Amanda, tidigare student

Miljö och kommunikation är Amandas nisch och på kort tid har hon byggt upp sin verksamhet. ”Min roll är ofta att inspirera, coacha, motivera och engagera andra att arbeta med miljöfrågor”.

Namn: Amanda Borneke
Jobb: Hållbarhetscoach & konsult på Borneke Miljökommunikation
Utbildning: Miljövetare, examen 2015

 

Amanda tidigare student från Miljövetarprogrammet Foto: Teres WramellAmanda Borneke driver företaget Borneke Miljökommunikation där hon arbetar som hållbarhetscoach. 
- Jag har tre olika roller beroende på vad kunden vill ha hjälp med och i vilket stadium de befinner sig i sitt miljöarbete. Jag kan vara revisor, konsult och/eller coach och beroende på min roll är det min uppgift att inventera, ge råd och inspirera/coacha. Andra typer av uppdrag är att vara moderator på konferenser eller hålla föredrag och fungera som inspiratör. Mina kunder är allt från företag till kommuner. 

Amanda har bland annat arbetat med ett Nordic Choice hotell i Göteborg. 
- Jag fick utvärdera hela verksamheten och prata med både ledning och anställda. Nordic Choice har kommit långt med sitt miljöarbete och gör många bra saker. Problemet var att personalen behövde bättre kunskaper om företagets miljöarbete för att de skulle kunna berätta om det för hotellets gäster. Min roll blev att inspirera, coacha, motivera och engagera. Jag har också haft uppdrag att få anställda att källsortera mer på jobbet.

Amanda, som är egenanställd, startade sin verksamhet vid årsskiftet 2017/18. Hittills har kunderna hört av sig till henne. 
- Jag har ingen hemsida än men jag jobbar aktivt med sociala medier och syns i många sammanhang. Det känns naturligt för mig och jag tänker inte på att jag också marknadsför mig själv och mitt företag. 

Vill förändra beteenden

Det bästa med jobbet, enligt Amanda, är att få vara med och skapa förändringar.
- Det är extra roligt att jobba med beteendeförändringar. Att jag känner att jag når fram till min målgrupp och att de också tycker det är kul, enkelt och inspirerande att jobba med miljöfrågor. Och att de ser möjligheterna. 

Utmaningen med jobbet handlar också om kommunikation – hur hittar man rätt argument som får just de här människorna att bli intresserade.
- Jag måste komma människor ganska nära och lära mig förstå hur de fungerar, och vad som är viktigt för dem. Även om de i början inte tycker de här frågorna är speciellt intressanta så måste jag försöka vända det till något positivt.

När Amanda var klar med sina studier var det många som hörde av sig och ville att hon skulle komma och föreläsa och göra mindre uppdrag. Det blev nästan ett problem, då de inte kunde erbjuda fast anställning. Det blev många gratisföreläsningar och det höll inte i längden. Amanda läste på hur det är att starta eget företag men tyckte inte det var hennes grej så nu är hon egenanställd istället. 

Kombinerar miljö och kommunikation

Miljökommunikation är Amandas nisch och något som hon upptäckte när hon pluggade. 
- Jag tycker många företag måste bli bättre på på att kommunicera om hur de arbetar med miljöfrågor. Ofta kanske problemen inte primärt handlar om naturen utan istället om hur vi talar om naturen. Här hittade jag mitt specialintresse och jag har fått mycket positivt gensvar. För att lyckas måste du vara passionerad och inte låta någon annan bestämma över du ska göra. Följ din dröm - det är tufft i början men det är bara att stå på sig. 

I framtiden hoppas hon på mer långsiktiga kunder med långvariga kontrakt för att kunna göra ännu större förändringar. Miljöintresset har funnits med sedan barnsben.
- Mina föräldrar har alltid tagit ut mig i naturen. Vi har varit mycket vid havet, dykt och snorklat. När vi har varit ute och dykt på samma ställen år efter år upptäcker man att det blir färre arter och mindre rev. Då förstår man att det är något allvarligt fel. 

Amanda, tidigare student från Miljövetarprogrammet Foto: Teres Wramell

Utbildningen bra förberedelse för arbetslivet

Efter gymnasiet började Amanda plugga på miljövetarprogrammet i Norrköping. 
- Jag läste mycket om programmet innan jag sökte. Man använde sig av problembaserat lärande (PBL) som lockade mig. Jag tycker att det är den bästa utbildningen inom miljövetenskap och det beror mycket på PBL som är en bra förberedelse för arbetslivet. Vi jobbade ofta i grupp med olika projekt. Man lär sig att hitta information och lösa problem. Studentlivet var också jättebra. Det finns så mycket; alla kårer, festerier och föreningar. Studentlivet gör att man tycker det är roligt att plugga.

Amanda var själv aktiv och drev bland annat arbetsmarknadsdagen ”Radar” för miljövetare. Det är en viktig mötesplats för studenter och företag i branschen. Då får studenterna chansen att presentera sig och berätta om sin utbildning. Det är en möjlighet till att få en praktikplats, exjobb eller jobb efter examen.

Hon tyckte också att LiU har många bra samarbeten med olika lärosäten ute i världen.
- Jag gjorde en utbytestermin i Nederländerna via Erasmus-stipendium och min kandidatuppsats i Norra Indien. Jag skulle inte vara samma människa idag om jag inte hade pluggat så mycket utomlands. Man kan också göra sin praktik utomlands men jag valde att göra min på Norrköpings kommun. Utbytesstudierna gav mig personlig utveckling, en chans att resa utomlands och ett unikt CV. 

Vad har Amanda för tips till andra som vill börja plugga?
- Välj en så bred utbildning som möjligt, med möjligheter till fördjupning. Hitta din egen nisch, jag tror att just dubbla kompetenser kommer att vara viktigt i framtiden. Som till exempel miljö och kommunikation. När du väl har börjat plugga passa på att nätverka så mycket du kan. Dina klasskamrater kommer vara dina framtida kollegor!