Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Vuxna tar sällan ställning mot våld i familjen (Linköpings universitet, Tue Mar 28 08:00:00 CEST 2017)

Barn som berättar om våld i hemmet möts av olika reaktioner från vuxna som står dem nära. De kan få stöd och konkret hjälp med att hantera sin vardag, till exempel av mor- eller farföräldrar. Men de vuxna tar sällan ställning mot våldet och anmäler det. Det visar Nina Åkerlund i en avhandling i socialt arbete från Linköpings universitet.

Tuppar är schysstare mot sina släktingar (Linköpings universitet, Fri Mar 24 08:32:00 CET 2017)

Tuppar beter sig mindre aggressivt mot tuppar som de är släkt med jämfört med obesläktade konkurrenter i en parningssituation, enligt en studie från Linköpings universitet. Fyndet, som publiceras i tidskriften Behavioral Ecology, pekar på att tamhöns kan avgöra släktskap mellan djuren i en grupp och att det påverkar deras beteende.

LiU-professor får prestigefyllt anslag (Linköpings universitet, Thu Mar 23 14:14:08 CET 2017)

Professor Eva Hemmungs Wirtén har fått klartecken till ett av Europeiska forskningsrådets mest prestigefulla anslag, ERC Advanced Grant. Hon får nära 22 miljoner kronor (2,3 miljoner euro) för fem års forskning om patent som en del av den vetenskapliga infrastrukturen.

Nobelpristagare blir hedersdoktor (Linköpings universitet, Thu Mar 23 11:49:12 CET 2017)

Den japanske nobelpristagaren Hiroshi Amano är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans med Marie Rådbo, Sara Mohammad och Graham Hendry vid promotionshögtiden den 20 maj.

Organisk elektronik kan hämta kraft i väggurtaget (Linköpings universitet, Tue Mar 21 10:56:49 CET 2017)

Organiska ljusemitterande celler, LEC, och tryckt organisk elektronik kan kopplas till väggurtaget via en liten och billig organisk effektomvandlare, framtagen i ett forskningssamarbete mellan Linköpings och Umeå universitet.

Pressinbjudan: Mot en matematikundervisning i framkant (Linköpings universitet, Tue Mar 21 08:00:00 CET 2017)

Hur kan man organisera intressant matematikundervisning så att elever ges möjlighet att utveckla förmågor kring exempelvis resonemang och begrepp? Det är en av de frågor som forskare undersökt med syfte att se hur elevers kunskaper i matematik kan förbättras. Den 24 mars presenteras en del av resultaten på Söderportens skola i Norrköping.

Beslut i oredlighetsärende fattas tidigast i april (Linköpings universitet, Tue Mar 14 17:03:24 CET 2017)

Linköpings universitet har i juni begärt ett yttrande från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Anledning till detta är att universitetet i beslut den 3 mars 2016 kritiserat en professor för oredlighet i forskning i ett ärende rörande hornhinnetransplantationer vid medicinska fakulteten. Detta beslut är nu under omprövning.

Campus Norrköping fyller 20 år (Linköpings universitet, Fri Mar 10 09:46:00 CET 2017)

Inbjudan till pressträff 14 mars 2017. Lördagen den 18 mars är det öppet hus på Campus Norrköping. Det bjuds på populärvetenskapliga föreläsningar, guidade turer och spännande miljöer. Välkommen att höra om verksamheten på Campus Norrköping och om hur 20-årsjubileet ska firas.

Vem är den äldre? Ny rapport om framtidens åldrande befolkning presenteras (Linköpings universitet, Thu Mar 02 08:00:00 CET 2017)

Vilka möjligheter och förutsättningar har framtidens äldre? Den 8 mars presenteras rapporten "Vem är den äldre? Äldrebilder i ett åldrande Sverige” vid ett seminarium på Campus Norrköping, Linköpings universitet.

Idrottares oro över symtom kopplat till skaderisk (Linköpings universitet, Wed Mar 01 08:30:00 CET 2017)

Elitidrottares oro över sjukdomssymtom är kopplat till risken att skada sig under tävling. Hur symtomen av skador växer fram över tid och typen av idrott likaså. I två studier i British Journal of Sports Medicine undersökte ett internationellt forskarteam lett av forskare vid Linköpings universitet faktorer som förutsäger risken för skador hos atleter vid världsmästerskapen i friidrott år 2015.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010