Spännande bransch där det ständigt händer nya saker

Efter examen lyckades Alex ta sig in i finansbranschen där han sedan examen jobbat inom kapitalförvaltning på Navexa Securities och ansvarar idag för en egen kundstock.

Namn: Alex Rebenius
Jobb: Finansiell mäklare på Navexa Securities
Examen: 2010

- En stor del av jobbet handlar om att hålla sig uppdaterad om aktuella trender och förändringar i världsekonomin samt hålla en löpande dialog med sina kunder för att göra nödvändiga förändringar, utifrån dessa, i deras portföljer. Överlag är det en spännande bransch där mycket ständigt händer vilket tilltalade mig.

Alex jobbar idag som finansiell mäklare i en bransch där ungefär 90% är civilekonomer. Kanske inte den mest självklara arbetsplatsen efter att ha läst Pol.Kand, men enligt Alex har han mycket nytta av utbildningen i sitt nuvarande jobb.

- Jag kan inte påstå att jag använder alla delar i utbildningen men det var också mitt val Generellt har jag haft stor nytta av det kritiska och analytiska förhållningssättet som man bär med sig från universitetet. Kombinationen statsvetenskap och nationalekonomi gör att man får en annorlunda infallsvinkel och ofta djupare förståelse för ekonomiska förändringar. De ämnen jag haft störst praktiskt användning av är, överlägset, statistik följt av makroekonomi.

Framtid inom ekonomi - läs nationalekonomi

Absolut roligast under utbildningen var, enligt Alex, att skriva kandidatuppsatsen i nationalekonomi och kursen i makroekonomi, en kurs som han idag har stor nytta av i sitt dagliga arbete.

-Kan man visualisera en framtid inom ekonomi ska man helt klart läsa nationalekonomi, men det gäller att välja med både hjärta och hjärna.

Att studera vid ett universitet är mer än bara föreläsningar och tentor, och enligt Alex har LiU ett väldigt bra student liv och många olika saker att engagera sig utanför studierna.

- En av de roligaste upplevelserna var en tävling under nolle-p då vi var 10 personer som lyckades klämma in oss i en telefonkiosk med nedkladdade rosa t-shirts. LiU är dessutom mycket bättre på att ta tillvara på sina studenter, och det finns ett stort understöd i form av tillmötesgående studievägledare och möjligheter att påverka.