Göm menyn

Pressmeddelanden

Pressmeddelanden från Linköpings universitets  publiceras på Newsdesk.

Utsatta migrantarbetare och svensk solidaritet (Linköpings universitet, Mon Feb 20 08:00:00 CET 2017)

Hur stödjer facket, solidaritetsrörelser och andra organisationer utsatta migrantarbetare i Sverige? En ny avhandling visar hur stödet ser ut och vilka möjligheter och svårigheter de olika aktörerna ställs inför.

Nätövergrepp lika allvarliga som sexuella övergrepp utanför nätet (Linköpings universitet, Fri Feb 17 06:13:00 CET 2017)

Ungdomar och barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet kan må mycket dåligt psykiskt och behöva behandling och stöd. Det framkommer i en ny rapport om ungas erfarenheter av sexuella nätövergrepp. Fördjupningsrapporten har tagits fram av Barnafrid vid Linköpings universitet tillsammans med Stiftelsen Allmänna Barnhuset på uppdrag av Socialdepartementet.

Stabil insulinproduktion vid typ 1-diabetes i pilotstudie (Linköpings universitet, Thu Feb 16 08:40:00 CET 2017)

En liten pilotstudie där forskarna försöker bromsa immunförsvarets attacker på insulinproducerande celler vid typ 1-diabetes tyder på en lovande effekt. Studien av forskare vid Linköpings universitet publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Kraftig fixering vid utseendet kan vara dold psykisk sjukdom (Linköpings universitet, Tue Feb 14 08:26:00 CET 2017)

Dysmorfofobi eller BDD (från engelskans body dysmorphic disorder), tycks vara en relativt vanlig psykisk sjukdom i Sverige, enligt en avhandling från Linköpings universitet. Forskningen pekar på att personer som lider av BDD är besvikna på kontakten med sjukvården och upplever att sjukdomen är okänd även inom vården.

Människan ska göra systemen säkrare (Linköpings universitet, Thu Feb 09 09:59:00 CET 2017)

Automatisering bidrar till en säkrare och effektivare trafik, men för också med sig nya risker. Jonas Lundberg, biträdande professor vid Avdelningen för medie- och informationsteknik, vid Linköpings universitet, leder ett fyraårigt forskningsprojekt som ska bidra till bättre och effektivare utbildningar för lotsar och flygledare.

Vi mår bra av trä (Linköpings universitet, Wed Feb 08 10:01:56 CET 2017)

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många inom byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det treåriga europeiska forskningsprojektet Wood2New, har just avslutats.

Nionde miljöteknikprofilen koras (Linköpings universitet, Fri Feb 03 09:06:10 CET 2017)

Sjunde februari koras årets miljöteknikprofil i Östergötland. Utmärkelsen delas ut för nionde gången av Cleantech Östergötland, Almi Östergötland och Avdelningen för industriell miljöteknik vid Linköpings universitet. Vem eller vilka som bidragit mest till miljötekniken under förra året avslöjas under det årliga Miljöteknikminglet, som sedan några år tillbaka hålls i samband med E-week.

Biogas inte ett bränsle i mängden (Linköpings universitet, Wed Feb 01 11:45:14 CET 2017)

Biogas har samhällsnyttor långt utöver att vara ett fossilfritt bilbränsle och bidrar till samtliga FN:s hållbarhetsmål. Det visar Linda Hagman och Mats Eklund, Linköpings universitet och Biogas Research Center, i en vetenskaplig rapport.

Första värmedrivna transistorn (Linköpings universitet, Tue Jan 31 11:00:00 CET 2017)

Dan Zhao och Simone Fabiano vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, Campus Norrköping, har tagit fram en termoelektrisk organisk transistor. Det räcker med en temperaturökning på en grad för att få en mätbar förändring av strömmen i transistorn. Resultaten har nu publicerats i Nature Communications.

”Stickade muskler” ökar kraften (Linköpings universitet, Thu Jan 26 08:30:00 CET 2017)

Svenska forskare har gett vanligt tyg förmåga att dra ihop sig likt muskelfibrer genom att belägga textil med ett elektroaktivt material. Teknologin öppnar upp nya möjligheter att i framtiden designa ”textila muskler” som exempelvis skulle kunna byggas in i kläder och göra det lättare för funktionsnedsatta personer att röra sig. Studien publiceras i Science Advances.

Fler pressmeddelande på Newsdesk


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Aug 26 13:45:53 CEST 2010