Årets alumner bygger gym för själen och inspirerar tekniktjejer

Årets alumner vid LiU är psykologen Oskar Henrikson, grundare och vd för det psykologiska gymmet Habitud, och civilingenjören Sofie Lindblom, vd och medgrundare för den globala innovationsplattformen Ideation 360.

Oskar Henrikson i vattnet. Foto: Anna NilsenOskar Henrikson får utmärkelsen för att han är en förnyare inom psykologyrket som vill fokusera på det friska och uppmuntra människor att ägna sig åt själslig friskvård på samma sätt som de tränar och äter rätt för att må bra fysiskt. Han har läst psykologprogrammet vid LiU och är legitimerad psykolog. Under studietiden var han bland annat projektledare för den första nationella konferensen för psykologstudenter.

År 2009 var Oskar Henrikson med och startade Psykologifabriken för att sprida forskning om ledarskap och grupprocesser till en bredare allmänhet och 2014 blev han grundare och vd för det psykologiska gymmet Habitud. Han har fått mycket uppmärksamhet när han själv testat sina egna tips för att skapa en ny vana och badat utomhus varje dag i ett helt år. 

Sofie Lindblom framför vägg. Foto: Lena Katarina JohanssonSofie Lindblom blir Årets alumn för att hon är en förebild som inspirerar unga kvinnor att vilja satsa på en karriär inom teknik. Hon har läst civilingenjörsprogrammet i medieteknik vid LiU och redan under studietiden var hon engagerad i att fler kvinnor skulle få upp ögonen för möjligheterna inom teknikbranschen. Hon fick anställning på Spotify som studentambassadör och jobbade sig upp till tjänsten som Global Innovation Manager.

I början av 2017 blev Sofie Lindblom som 27-åring vd och medgrundare för den globala innovationsplattformen Ideation 360. Några utmärkelser hon fått är Microsofts Årets IT-tjej 2014, en av Veckans Affärers supertalanger 2016 och en de 50 mest inspirerande kvinnorna i teknikbranschen i Europa 2017.

Årets alumn är ett sätt för Linköpings universitet att uppmärksamma före detta studenter, alumner, som utmärker sig genom sina insatser och sitt engagemang. Det är sjunde gången som Årets alumner utses. Oskar Henrikson och Sofie Lindblom kommer att ta emot utmärkelsen vid en ceremoni den 12 oktober på Campus Valla.

Läs reportagen om Årets alumner 2017

Mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU