Årets spex - krig, kärlek och Zlatan

”Argare!” ropar någon i den fullsatta publiken, och Jeanne d’Arc upprepar sin replik, denna gång med ett hårdare tonfall: ”Jag vill ha kriiiiiig!” Årets studentspex Jeanne d’Arc eller en snabblektion i ängelska lockar till många skratt.

Linköpings studentspex föreställning Jeanne d'ArcFoto: Jenny Widén– Spex kan liknas vid att lyssna på klassisk musik. Varje föreställning ger olika intryck.

Jan-Olof Brüer och hans fru Louise Brüer är spexveteraner och LiU-alumner, på plats i Nationernas hus för att delta i ”Alumniträff med spex”. Deras dotter har varit med i Linköpings studentspex och vissa gånger har de varit på samma uppsättning två, tre gånger. De förklarar med iver att spex är interaktivt och det blir som roligast när publiken är med och bestämmer.

– Som publik kan man till exempel ropa ”omstart”, ”bu” eller ”på tyska”, och så får skådespelarna göra som publiken befaller. Men det händer att skådespelarna har selektiv hörsel, säger Jan-Olof Brüer.

När ljuset släcks och ridåerna i Forumteatern går upp äntrar den fagra mön Jeanne d’Arc och den rockiga ängeln Micke scenen. Föreställningen är igång.

Jeanne får det gudomliga uppdraget att rädda Frankrike från engelsmännen och avsluta det hundraåriga kriget. Flickan visar sig dock vara en ganska blodtörstig krigsförare och tolkar uppdraget på sitt egna vis. Hon beger sig till det franska hovet för att be om en armé, men där möts hon av kung Karl som är mer för fred (-agsmys) än blodsutgjutelse. Hovet består av flera karaktärer som på ett eller annat sätt påverkar historians utgång. Till exempel drottning Marie, som tycker att hennes make kungen är mesig och istället finner tycke för den blodtörstiga Jeanne. Eller rådgivaren Colonel Clandestine du Fromage som det verkar var något skumt med.

Plötsligt byte till franska

Då och då tvingas karaktärerna, på publikens begäran, att göra om akrobatiska hopp, att helt plötsligt byta till franska eller ändra sinnesstämning.

Föreställningen innehåller även flera populärkulturella referenser. Det stora slaget jämförs till exempel med en fotbollsturnering där kommentatorerna visar en poängtavla över de soldater som dödat flest i de båda ”lagen” Frankrike och England. Och krigets poängkung Jeanne d’Arc rings upp på kom-länk för att delge sina kommentarer, varav alla börjar med Zlatans signaturfras ”Nae asså…”.

Jeanne i Linköpings studentspex föreställning Jeanne d'ArcBåde skådespeleri, kostymer, dekor och musik är mycket imponerande. Hela spexorganisationen består av cirka 70 studenter som satte igång med uppsättningen redan i maj. Alla skådespelarna är helt nya för i år och en av dem är Jakob Grönlund (bild t.h.) som läser till civilingenjör i Medicinsk teknik och spelar huvudrollen Jeanne d’Arc.

– Jag har hållit på lite med teater tidigare, men det här är det största jag gjort hittills. Det roligaste med spexet är när publiken vågar ropa något och jag kommer på något roligt att göra. Jag älskar när det blir spontan improvisation! Ett exempel är när någon ropade ”större svärd!”, men så hade jag inget större svärd till hands. Så då började jag dra upp klänningen lite… De som fattade tyckte det var väldigt kul i alla fall.

Lägger mycket tid på spexet

De som jobbar med spexet lägger ned väldigt mycket tid vid sidan av studierna, och allra mest intensivt blir det strax innan och under föreställningsperioden.

– De senaste tre veckorna har vi jobbat varje kväll fram till åtta, nio. Annars är det kanske tre gånger i veckan. Men det är värt det, säger Jakob Grönlund och ler brett.

När ridåerna går ned och ljusen tänds igen, är det nog många som är tacksamma över att det finns studenter som tycker att det är värt det.

Publicerad 2015-02-26