Akademisk bojkott mot USA

Över 6000 akademiker har hittills skrivit under ett internationellt upprop om bojkott av akademiska konferenser som hålls i USA i protest mot Trump-administrationens inreseförbud.

I dagsläget har närmare 200 svenska forskare skrivit under, bland annat från LiU.

– För mig är det en slags solidaritetshandling. Trumps invandringsbegränsning är över huvud taget fruktansvärd. Att utestänga forskare från att delta i möten och konferenser drabbar både individer och skadar forskningen som i stort. Forskarvärlden bygger på öppna samtal och det är viktigt att inga röster saknas, säger Anna Kaijser, postdoktor på Tema Miljöförändring.

– Det är så lite man kan göra, men internationellt tror jag ändå forskare har någon form av statusposition. Kan jag i min yrkesroll utöva påtryckningar känns det bra.

Du är dessutom verksam inom ett forskningsområde som USA:s president öppet ifrågasätter.

– Ja, jag är extremt oroad över det som händer i USA. Det är först de senaste åren som det börjat hända något och politiker kunnat enas om internationella klimatavtal. Nu finns en risk att de förlorar i tyngd. USA har spelat en stor roll i klimatarbetet, men Trump-administrationens hållning kan både påverka det allmänna medvetandet om klimatförändringarna och den politiska viljan till åtgärder.

– Klimatskepsisen tycks också sammanfalla också med allmänt högerextrema och fascistiska åsikter. Det ser jag som ett obehagligt mönster, säger Anna Kaijser.

Bengt-Göran Martinsson, professor i litteraturvetenskap på Institutionen för kultur och kommunikation skriver sällan på upprop av olika slag – men nu såg han skäl att göra det:

– Det generella inreseförbudet i USA hindrar det akademiska utbytet på ett sätt som inte är acceptabelt. De negativa följderna är orimliga, både för forskningen i stort och för kunskapsindustrin. Det hindrar deltagandet på konferenser och det drabbar gästforskare och enskilda forskningsinsatser.

Skulle inte en bojkott också drabba forskarsamhället i USA, om det skulle bli isolerat?

– Jag skulle nog vilja säga att president Trump i det här fallet skjuter på sina egna. Inreseförbudet drabbar framför allt amerikanska forskargrupper vars medarbetare plötsligt inte kan verka i USA.

Tara Mehrabi, doktorand i genusvetenskap på LiU, ser många anledningar att underteckna det internationella uppropet om bojkott.

– För mig, som muslimsk iransk kvinna och feministisk forskare, är det lika mycket en personlig som politisk fråga. Som akademiker förstår jag värdet av internationella konferenser, samarbeten och program. Att bojkotta sådana evenemang är ett  Tara Mehrabiakademiskt motstånd för mig. Vad jag hoppas på är till exempel omfördelning av internationella medel och omlokalisering av konferenser som inte har sådana inhumana regleringar, säger hon.

– Internationella konferenser ska vara öppna och toleranta rum för intellektuellt utbyte för alla. De ska vara rum där personer med olika bakgrunder och nationaliteter kan mötas och samarbeta bortom olikheterna. Bannlysningen av muslimer exkluderar inte bara epistemologiska ståndpunkter från den muslimska världen och dess perspektiv, utan hindrar också muslimska forskares möjligheter till vetenskapligt utbyte, internationella samarbeten, gemensamma publikationer samt framtida arbetstillfällen.

– Bojkotten handlar för mig om en solidaritets- och motståndshandling för att visa att inreseförbudet för muslimer till USA – eller rent allmänt för alla typer av utpekande av grupper utifrån religion, nationalitet, kön, sexualitet, funktionalitet etc inte är okej. Att det kommer att föra med sig konsekvenser.

Fotnot: Det planeras även en protestmarsch till stöd för vetenskap och forskning i Stockholm den 22 april: Science March Sthlm

Call for an Academic Boycott of International Conferences held in the US

Bilder: Wikipedia Commons samt Linköpings universitet