”Ett jättegarv varje dag är ett måste”

Att ha roligt på jobbet är en gemensam nämnare för Årets alumner: Mihai Aldén, Oscarsbelönad utvecklare på Dreamworks Animation i Los Angeles, och Kajsa Andersson, prisbelönt rektor för Skäggetorpsskolan. De berättade om sina vägval vid en ceremoni på Campus Valla.

Årets alumner 2015, Mihai Aldén och Kajsa Andersson, avtäcker plattan med sina namn.Foto: Göran Billeson
Firandet av Årets alumner började redan på morgonen den 10 november utanför Hus Origo, då Mihai Aldén och Kajsa Andersson avtäckte en ny, skinande blank platta med sina namn. Alumnernas egen Walk of fame omfattar nu fem plattor med namnen på alla Årets alumner sedan 2011, då LiU delade ut utmärkelsen för första gången.

Prorektor Karin Fälth-Magnusson gjorde sitt bästa för att överrösta den friska höstvinden och förbipasserande Jasplan.

– Det är viktigt att våra studenter får se vad man kan bli när man blir stor. Nu kommer vi att tänka på dig, Mihai, varje gång vi ser en film med häftiga effekter – det är tack vare honom och han är vår alumn. Och du, Kajsa, inspirerar oss genom ditt fantastiskt goda ledarskap, där du bemästrar kaos och får saker att funka.

Hyllades vid ceremoni

Efter avtäckningen togs Årets alumner om hand av sina respektive fakulteter fram till dagens stora begivenhet: ceremonin i C-huset. Studenter, medarbetare och alumner samlades utanför sal C4 för mingel, smörgåsar och cider.

Daniel Nilsson och Denice Ortega läser engelska och hade tagit en paus från pluggandet för att lyssna på Årets alumner.

– Jag behövde göra något annat en stund än att sitta instängd i min bunker, sade Daniel Nilsson skämtsamt.

– Det ska bli intressant att höra en svensk som har blivit så framgångsrik i Hollywood, tillade Denice Ortega.

Ceremonin inleddes med hyllningssånger till Årets alumner av Linköpings studentspex. Karin Fälth-Magnusson och alumniansvarig Camilla Smedberg hälsade välkomna. Sedan intogs scenen av Kajsa Andersson, alumn från Lärarutbildningen och Pedagogiskt arbete.

– Först av allt ett stort och varmt tack. Tack för att jag har fått studera vid LiU, tack för att jag har fått arbeta här och tack för att jag får stå här i dag.

Hon tycker det är fint att hon som skolledare uppmärksammas som Årets alumn men var noga med att påpeka att det inte handlar om någon ”one-woman-show”. Det illustrerades med en bild på Skäggetorpsskolans 101 medarbetare. Varje dag möter de 360 elever från jordens alla hörn – bara 3 procent av dessa har svenska som förstaspråk.

Viktigt att se medarbetarna

Årets alumner 2015, Mihai Aldén och Kajsa Andersson, med diplomFoto: Göran BillesonHon talade om ledarskap och hur viktigt det är att se medarbetarna.

– Människor och möten är min livsnerv och för mig betyder engagemang att ha en stark närvaro. Att ta sig tid även om man har ett pressat schema.

Ett sätt att maximera tiden och samtidigt få in erfarenheter från forskningens värld är att ha möten i form av fokusgruppssamtal. Det blir effektivt och ett tillfälle till lärande för såväl medarbetarna som Kajsa själv. En annan möjlighet till forskningsanknytning är att arbeta i projekt och hon berättade om ett samarbete med Apple för att utveckla användandet av lärplattor i undervisningen.

Ytterligare en framgångsfaktor är att våga visa glädje för uppgiften. Då är det så mycket lättare att nå långt – kanske ända till skolans vision att utbilda framtidens Nobelpristagare.

– Ett jättegarv på jobbet varje dag är ett måste!

Mihai Aldén, alumn från Civilingenjörsprogrammet i medieteknik, inledde också med att tacka LiU.

– Utan min utbildning härifrån skulle jag inte vara där jag är i dag.

Han berättade hur hans gymnasieklass var på studiebesök på medieteknikprogrammet och han blev så inspirerad av studentprojekten att han var tvungen att komma tillbaka redan dagen efter, då det var öppet hus, för att få se dem igen.

Engagerade LiU-lärare

– Det jag minns allra mest från LiU är alla engagerade och hjälpsamma lärare. Man kunde alltid gå till dem och fråga och få hjälp. Det var en ovärderlig resurs som jag utnyttjade väldigt mycket.

Under studietiden byggde han upp en stor portfolio av projekt som öppnade dörrar när han sökte sig till Dreamworks Animation i Los Angeles för att göra examensarbete. Där fick han sedan fast jobb som utvecklare och var med och tog fram verktyget OpenVDB, som används för att skapa avancerade specialeffekter i filmer. Bland annat hade alla de filmer som Oscarsnominerades för bästa visuella effekter 2015 tagit hjälp av OpenVDB.

Tidigare i år uppmärksammades Mihai Aldéns insats med en teknisk Oscar.

– Det var ett bevis på att vi har gjort något som många finner användbart. Väldigt kul, men vi är inte klara.

Nya utmaningar väntar. Bland annat den att artisterna belastas mer och mer med datahantering.

– Vi behöver utveckla verktyg som frigör dem och låter dem vara mer kreativa. Hoppas det finns några studenter på LiU som vill komma och hjälpa oss att lista ut hur det ska gå till.

En gissning är att det är många som är sugna på det och många som känner sig inspirerade av Årets alumner. Det blev i alla fall fullt framme vid podiet när Kajsa och Mihai fått sina diplom, av folk som ville prata med, ställa frågor till och gratulera dem.

Publicerad 2015-11-11

Läs mer om Årets alumn