Vill hitta lösningar som passar alla

Namn: Alexander Kvidén 
Jobbar: Förhandlare på hyresgästföreningen i Kalmar

Alexander Kvidén, tidigare studentVad gör du på ditt jobb?

- Jag förhandlar alla hyror i Kalmar län. Det kan gälla både årshyror och hyror vid nybyggnationer och ombyggnationer. Alla fastighetsägare som vill förändra en hyra måsta kontakta hyresgästföreningen. Och eftersom jag jobbar för hela Kalmar län blir det många lägenheter och många resor.

Hur går det till när man sätter en hyra?

- En av mina viktigaste uppgifter är att se till att alla hyresgäster får ett bra boende till en rimlig kostnad. För att avgöra vad som är en rimlig kostnad tittar jag på bruksvärdet på orten. Det innebär att jag tittar på andra lägenheter på orten och sätter hyrorna utifrån lägenheternas standard, kvalitet och service. Många fastighetsägare vill höja hyran vid årsskiftet och min uppgift blir då att se till generella kostnadsförändringar på orten samt det allmänna rådande ekonomiska läget i landet och därefter försöka förhandla fram en så bra uppgörelse som möjligt för alla hyresgäster. Men det är inte alltid man kommer överens med fastighetsägaren. Då kan man behöva gå vidare till hyresnämnden som då tar beslut i ärendet.

Hur ser en vanlig arbetsvecka ut?

- Jag försöker att hålla måndagar och fredagar tomma från möten, då samlar jag ihop på kontoret istället, antingen genom att starta upp veckan eller avsluta den genom att skriva protokoll och föra statistik. Tisdagar, onsdagar och torsdagar är det oftast minst två möten om dagen. Det kan vara med förtroendevalda inom hyresgästföreningen eller så är det rena förhandlingar med fastighetsägare. Förhandlingarna kan se olika ut beroende på om det rör sig om en ensam fastighetsägare som kanske bara äger ett hus och ett fåtal lägenheter eller om det är med ett stort fastighetsbolag med hög omsättning, en VD i spetsen och flera tusen lägenheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Flexibiliteten i jobbet! Och rörligheten. Ena dagen kan jag vara i Växjö och andra i Oskarshamn. Jag sitter alltså inte på mitt kontor hela dagarna utan får vara ute och träffa människor. Sen tycker jag också att jag jobbar för en god sak. Jag får vara med och utveckla hyresrätten och bidra till att människor får en skälig hyra.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

- Att det egentligen inte finns något rätt eller fel. Det finns visserligen ett regelverk och lagar att förhålla sig till men inom dom ramarna finns det så många olika sätt att göra och lösa saker på. Det gör arbetet komplext. Sen är det också väldigt många olika typer av människor man träffar, men det är bara roligt! Det kan vara den stora fastighetsägaren och den lilla hyresgästen men också många som arbetar ideellt. Utmaningen där är att hitta lösningar som passar alla.

Vad tyckte du om din utbildning?

- Den var klockren! Jag kan rekommendera den till alla! Det är svårt att ta på vad som egentligen var bäst, men att lära sig tänka kritiskt var nog främsta behållningen. För att kunna förhandla på ett bra sätt måste man kunna ställa rätt frågor och det kan man bara om man kan tänka kritiskt. Så det var helt enkelt en riktigt bra utbildning som jag kan använda mig av. Man kan söka många olika jobb. De jag pluggade med har alla fått bra jobb inom många olika områden. Det måste vara en bra kvalitetssäkring. Gemenskapen på utbildningen var också grymt bra. Vi blev ett stort sammansvetsat gäng och många av mina klasskamrater träffar jag fortfarande regelbundet fast jag nu bor långt ifrån.

Varför valde du att läsa Affärsjuridik vid Linköpings universitet?

- Innan jag sökte tittade jag på olika utbildningar men juridiken tilltalade mig så jag bestämde mig fort för att det var inom det området jag ville utbilda mig. Affärsjuridiska programmet i Linköping innehöll också en del ekonomi, det tyckte jag var en skön blandning. Jag ville också flytta till en utpräglad studentstad med riktig studentkänsla, en stad dit många flyttar för att just studera. I en större stad som till exempel Stockholm blir nog många kvar men jag ville vidare. Linköping har också ett gott rykte, jag hade hört väldigt bra om både staden och universitetet.

Hur såg ditt studentliv ut?

- Jag var lite äldre än de flesta i min klass, kanske tre år äldre, och hade jobbat lite innan jag började plugga. Det gjorde att jag också försökte se utbildningen som ett jobb. Jag åkte till skolan vid åtta på morgonen och satt där till ungefär fyra på eftermiddagen som vilket annat jobb som helst. Det är mycket att läsa inom juridiken så det blev många timmar på biblioteket. Vi hade också flera seminariegrupper och grupparbeten och när man satt och pluggade inför tentor var det skönt att vara flera och ha andra att bolla med.

Jag var också engagerad i flera föreningar som Affärsjuridiska föreningen, som är utbildningens sektion, och juristgruppen, en förening som fungerar som studiemedelsombud och ger gratis juridisk rådgivning till studenter och andra studentföreningar. Det var ett bra sätt att träffa människor på och så fick man något att skriva upp på sitt CV! Det blev också en hel del fester och kravaller.

Har du några tips till andra som vill läsa till affärsjurist?

- Man får göra en del val inom utbildningen, välj då det som du tycker är roligast, då får du ut mest av det. Det är ändå så mycket du får lära dig först på jobbet. Som till exempel Hyreslagen, den kunde jag inte när jag började på jobbet utan fick lära mig här. Kurserna skrapar bara på ytan så välj de du tycker verkar roligast!

När det gäller studieteknik så gillar jag själv att strukturera upp saker och ting. Jag tycker inte om att hetsplugga de sista dagarna innan tenta, som många andra gjorde, utan då vill jag hellre vara ledig och vila hjärnan. Så jag rekommenderar att göra lite varje dag istället, då vet man att man har gjort det man ska. Jag tycker också att man ska ta hjälp av sina studiekamrater, man kan få många bra tips av andra!

Jag tycker också att man ska engagera sig inom olika studentföreningar. Jag var till exempel med och ordnade arbetsmarknadsdagar. Jag var ansvarig för att se till att det kom dit en massa företag. Då lärde jag mig prata med olika människor och marknadsföring. Så man kan få många goda erfarenheter av att engagera sig.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

- Jag har många bra minnen men något som är särskilt starkt är diplomeringen. Eftersom jag hade engagerat mig så mycket hade jag även varit med och förberett äldre studenters diplomering. Så när man själv fick stå där och ta emot diplomet och visste att man redan hade jobb, då kändes det mäktigt.

Vad gör du om fem år?

- Då tror jag att jag är chef med personalansvar. Jag vill hela tiden utvecklas och det är den utvecklingen som jag kan se ligger framför mig. Ledarskap intresserar mig, det har alltid funnits där. Jag har varit tennistränare i många år och tycker att jag kan inspirera och motivera andra.