Civilingenjören som blandar teknik och kreativt tänkande

Anni Ulfendahl tillhör första kullen som tog examen från civilingenjörsprogrammet design- och produktutveckling. En utbildning som passade Anni då den kombinerar teknik, design och problemlösning. Idag jobbar på ett konsultföretag som projektör av kraftledningar.

Namn: Anni Ulfendahl
Jobb: Projektledning och projektering av kraftledningar på Pöyry SwedPower.
Examen: 2012

Anni Ulfendahl, tidigare studentEfter examen fick Anni jobb som projektledare och projektör av kraftledningar på konsultföretaget Pöyry SwedPower.
- Som relativt ny medarbetare är jag projektledare för mindre projekt. Det blir en del administrativt jobb som fakturering och budget. Men jag är också projektör avkraftledningar. Då är jobbet mer konkret och handlar om det som man behöver veta för att bygga en kraftledning från punkt A till punkt B; till exempel placering, ritning och konstruktion av stolpar.

Jobbet är varierande och det är därför svårt att beskriva en vanlig dag.
- Jag kan sitta en hel dag och göra en översiktsritning av en stolpe, hur den ser ut och vilka komponenter som ska finnas på den. En annan dag kan jag ha möten, både interna projektmöten och externa med kunder.

Att det blev just kraftledningar var mest en slump.
- Det låter kanske tråkigt men jag tycker det är jättekul. Jag fick höra talas om det här jobbet via en kompis kompis, och som rekommenderade mig. Sedan gick det väldigt fort när jag fick jobbet, som är en bra blandning mellan konstruktion och projektledning. Det passar mig, då jag i framtiden vill arbeta som projektledare i större projekt. Jag gillar min arbetsplats och vi är ett kul gäng. Här finns många yngre medarbetare, men även seniora som tar sig tid att lära upp oss lite nyare. Det och att det är så varierande är det bästa med jobbet.

Teknik och design lockade

Anni tillhör första kullen som tog examen på civilingenjörsprogrammet i Design- och produktutveckling. Att det blev just den utbildningen var dock mest en slump.
- Jag ville läsa till läkare men visste inte om jag skulle komma in första gången jag sökte. Om jag inte kom in, ville jag läsa något annat och gick därför igenom alla utbildningarna i LiU:s utbildningskatalog. Jag fastnade direkt för den här utbildningen. Den är en bra kombination av teknik och design, och innehåller också mycket kreativt tänkande och problemlösning.

Efter en termin var Anni så nöjd med utbildningen att hon inte alls funderade på att börja läsa något annat.
- Innan jag började plugga trodde jag att en ingenjörsutbildning innebar mest matte och teknik. Men det handlar också om problemlösning och att lära sig hur saker fungerar i stora drag. När man får det, kan man också traggla sig igenom matten.

Utbildningen var helt ny och Anni menar att det kan vara svårt att veta vilken typ av arbete man kan söka när man är klar med sin utbildning.
- Det är viktigt att man vet vad man har lärt sig och kan förklara för eventuella arbetsgivare vad vår utbildning innebär. Under hela min utbildning jobbade vi i projekt. Flertalet projekt- och konstruktionskurser samt kurser inom projektledningsområdet har jag haft användning av i mitt arbete.

Fantastisk sammanhållning

Anni är nöjd med både utbildningen och studentlivet.
- Utbildningen var bra och jag tror att den har blivit bättre. Då det var en helt ny utbildning fick vi studenter vara med att påverka genom olika utvärderingar. Det märktes att man lyssnade på oss och att vi också fick ta del av förändringar under vår utbildningstid.

Det bästa med studentlivet var den fantastiska gemenskapen.
- Alla fina kompisar som jag har fått både från programmet och från andra sammanhang. Jag var engagerad i studentlivet, bland annat som festerist och på Kårservice och i Linteks kansli (Linköpings Teknologers studentkår). Jag lärde mig att planera min tid samt ta ansvar och egna initiativ, vilket jag har nytta av idag. När jag började på mitt jobb vad det mycket upp till mig vad jobbet skulle innebära. Jag förväntades komma med förslag på vad jag kunde och ville göra samt vad jag kunde bidra med.

Jag kan verkligen rekommendera andra att plugga på LiU. Studierna kommer alltid i första hand men glöm inte att ha kul under tiden. Passa på att lära känna folk och få ett nätverk som du kan ha glädje av i framtiden, framför allt socialt men även professionellt.