20-åring med mycket känslor

Körkort, frihet, kärlek, ångest. Att fylla 20 är temat när damkören Linnea firar 20 år med jubileumskonsert.
Damkören Linnea övar inför jubileumskonserten– Vi vill förmedla hur det är att bli vuxen. Folk som kokar över makaroner och lägger sig på köksgolvet och gråter. Mycket ångest, men också så mycket härliga grejer. Vi vill göra en musikföreställning som är värdig en 20-årings alla känslor, säger Mikaela Ringdahl, körmedlem och sociologistudent.

Förberedelserna och repetitionerna är inne i en intensiv fas inför konserten den 22 april. Många nya stycken ska övas in, och repertoaren är blandad både vad gäller teman och musikstil.
– Det är historier om allt från missfall, flyttkartonger och kärlek till att flytta hemifrån och inte fatta hur tvättmaskinen funkar. Vad gäller stil har vi några lite popigare stycken och renodlade klassiska körverk, och även folkmusik. Men hela repertoaren representerar verkligen oss. Alla låtar känns klockrena. Alla är Linnea.

Det började med en moped

Idén att gestalta jubiléet som att fylla 20 uppkom när Emilia Baeckström letade i arkiven efter trycksaker från körens 15-årsjubileum.
– Jag upptäckte att loggan för 15-årsjubileet var en rosa moped. När jag såg moppen tänkte jag: “så var det att fylla 15, men hur var det att fylla 20?” På sätt och vis är det lite speciellt, för många i kören är inte 20 än eller har precis fyllt 20, så de är mitt uppe i det där.

– Det är ju en ålder där relationer till syskon, föräldrar och partners förändras. Det är ju också en ålder där man växer som person i och med att man blir äldre, fortsätter Mikaela Ringdahl.

Damkören Linnea övar inför jubileumskonsertenFörberedelserna inför konserten har inte bara varit musikaliska. Att fånga körens identitet har också varit viktigt.
– Vi har jobbat mycket med vilka vi är, vad vi står för, vilka kan vi vara och vilka vi vill vara. Vi är ju en ganska ung kör jämfört med manskören, som är 45 år. Damkören som fenomen är ju heller inte så gammalt, det finns inte så mycket repertoar för bara kvinnoröster. Så det är väldigt spännande att vara med att forma kören, berättar Emilia Baeckström.

Mikaela Ringdahl och Emilia BaeckströmÄr ni nervösa?
– Många i kören är nog nervösa. Det är mycket ny repertoar som vi inte sjungit förut som ska läras in. Men såklart, nervositet kan ju vara bra också. Jag hoppas och tror att vi kommer vara nervösa på en lagom nivå när det gäller.

Vad är det värsta som kan hända?
– Egentligen kan lite vad som helst hända. För ett tag sedan var jag på en konsert där dirigentens pärlhalsband gick sönder och spreds över publiken. På vår luciakonsert i julas var det en korist som svimmade. Men det värsta är nog om det inte kommer någon publik, för vi har jobbat hårt. Det skulle vara tråkigt att sjunga för en tom lokal. Men oavsett vad som händer kommer vi göra vårt bästa.

Konserten äger rum 22 april 15.00 i Katedralskolans aula i Linköping.
Biljetter köps på Akademibokhandeln i Linköping. 80 kr för studenter och personer mellan 13 och 18. Fritt inträde för barn. Övriga 150 kr. 

https://www.facebook.com/events/277706236006620/

www.damkorenlinnea.se

 

Video