62 LiU-studenter får dela på 2,2 miljoner kronor

Det var en glad och förväntansfull skara som den 12 maj åkte till Atlas Copco i Örebro för den årliga stipendieutdelningen från Tekn Dr Erik Johnssons stiftelse.

tekfak industriell ekonomi ind atlas copco erik johnsson stipendium

Stiftelsen, som grundades 1976 av Atlas Copcos dåvarande vd, delar varje år ut pengar till framstående LiU-studenter med teknisk-ekonomisk ämnesinriktning som förlägger en del av sin utbildning utomlands. De flesta stipendiater läser till civilingenjör i industriell ekonomi, men även studenter på masterprogrammet Industrial Engineering and Management belönas.

tekfak benjamin andersson industriell ekonomi atlas copco stipendium erik johnsson Benjamin Andersson

Benjamin Andersson är en av de lyckliga. Han får 30 000 kronor för att läsa data och ekonomi vid universitetet i Limerick under hösten.

– Jag ville åka inom Europa och har hört många tala varmt om Irland. Pengarna kommer framför allt att gå till boendekostnaderna, det är ganska dyr hyra där.

Kandidatprojekt på distans

Maggie Ho och Emelie von Schreeb som går den energitekniska inriktningen får 50 000 kronor var. De ska tillbringa hela tredje läsåret i varsitt hörn av världen – Maggie i Mexiko och Emelie i Australien – men tänker trots det göra ett gemensamt kandidatprojekt på distans om hur övergödda sjöars bottensediment kan omvandlas till biobränsle och gödsel.

tekfak maggie ho emelie von schreeb industriell ekonomi atlas copco stipendium erik johnssonMaggie Ho och Emelie von Schreeb

– En stor del av stipendiet kommer att gå till finansieringen av projektet, så vi är mycket glada över pengarna, säger Emelie von Schreeb.

Studenter på industriell ekonomi-programmen åker utomlands i högre utsträckning än studenter på andra program vid LiU. Mathias Henningsson, ordförande i IL-nämnden som ansvarar för programmen i industriell ekonomi, säger att det är värdefullt med utlandserfarenhet i sitt CV.

– Men man ska bara åka iväg om man brinner för det, inte för att man upplever det som ett krav. Det är viktigt att det känns rätt!

”Prova många olika saker

Atlas Copco, med verksamhet i 90 länder och kunder i dubbelt så många, upplever just nu en stark efterfrågan och är självklart intresserat av att rekrytera nybakade ingenjörer från Linköpings universitet. Thomas Dahlgren, vice president på Atlas Copco Holding Nordic och ledamot i stipendiestiftelsen, gjorde sitt bästa för att framställa företaget som en attraktiv arbetsgivare och kom också med konkreta råd.

– Välj inte kurser strategiskt utan läs det ni tycker är kul – då blir ni jättebra på det. Sök sedan jobb på ett företag som går med vinst, för då får ni möjlighet att prova många olika saker.

– Och besök gärna Atlas Copcos kontor i det land ni åker till!