Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Samhället kräver tystnad av personer som har hiv (Linköpings universitet, Mon May 22 08:09:51 CEST 2017)

Hiv är en sjukdom som är historiskt laddad med åsikter och värderingar. I en avhandling från Linköpings universitet undersöks samhällets föreställningar om hiv och hur sjukdomen kan erfaras av personer med hiv. Det är berättelser om påtvingad skuld, skam och tystnad.

Grafen på kiselkarbid kan lagra energi (Linköpings universitet, Fri May 19 08:45:00 CEST 2017)

Genom att delvis förstöra den perfekta ytan på grafen på kiselkarbid har forskare vid Linköpings universitet ökat materialets kapacitet att lagra elektriska laddningar. Fynden, som publiceras i tidskriften Electrochimica Acta, bidrar till ökad kunskap om hur det ultratunna materialet skulle kunna användas.

Söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett (Linköpings universitet, Thu May 18 08:41:00 CEST 2017)

En drink med mycket grädde ger bättre mättnadskänsla och frisättning av mättnadshormon än en lågfettdrink med samma kalorimängd. Detta enligt en ny studie av forskare vid Linköpings universitet, vars resultat presenteras i tidskriften Peptides. Forskarna testade också om det gjorde skillnad att inta de båda måltiderna som en stor drink eller uppdelade i fem mindre portioner.

Över hundra nya doktorer – och en Nobelpristagare (Linköpings universitet, Wed May 17 14:07:57 CEST 2017)

På lördag promoveras 102 nya doktorer tillsammans med fyra hedersdoktorer – varav en är Nobelpristagare – vid årets promotionshögtid i Linköping Konsert & kongress. Samtidigt installeras åtta nya professorer vid Linköpings universitet.

Forskare lär sig mer om biogas i Kalmar län (Linköpings universitet, Tue May 16 09:36:03 CEST 2017)

Pressinbjudan Drygt trettio forskare och representanter för medlemsföretag inom Biogas Research Center, BRC, kommer under onsdagen på besök för att utbyta erfarenheter med företag och beslutsfattare i Kalmar län. Välkommen på en minikonferens där biogas och biogaslösningar i Kalmar län står i fokus Tid: onsdag 17 maj 2017, kl 15.30 – 17.15 med efterföljande mingel.

Gäckande atomvandring fångad med elektronmikroskopi (Linköpings universitet, Tue May 09 08:45:00 CEST 2017)

När atomer rör sig genom ett material kan det ibland ställa till med problem. Med atomupplöst elektronmikroskopi har forskare vid Linköpings universitet för första gången fångat ett fenomen, som under många årtionden har gäckat materialforskare. Studien publiceras i Naturetidskriften Scientific Reports.

Kick Out LiU Impact Factory (Linköpings universitet, Tue Apr 25 08:53:47 CEST 2017)

Träffa Linköpings universitets mest innovativa unga samhällsförändrare. Under hösten 2016 antogs tio drivna studenter till LiU Impact Factory, nu ska projekten ”kickas ut” och ta nästa steg på idéresan. LiU Impact Factory drivs av Linköpings universitets innovationskontor, LiU Innovation, för att stötta studenter med innovativa idéer som skapar samhällsnytta.

Ingen ytterligare åtgärd mot kritiserad professor (Linköpings universitet, Fri Apr 21 09:04:22 CEST 2017)

Det blir inga ytterligare åtgärder med anledning av den kritik som riktats mot en professor vid Linköpings universitet för vetenskaplig oredlighet. Det har nu universitetets rektor beslutat.

Nya nätdroger ska avslöjas av spår i urinen (Linköpings universitet, Wed Apr 19 08:45:00 CEST 2017)

Nya nätdroger tillkommer ständigt. Möjligheterna att identifiera de nya substanserna på narkotikamarknaden måste utvecklas lika snabbt. Forskare vid Linköpings universitet är med i ett forskningsprojekt som kan bidra i kampen mot narkotika genom att hjälpa rättskemiska laboratorier att hitta spår, så kallade metaboliter, efter nya nätdroger i urinprov.

Elektronik styr plantans tillväxt (Linköpings universitet, Tue Apr 18 09:19:33 CEST 2017)

Jonpumpar inom organisk elektronik fungerar även på växter. Med dess hjälp har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet och Umeå Plant Science Centre lyckats påverka tillväxten hos den lilla blomman backtrav.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010