Åke blev Ann-Christine

”Varför skrattar vi åt män i klänning?” Det var en av frågorna som Ann-Christine Ruuth ställde till publiken på Konsert & Kongress i Linköping. Den fullsatta föreläsningen ingick i Linköpings Regnbågsvecka.

Ann-Christine Ruuth föreläser på Konsert och Kongress. Foto: Melinda Reyes HiltunenVid Vallabibliotekets utställning om arbetet för jämställdhet vid Linköpings universitet har det affischerats om en föreläsning med Ann-Christine Ruuth. Hon var fram till 60-års ålder känd som kyrkoherden Åke i Teleborgs församling i Växjö, och har därför stor erfarenhet av funderingar kring identitet. Hur vet man egentligen vem man själv är – och är det bättre att bli hatad för den man är, än att bli älskad för den man inte är?

Därför firar vi Pride

Regnbågsvecka på Konsert och Kongress, Linköping. Foto: Melinda Reyes Hiltunen– Kära farmor Ester, nu vänder du dig väl i din grav! utbrister Ann-Christine, när hon talar om att vi idag ser det som normalt att kvinnor bär långbyxor, medan det på hennes farmors tid fortfarande var otänkbart.
”Det är varje människas innersta önskan att bli bejakad för den hon är och innerligt älskad.” Det är ett citat av munken och författaren Wilfrid Stinissen som Ann-Christine tror på.
Föreläsningen växlar mellan existentiella frågor, normer i samhället och genomgångar av olika begrepp, som till exempel HBTQ. Ann-Christine menar att det var transpersoner som först gick emot polisen som trakasserade HBTQ-personer i baren Stonewall Inn 1969 i New York. Detta är, enligt henne, bakgrunden till att vi idag firar Pride.
Den 2 augusti 2010 ser Ann-Christine själv som sin ”komma ut”-dag. Det var nämligen dagen då hon för första gången gick på en folktät gata med kvinnokläder. Hur det kändes?

Kändes okonstigt

– Det kändes ingenting alls. Det var väldigt okonstigt och det var inte en människa där som tittade på mig, säger Ann-Christine.
Ändå var resan till att bli sig själv inte slut där. Ann-Christine, som då ännu var känd som prästen Åke i sin församling, hade många fler att komma ut inför.
– Jag hade varit oerhört rädd för mig själv, och nu skulle jag möta alla andras rädsla.
Ann-Christine Ruuth poängterar vikten av att inte felköna. ”Han kan gå före, vi har inte så bråttom” sa någon i en butik och syftade på henne.
– Är du osäker på någons kön, så fråga. Men fråga inte om andra människors underliv, det tillhör privatlivet, säger Ann-Christine som menar att könstillhörigheten är individens egen upplevelse. Hon tipsar också om dokumentärfilmen Vägen till Ann-Christine som finns att se på SVT Play. Dottern Ester Roxberg har även skrivit boken Min pappa Ann-Christine som fanns att köpa på plats.
Föreläsningen blev fullsatt och arrangerades av Forum för genusvetenskap och jämställdhet, Strategigruppen för lika villkor vid Linköpings universitet och Svenska kyrkan, Linköpings stift.

Ann-Christine Ruuths hemsida
Linköpings Regnbågsvecka