µm.

Två dagars fokus på smarta material (Linköpings universitet, 2016-08-18)

De absolut senaste genombrotten inom materialforskningen för såväl de mjuka som de hårda materialen, liksom teori och modellering av dem, presenteras under en internationell tvådagarskonferens AFM2016 på Vildmarkshotellet, Kolmården, 23-24 augusti 2016.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2010-08-26