Barnsligt kul på SOF 2015

Det är tur att Studentorkesterfestivalen inte hålls i Gränna som
man tänkte i tidernas begynnelse. Då hade det blivit trångt, i alla
fall för Kårtegen i 2015 års upplaga. I Linköpings centrum, från Ågatan ut mot Gamla Linköping, deltog 31 ekipage som lockade tusenden att se på.

Studentmusikanter satt i början av 1970-talet och räknade ut vilken den "mittersta" och lämpligaste orten för en festival var mellan alla städer med studentorkestrar. Matematiken fick ge vika för det praktiska och numera körs SOF i Linköping och STORK i Uppsala vartannat år.

Trångt och trivsamt

Det var trångt och trivsamt när deltagarna ställde upp på Snickargatan, en dryg akademisk kvart försenade. Värdigt och galet drog tåget sedan fram på fötter, rullskridskor, skottkärra, rullstol, lastbilar, rymdfärja och en nästan förarlös bil. Temat var en smula oväntat "2016" och bidragen bedömdes när de passerade Folke Filbyter på Stora torget. Juryn bestod av Jonas Blom, Studenthälsan, Marianne Lindh, VD Linköping City, Kristina Edlund, kommunalråd i Linköping och Helen Dannetun, rektor LiU.
Holgerspexet spelade högt med en reslig djävulstron och klimatsmältande isar som rann ned till helvetet, och vann priset som bästa bidrag. Priset för bästa teknik fick TackLing (högskoleingenjörs-utbildningarna) som med cykelkraft och jetmotorer drev rymdfärjan Noaks ark som ska rädda djuren från översvämning nästa år. Till skillnad från vid bibelns översvämning var slutmålet nya utforskade planeter.

Populärt barnkalas

Bästa estetik stod PILS (personalvetarnas sexmästeri) för, som med karneval, kristusstaty och klassiska OS-ringar illustrerade sommarspelen i Rio nästa år. Slutligen blev Clubmästeriet från industriell ekonomi bästa spex med dansande småapor och King Kong i New York.
Om "Populärast" varit en klass skulle nog "Linköpings universitet fyller 40 år" ha vunnit. Jubileet manifesterades med ett barnkalas eftersom nollan trillat bort någonstans i planeringen. 4-årsfesten således, var komplett med ansiktsmålad besättning, en stor rosa tårta och popcorn till alla åskådare som ville ha. När popcornmuggarna tog slut fortsatte utdelningen ur stora säckar.

Oväntat maffigt

SOF-arrangörerna kan en smula trötta blicka tillbaka på ett lyckat arbete.
– Det blev precis så bra som vi hoppades på – oväntat maffigt, säger SOF-general Johan Strömbäck. Jag är supernöjd.

Han berättar att SOF-organisationen som bestått av 53 personer samlades på dansgolvet kl fem i tre på lördagsnatten till stängningslåten "Stad i ljus”.
– Det fanns en liten tår här och där.

Världsrekord i ölprovning

Biljetterna till lördagsfestivalen sålde slut och försöket att slå världsrekord i ölprovning på fredagen kan ha gått vägen.
– Vi slog rekordet med fler än 100 personer och har skickat in dokumentationen till Guinness, nu får vi se om det godkänns.

Nyheten "SOF-i-stan", där Studentorkesterfestivalen och studentlivet tog över Stora Torget med studenttävlingar från festerier och spelningar med orkestrar, slog ut väl. Polisen ger också godkänt.
– Vi har bara haft två till tre ingripanden med anslutning till festligheterna, det är ett mycket gott betyg, säger Linköpings stationsbefäl Anders Motéus. På minuskontot noterar han att en man på Campus Valla välte en bajamaja med en ung tjej i och hon fick innehåll över sig.

Foto: Thor Balkhed

Publicerad 2015-05-18