Allt kan hända efter LiU

Våga ta de chanser som kommer, vårda vännerna från studietiden och ta det lugnt – det ordnar sig även om det inte blir som du trodde. Det var några av råden till studenter från de tre alumner som medverkade i årets Career talks den 7 maj.

Alumner vid Career talks 2015Foto: Göran Billeson

Carina Mårlind är civilingenjör i maskinteknik, har gjort en internationell karriär och ansvarar nu för kassa- och betallösningar när H&M går in i nya länder. Mattias Bergbom är civilingenjör i medieteknik och fick efter utbildningen jobb i Hollywood, men har flyttat hem och arbetar med webbutveckling av livesändningar. Lina Broberg är barnmorska på sin drömarbetsplats, förlossningen.

För andra året i rad hade sal C2 genomgått en makeover och förvandlats till ett vardagsrum där moderatorn Marcus Höök tog emot sina gäster. Publiken bestod till största delen av studenter, men även medarbetare och en och annan alumn fanns på plats i den nästan fullsatta salen.

Strategi och magkänsla

Först ut i soffan var Carina Mårlind. Hon valde maskin för att det var en bred utbildning och gick vidare till exjobb på Scania och traineeprogram på ABB. Strategiska val för cv:t, som samtidigt kändes rätt i magen.

– Jag funderade mycket på vad jag ville jobba med egentligen. Det är ju skitsvårt, hur ska man veta det? Så för mig var traineeprogrammet på ABB en jättebra start. Där fick jag testa olika saker och även jobba utomlands. Jag var i USA mitt under pågående presidentvalskampanj och rörde mig från San Fransisco, där nästan alla höll på Obama, till Houston där ropen skallade: ”McCain, McCain!” – det var en upplevelse!

Exjobb med effekter

USA blev också hemmaplan för Mattias Bergbom, nästa alumn att komma in på scenen. Han gjorde ett utbytesår på Stanford, ”en inspirerande men extrem miljö där alla – förutom vi svenskar som bara dyker upp – har jobbat hela sitt liv för att komma dit”. I slutet av utbildningen åkte han till Los Angeles för exjobb inom effektindustrin. Han tänkte sig explosioner, rök, eld och vatten.

– Och så kom jag dit och fick höra: ”du ska titta på hur hår rör sig”.

– Du blev lite putt? inflikade moderatorn Marcus Höök.

– Kanske lite, erkände Mattias. Men det var bara att köra på och göra sitt bästa.

Det räckte till en anställning i teamet som jobbade med Brad Pitts hår i filmen Benjamin Buttons otroliga liv, där Pitts karaktär åldras baklänges.

– På den riktigt gamle Brad Pitt är allt hår digitalt. Vi gjorde näshår, skägg, ögonbryn, ögonhår…

Resten är historia, i form av en Oscar för bästa specialeffekter.

Visste vägen tidigt

Att hon skulle bli barnmorska visste Lina Broberg redan i femtonårsåldern. Vägen dit gick via sjuksköterskeutbildning och sedan barnmorskeutbildning vid LiU.

– Kände du stress när du skulle ut? frågade Marcus Höök, apropå de funderingar som både Carina och Mattias haft, ”kommer jag att få jobb?”.

– Inte över att hitta ett jobb, eftersom det är stor brist på vårdpersonal och i synnerhet barnmorskor. Däremot över att komma ut och göra det på riktigt, sade Lina.

Men hon konstaterade att det inte behöver vara dåligt att vara nervös inför första jobbet.

– Det gör att du är på tårna och ger det allra bästa du har.

Hon hade också stöd från några kursare som började jobba samtidigt. De träffades för en informell lunch en gång i månaden och pratade om jobbet, vad de tyckte var svårt och så vidare.

– Det kan jag verkligen rekommendera – har man bondat och blivit vänner ska man hålla kvar kontakten.

– Ja, det önskar jag att jag hade gjort mer, instämde Mattias.

– Där underlättar ju Facebook och Linkedin, just när det gäller att hålla koll på vad folk gör. Adda alla du kan, sade Carina.

Som projektledare vid H&M:s expansion på nya marknader kunde hon berätta om stora happenings med kändisar, som Lady Gaga vid invigningen av en ny butik på Manhattan.

– Varumärket är jättestort. Det är köer runt hela kvarteret, kravallstaket, folk rusar in och rycker i kläderna. Det är sådan hausse, så häftigt att se.

Vad är karriär?

– Vad är karriär för er? frågade Marcus Höök.

– Att göra saker jag tycker är kul och fortsätta utmana mig själv, sade Carina Mårlind.

– Att utvecklas i sitt yrke. Det går faktiskt även om man jobbar på samma ställe. Efter tio år i förlossningsvården har jag fler och mer komplicerade arbetsuppgifter, sade Lina Broberg.

Och apropå karriär: hur kan man byta Hollywood och Brad Pitt mot Norrköping?

– Jag fick en svensk fru och ville bilda familj. Los Angeles är kanske inte bästa stället för barn, sade Mattias Bergbom.

– Jag har inte alltid satt karriär och pengar främst utan fattat beslut med hjärtat. Det är jag stolt över.

I sitt nuvarande jobb på startupföretaget Swarmplanet arbetar han bland annat med att anställa folk. Vad ska man tänka på när man söker sitt första jobb?

– En personlig rekommendation väger tyngre än allt annat, sade Mattias. Det är viktigt att ha en bra profil på Linkedin, men det är snarast ett grundkrav. Var snäll, trevlig och ödmjuk.

Carina fyllde på:

– Du kan räkna med att din blivande arbetsgivare googlar dig, så googla dig själv och se vad som kommer upp. Det kan till exempel finnas foton på Facebook som du bör plocka bort.

Och den där stressen de kände över att välja rätt, den kan man släppa. Mattias igen:

– Du får med dig viktiga saker från universitetet, absolut. Men det är inte avgörande att du har läst en viss kurs, eller fått MVG. Ute i arbetslivet är det andra saker som räknas. Där säger de, bra, du har en civilingenjörsutbildning. Hur är du i team? Vad har du för personliga egenskaper? Hur lätt tar du till dig ny kunskap?

Det ordnar sig

Det ordnar sig. Det var de överens om. Man måste inte veta från början precis vad man vill göra. Det blir förmodligen inte som man tänkt sig ändå. Inte ens för Lina Broberg, som visste vad hon skulle jobba med, men inte hur det skulle bli.

– Även om du inte vet vad du vill göra, kommer dina val att göra att du växer, sade Carina Mårlind.

– Så är det, instämde Mattias Bergbom. Det du pluggar är en start – sedan kan precis vad som helst hända!

Mer om deltagarna i Career talks