Årets studentföretagare gör bokföring enkelt

Att inte vilja ta samma vägar som alla andra, kanske är det ett typiskt kännetecken för en sann entreprenör. För Vera Antonov stämmer det. Och hittills har det lett henne rätt. Nyligen blev hon utsedd till Årets studentföretagare 2017 och senare i vår bär det av till Frankfurt för final.

Vera Antonov, Årets studentföretagareIdén till ett modernt digitaliserat bokföringsprogram formades redan på gymnasiet, när hon sommarjobbade på sin pappas redovisningsbyrå, en bransch som tillhör de mest konservativa och fortfarande domineras av ”papper och stämplar och dyra konsulttimmar”. Inget av det anpassat för de mindre företagen, där bokföring ofta är ett av de stora hindren och uppfattas som svårt.

- Jag brukar dra en parallell - om man behöver en hemsida, så skulle man behöva sätta sig och börja koda den från grunden, säger Vera.

I stället skalades så mycket som möjligt bort och resulterade i en webbaserad bokföringstjänst, och där språket är på en nivå som går att förstå även för den som inte är utbildad ekonom. Dessutom översattes tjänsten till två språk, engelska och arabiska, för att underlätta för småföretagare med annat modersmål än svenska.

Nördade in på tävlingen

Några år senare har de första betalande kunderna börjat droppa in, och Vera och har dessutom blivit Årets studentföretagare. Vad vinner man på att tävla med sin affärsidé?

- Att träna på att presentera sitt företag är alltid bra, och dessutom gav tävlingen möjlighet att träffa en massa andra spännande människor som är i samma sits som jag.

Men deltagarna gick in olika mycket för tävlingen.

- Jag nördade ju in mej totalt, trakasserade alla i min närhet och frågade om jag fick dra min pitch, det vill säga min företagspresentation, för dem. Sedan djupanalyserade jag alla bidrag från föregående år och studerade vilka frågor juryn ställde. Vilka jurydeltagarna var kollade jag också upp noga, var de kommer ifrån och vilken bakgrund de har. Det är sån jag är, jag känner mig bekväm i att vara förberedd, hellre för mycket än för lite.

Programmering i stället för ekonomi

Nu ett par veckor senare är Vera tillbaka i vardagen på utbildningen på LiU, där hon läser sitt första år. Men inte ekonomi, som kanske varit det naturliga valet, nej hon valde ett annat spår.

- Att ha en utbildning i botten är alltid en trygghet, så det var en självklarhet. I mitt företag hade jag lagt ner mycket tid och pengar på att beställa själva systemet, och märkte då att jag och utvecklarna inte snackade samma språk. När jag hittade utbildningen Innovativ programmering på LiU kändes den rätt, den låg nära arbetslivet och hade ett praktiskt hands-on-fokus som tilltalade mig.

- Jag är jätteglad att jag valde utbildningen, det är hur kul som helst. Och det hjälper mej även i mitt företag, jag har blivit en mycket bättre beställare och kan fungera som ett bollplank för systemutvecklarna. Jag har blivit mer insyltad helt enkelt, och det är det jag helst vill.

Vill peppa andra tjejer

Vera är ensam tjej i sin klass, och att utgöra en minoritet är något hon vant sig vid.

- Det har blivit lite av en hjärtefråga att peppa tjejer att våga söka sig till programmeringsyrket. Jag tror att det skulle passa många, det är kul och det finns dessutom jobb. Det handlar nog mycket om fördomar och gamla traditioner, menar hon.

- Man är tyvärr också ganska ensam som tjej även när det kommer till att vara entreprenör och har sitt eget företag. När jag vunnit tävlingen kom en tjej fram efteråt och sa att hon tyckte det var så häftigt att jag vågade stå där och ta plats. Men jag ser det som så, att om man har gjort något bra som man är stolt över, måste man få berätta det. Kanske är det skillnad på hur killar och tjejer blir uppfostrade, killar vågar oftare stå för den de är och det de gör, det är min egen teori. Och i en sådan här tävling är det en förutsättning.

En hel del har Vera fått med sig hemifrån, det är hon fullt medveten om. Hemma hos familjen Antonov har det alltid varit tillåtet att ta ut svängarna.

- Jag har alltid varit påhejad hemifrån. Det har varit högt i tak och ansetts självklart att man testar grejer - inga idéer är dumma. Jag har alltid tyckt det varit lite kul att testa det som inte alla andra gör, det som inte känns självklart.

- Och jag är helt inne på entreprenörsspåret. Det finns ingen säkerhet nånstans, men det finns en väldigt stor charm i flexibiliteten och friheten, säger Vera som vill fortsätta satsa på bokföringssystemet.

Laddar om i april

- Min plan och förhoppning är att mitt bokföringsprogram blir stort, och gärna når utanför Sveriges gränser. Det är jättehäftigt att se att människor nu använder det som från början bara var en idé, och det ska bli spännande att se hur det utvecklas.

I april är det tävlingsfinal i Frankfurt, där Vera i egenskap av sverigerepresentant ska tävla mot deltagare från femtio länder.

- Ja nu måste jag ladda om, det handlar helt enkelt om att göra samma sak som på den nationella tävlingen. Men ännu lite till.

Läs mer om Årets studentföretagare 2017 på Entreprenörskapsforums hemsida.

Kandidatprogram i innovativ programmering