Åsa jobbar som kemist på SundaHus

Kemisk analysteknik blev en språngbräda till många olika arbetsområden.

Från början ville inte Åsa jobba med miljö, det kändes som om det inte gick att påverka utvecklingen men efter studierna på LiU hamnade Åsa på SundaHus. Idag är hon kemist och jobbar med miljö- och hälsobedömningar av byggmaterial. Utbildningen fick henne att inse att det är möjligt att åstadkomma en förändring till det bättre.

Åsa_Rahm_KA

Varför valde du Kemisk analysteknik?

Jag har varit intresserad av kemi ända sedan högstadiet – kemin förklarar hur världen är uppbyggd! Tyvärr saknade jag behörighet att söka en ingenjörsutbildning, så jag startade med basåret och fortsatte sedan på Kemisk analysteknik. När jag påbörjade mina universitetsstudier hade jag redan fått barn, och dessutom jobbade jag periodvis extra, så det var en krävande tid med långa dagar. Men jag var beredd att satsa för att nå mitt mål. Jag visste att det fanns jobb efter utbildningen, och att programmet kunde bli en språngbräda till många olika arbetsområden.

Vad tyckte du om utbildningen?

Mycket kemi och många praktiska moment, fantastiska lärare! Det var en härlig stämning bland handledare och programansvariga som smittade av sig på oss studenter. Vi fick också kontakter som var värdefulla för att hitta exjobb och sommarjobb.

Var jobbar du i dag?

I slutet av utbildningen undrade en lärare om hon fick lämna mitt telefonnummer till Sunda Hus och de uppmanade mig att söka en tjänst hos dem. Efter två intervjuer så var jobbet mitt. Och där har jag nu varit sedan 2015.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

Jag är kemist och jobbar med miljö- och hälsobedömningar av byggmaterial. Precis som många andra produkter förekommer det en hel kemikalier även i byggmaterial. Jag analyserar produkter utifrån dokument från tillverkaren/leverantören och lägger upp dem i vår databas. Sedan kan fastighetsägare, konsulter och arkitekter med flera logga in där och få hjälp att välja hälso- och miljövänliga material. En stor utmaning är att det ständigt kommer nya sammansättningar och material. Man blir aldrig fullärd.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Känslan att man bidrar till ett miljöhållbart samhälle. Kemiska ämnen går runt i vårt kretslopp och dyker upp på de mest osannolika ställen. Då blir det viktigt att många jobbar med samma sak mot ett enat mål. Från början ville jag faktiskt inte alls jobba med miljö – det kändes som om det inte gick att påverka utvecklingen. Men under utbildningen ändrade jag mig, eftersom jag insåg att det ändå är möjligt att åstadkomma en förändring till det bättre.

Vad har du för framtidsplaner?

Närmast vill jag vara kvar och fortsätta utvecklas på SundaHus. Det finns mycket kvar att lära. Just nu vidareutbildar jag mig för att kunna hålla i utbildningar för olika byggprojekt och förklara varför det är viktigt att välja miljöriktiga material. SundaHus arbetar ständigt framåt och är just nu delaktiga i ett EU-projekt som handlar om att se byggnader som framtida materialbanker. Vi arbetar mycket med förbättring av databasen och dess funktioner för att underlätta för både oss och våra användare.

Kemisk analysteknik