17 forskare från LiU på Bokmässan i Göteborg

För tionde året i rad finns Linköpings universitet (LiU) genom Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap på Göteborgs bokmässa 28 september - 1 oktober. Intresset för LiU:s forskare som föreläsare är stort.

Folkmyller på mässgolvet. Bokmässan 2016 Foto: Niklas MaupoixI år passar LiU in extra bra på mässan, då temat är ”bildning som ett redskap för att förstå och navigera i en komplex och konfliktfylld värld – och kanske förändra den?”

- Vi ser det som ett smörgåsbord där vi lyfter fram bra och aktuell forskning med hög samhällsrelevans från våra fakulteter, säger Björn Ivarsson Lilieblad, arrangör från Filosofiska fakulteten.

Björn Ivarsson Lilieblad och Gunilla ArnellBjörn Ivarsson Lilieblad arrangerar fakulteternas medverkan på Bokmässan tillsammans med Gunilla Arnell från Utbildningsvetenskap.

- Det är många lärare som kommer till mässan, så det här är ett bra tillfälle för oss att visa upp vår forskning, säger Gunilla Arnell.

LiU har som tidigare år en monter strax intill Forskartorget, där även andra universitet och högskolor håller till, som till exempel Lunds universitet, Linnéuniversitetet och Göteborgs universitet. Där kan man orientera sig om utbildning och forskning vid de olika lärosätena.

I LiU:s monter erbjuds även ett omväxlande program med 17 forskare som tar upp ämnen som till exempel judiska kvinnors liv, finska krigsbarn, kulturarv, demokrati, folkbildning, digital bildning, litteraturundervisning och ensamhet och kärlek. Annelie Norberg, journalist och universitetsadjunkt på ISAK, leder samtalen med forskarna.

Forskarna kommer även att delta med programpunkter på andra scener under bokmässan. Bland annat kan du lyssna till dem på Forskartorget och i bokmässans seminarieprogram.

Annelie Norberg och Hans SjögrenFörra året var Hans Sjögren, professor i ekonomisk historia och institutionell ekonomi, en av föreläsarna från LiU (han kommer vara där även i år och tala om familjedynastier):

- Jag har varit där som besökare förut, men detta var första gången som jag var där genom min profession. Jag är mycket tacksam för att jag fick komma dit och föreläsa och åker gärna dit igen. Det är ett bra sätt att arbeta med den ”tredje uppgiften”.

(Tredje uppgiften: Enligt lagen ingår det i högskolornas uppgift ”att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta.”)

Inger Olausson, biträdande universitetslektor vid Tema Q (agronomie doktor och hortonom), tyckte också att det var givande att föreläsa på bokmässan:

- Det var roligt att vara en del att detta "kaos". Det är viktigt att berätta om det man arbetar med, visa att man finns och nå ut till nya målgrupper. Att lyfta att trädgårdsodlingens historia är ett ämne som det finns forskning inom. Bokmässan är i övrigt en bra mötesplats. Jag fick nya jobbrelaterade kontakter och fick chans att träffa de kontakter jag redan har. Man ska självklart ta chansen att vara med om man får den!

Förra året (2016) besökte 96293 personer bokmässan som är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Mässan startade 1985 och hade då 5 000 besökare. Allmänheten är den största målgruppen, men 35% av besökarna är branschbesökare och de två största grupperna bland dessa är lärare och bibliotekarier.

LiU:s program på Bokmässan

Bokmässan