Astronauter till rymden via Norrköping

Erfarna astronauter som låter sig imponeras av att titta på
rymdbilder? Ja, på Visualiseringscenter vid Campus Norrköping är det möjligt.

Astronauter på filmvisning i domenTolv tvättäkta internationella rymdfarare besökte i april Visualiseringscentrets domteater med den svenske astronauten Christer Fuglesang i spetsen. Utan raketer, risker och rymddräkter nådde de längre än någon människa varit.

– Wow, det här är det största jag sett sedan vi anlände till Sverige.
– Jag är djupt imponerad, detta var oerhört storslaget.
Lovorden haglar över Visualiseringscenters föreställning, som har sitt ursprung i forskning och examensarbeten vid Campus Norrköping.

Christer Fugelsang anländer med en grupp astronauter

Christer Fuglesang med grupp anländer till Visualiseringscenter CGruppen av astronauter och kosmonauter är i Sverige för att sätta de sista detaljerna kring en internationell konferens som äger rum i september. Den hålls av ASE (Association of Space Explorers) som organiserar alla, även rymdturister, som rest i omloppsbana runt jorden. Totalt har man cirka 400 medlemmar från 36 nationer.

Live-visning

Nu är det heller ingen vanlig film som Visualiseringscenter bjuder på utan en live-visning byggd på en stor mängd data. Den kommer från satelliter, sensorer och farkoster i rymden, observationer från jorden, plus teorier om universums egenskaper, tillkomst och utveckling. Mätvärdena kan vara densitet, temperatur, ljusmängd, förekomst av olika ämnen och så vidare.

Och datan som bearbetas till rörliga bilder runt besökaren i domen är ofta bara en vecka gammal.
– Här kan man i princip uppleva hela vägen från gatunivå i Norrköping till universums tänkta födelse Big Bang, berättar Therése Eklöf, VD för Norrköping Visualisering AB som driver den publika verksamheten vid Visualiseringscenter C.

De sex projektorerna i domen formar en sömlös bild runt och ovanför besökarna med sina 3D-glasögon. Utan att det märks öppnas och stängs glasen 120 gånger per sekund för att visa två lite olika filmer i respektive öga. Filmernas bilder är förskjutna mot varandra och ger då intrycket att man ser i djupled som i vanliga livet.

Deltagarna väljer färdväg

Resan går alltså i tid och rum och deltagarna får välja färdväg.
Svänga över till Mars? Lätt att snappa upp för dagens styrman, professor Anders Ynnerman. Han förmedlar dem till tekniske chefen Miroslav Andel och doktoranden Alexander Bock, som håller i spakarna bakom publiken. Vrida på universum och titta bakom stjärnorna är heller inget problem.

– Jag har folk i kulisserna som kan hjälpa till om gästerna kommer med oväntade önskemål, berättar Anders Ynnerman innan visningen.

Christer Fuglesang har återkommande jobbat ihop med Anders Ynnerman och bland annat medverkat i Visualiseringscenters film Rymdresan. Och båda ville de bli astronauter – Anders Ynnerman drog det kortaste strået men ”åker” numera oftare och längre ut i universum tack vare forskningen.
Gruppfoto utanför Visualiseringscenter C
Och att döma av kommentarerna känner de rymdvana besökarna igen sig:
– Jag måste komma tillbaka hit, på det här sättet kan jag dela mina upplevelser i rymden med släkt och vänner.
– Den här anläggningen är fantastisk, ni har gjort ett mycket stort arbete på kort tid.

Astronauternas konferens anordnas i ett nytt land varje år och består till stor del av utåtriktade aktiviteter, till exempel besök på skolor. I höst kommer man att landa i Stockholm, Mälardalsregionen, Östergötland och Småland.

Besökarna i Norrköping utöver Christer Fuglesang (SWE) var Soichi Noguchi (JAP, ordf. ASE), Alexandr Alexandrov (RUS), Oleg Kotov (RUS), John-David Bartoe (USA), Karol “Bo” Bobko (USA), Bonnie Dunbar (USA), Dorin Prunariu (ROM), Reinhold Ewald (GER), Sheikh Muszaphar (MAL), Andy Turnage (USA) VD för ASE och Natalya Kuleshova (RUS).

Live-visningen baseras på mjukvaran UniView som licensierats till Spin-off företaget Sciss AB, lett av LiU-alumnen Staffan Klashed.

Visualiseringscenter C

Foto: Thor Balkhed