2 800 anmälda till Högskoleprovet på LiU

Lördagsmorgonen den 29 oktober går startskottet för höstens högskoleprov på 120 orter. Nu har reglerna för provet skärps och den som använder otillåtna hjälpmedel riskerar två års avstängning.
Från skrivsal. Foto: UHRFoto: Erik LundbackTotalt i landet har 66 258 personer anmält sig, vilket innebär en nedgång på sex procent jämfört med hösten 2015. Antalet som vill göra prov har minskat på alla provplatser utom en. 79 procent av de anmälda 24 år eller yngre.

På LiU:s provplatser i Östergötland är nedgången enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR, större än genomsnittet, 12 procent. Här är det 2 793 personer som anmält sig, nästan 400 färre än förra året.

De som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten.

Från och med höstens provtillfälle är konsekvenserna för den som fuskar hårda. Regeringen och UHR har skärpt reglerna och all användning av otillåtna hjälpmedel nu är straffbart. Den som fuskar riskerar två års avstängning.

Facit kommer att publiceras fyra dagar efter provtillfället, onsdag den 2 november. Provdeltagarna kan ta del av sina resultat den 28 november.