2023 års akademiska festkonsert har sin utgångspunkt i poesin och i mötet med pianisten och kompositören Elise Einarsdotters skaparkraft och unika musikaliska formuleringskonst. Titeln "Hemligheter på vägen..." är hämtad från Tomas Tranströmers dikt med samma namn.

Två par i svarta kläder. Närbild på körsångare i bakgrundenSvante och Katarina Henryson, Elise Einarsdotter och Olle Steinholtz Den akademiska festkonserten innebär starten för den samlade promotionsfesten som äger rum i maj varje år. Festkonserten har en lång tradition och årets konsert är den 44:e i ordningen. Den är öppen för alla så här finns chansen att ta del av en fantastisk upplevelse.

I årets festkonsert får vi höra sångerskan Katarina Henrysons ensamma röst möta Östgöta Kammarkörs klang i texter av Tomas Tranströmer, E. E. Cummings, Karin Boye, W B Yates, Kerstin Söderholm med flera. Kontrabasisten Olle Steinholtz ekvilibristiska utfärder samspelar med pianisten Elise Einarsdotters improvisationer och målar tillsammans med multimusikanten, Svante Henrysons gränslösa cellospel, ett landskap kring sångernas berättelse. Konserten produceras av Musik vid LiU under ledning av director musices Christina Hörnell.

Christina Hörnell samarbetar sedan några år tillbaka med Elise Einarsdotter och hennes man, basisten Olle Steinholtz, som tillsammans har utvecklat och berikat Östgöta Kammarkör på många sätt.

- De fyra musikerna i denna produktion rör sig i många olika musikaliska landskap och det kommer bli en kväll där kreativiteten, kommunikationen och uttrycksviljan är i centrum. Det är med stor värme och glädje vi ser fram emot att få bjuda årets promovendi och installandi på mötet med dessa fina musikanter på scenen i årets akademiska festkonsert. Att konserten dessutom har fri entré är mycket trevligt och salen rymmer en stor publik så det är bara att bjuda in Linköpingspubliken och våra vänner till denna kväll! säger Christina Hörnell.

Delar av kör som repeterar. I förgrunden syns dirigentenÖstgöta kammarkör repteterar Foto Jenny Ahlgren Östgöta Kammarkör grundades 1989 och består idag av 40 erfarna sångare. Det är studenter, LiU-alumner och andra sångare som vill sjunga på en hög nivå. Kören vill ständigt bli utmanade och utvecklas i det musikaliska arbetet. Mötet med Elise Einarsdotter har bidragit med många nya infallsvinklar när det gäller musikaliskt uttryck och samspel och har dessutom gett en värdefull inblick i jazzens harmonik.

Elise Einarsdotter är jazzpianist och kompositör. Hon har bland annat studerat vid Berklee College of Music i Boston och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Olle Steinholtz är jazzmusiker. Han har bland annat spelat med Egba, Tintomara, och Steve Dobrogosz Quartet.

Katarina Henryson är sångerska med ett förflutet i The Real Group, som hon lämnade efter 32 år för att arbeta med sitt eget vokala konstnärskap.

Svante Henryson är kompositör och musiker. Han är verksam inom jazz, klassiskt och hårdrock och spelar cello, kontrabas och elgitarr.


Musik vid Linköpings universitet