Journalistbesök på Malmstens

Dan Gordan jobbar som journalist på inredningstidningen Sköna hem och har haft anledning att besöka Malmstens flera gånger varje år. Alltid i samband med vårens examensutställningar, men också för att se intarsia-projekt, specialutställningar eller lyssna på föredrag. 

Dan möbelsnickeiOm jag i morgon vaknar upp som 20-åring skulle jag absolut ge möbelsnickeri och möbelformgivning en rejäl chans som yrkesval i mitt kommande liv. Det är väl inte så troligt att den nödvändiga talangen skulle infinna sig, men vem vet. Handens närvaro i det formgivna föremålet är något av det bästa jag vet, och något jag återkommit till många gånger under ett kvarts sekels skrivande.
Jag har tittat, beundrat och undrat i mötet med rader av studenter. Och lyssnat till rektorernas oftast vänliga och kloka ord. Som när Mikael Löfström i sitt tal till examensstudenterna 2006 sade, att ”det som görs här och just nu har aldrig varit märkvärdigare”.

Med en tidnings begränsade utrymme, har jag fått att välja bland många imponerande studentprojekt. Här nedan ett urval av det jag skrivit om under de senaste 15 åren:

 

2001 Snickarkonst på medaljnivå

Martin Altwegg blev tillsammans med sina klasskamrater den här våren Sveriges (och kanske världens) första möbelsnickarakademiker. Detta när Malmstenskolan blev en del av Linköpings universitet och utbildningen gick från två till tre år. På frågan varför Martin, vars hemland var Schweiz, hade valt Sverige och Malmstenskolan, svarade han:
– Anledningen var helt enkelt att den är en av världens bästa hantverksskolor.
Gesällprovet bestod av två bastanta kistor i amerikansk valnöt med lönn på lådornas insidor och ebenholts i de små lådhandtagen. Martin Altwegg är numer lärare på skolan i möbelsnickeri och möbeldesign.

2003 En välstoppad Ester

”Jag ville göra en möbel där jag struntade i compact living, pressade priser och multifunktionalitet”, sade Helena Norlander om sin divan Ester, en välstoppad älsklingsmöbel döpt efter mormor ”som hade en 82-årig vana att ta en tupplur efter maten”. Divanen var Helenas examensarbete från designlinjen.

9/2005 Kjetils mästarprov

Hans J. Wegners Fiskskåp, även Gäddan kallad, är en utsökt liten möbel med en imponerande intarsia. Det tillverkades första gången 1944, men intarsian var så komplicerad att dekupörerna på fabriken inte vill ta på sig arbetet. Det blev istället Wegner själv som fick ta till kniven och skåpet finns sedan dess på Designmuseum i Köpenhamn. För åtta år sedan tillverkades skåp nr 2, på Malmstensskolan, och den här våren kunde avgångseleven Kjetil Harket på samma skola visa det tredje exemplaret, och det första där en och samma person gjort både skåp och intarsia. Mönstret består av närmare 3 500 bitar i en mängd olika träslag.

2006 Bäst i klassen

”Så bra ska ingen kunna vara, men här är det optimalt”, kommenterade möbelsnickarmästaren och tidigare Malmstensläraren Lars Brag sin elev Emmeli G. Eriksen vars gesällarbete vid avslutningen belönades med betyget 5,0 och stort silver av den oväldiga granskningsnämnden. Skrivbordet med klaff gjorde hon i valnöt med björk i lådorna, och ritade hon själv med Carl Malmstens Videmar som utgångspunkt.

2007 Intarsia – dekor för vår tid

Ett klassiskt hantverk som tappat mark men som nu står inför en liten renässans när unga möbelsnickare ger den mönsterlagda ytbeläggning samtida uttryck, skrev jag deta år. Ulf Brunne, snickarmästare, lärare i möbelkonservering och numer studierektor vid skolan, arrangerade det här året världens första konferens om intarsia, Marquetry – past and present. Över hundra deltagare från 13 länder diskuterade allt inom intarsia från forntid till framtid i ett digert program.

Möbelkonservatorn Daniel Zeiloth och möbelsnickarstudenten Niklas Rahm ville med hjälp av illustratören Timo Rinnevuo förnya intarsian. I sin DJ-möbel överförde de ett subkulturellt motiv till det traditionella intarsiahantverket. Möbeln är tillverkad i lönn, färgad i olika nyanser. Den grå bakgrundsfaneren gav känslan av rå betong, övriga nyanser efterliknade gatukonst.

Bar- och dokumentskåpet Estrad var Rasmus Malberts gesällprov i lönn, mahogny, peddigrotting, mässing och genomfärgat björkfaner. ”Traditionell intarsia består ofta av dekoration i form av blommor och blad som stiliserats och förskönats. Jag vill åstadkomma ett motiv som inte är stiliserat utan naturen rakt på, frodig och rörig”, kommenterade han.

2009 För lite av inget

För lite av inget kallade möbelsnickaren Peter Svensson sitt gesällprov denna vår. Med utgångspunkt från en grovstickad tröja skapade han ett skåp som ”i stort sett är omöjligt att tillverka utan handens direkta hjälp”. Något man omedelbart insåg när man lät sin egen hand vandra över skåpets vackra, ojämnt parkettlagda yta. De små bitarna var sågade i alm, grovt borstade och lämnade obehandlade – och passformen var millimeterexakt.

2009 Nytt skrivbord till Victoria

Bland presenterna till kronprinsessan Victoria på 30-årsdagen fanns ett nytillverkat skrivbord, som var en gåva från skolan. Den smäckra möbeln togs fram i ett gemensamt projekt mellan studenter på form- och möbelsnickarlinjerna. Intarsiafrisen som löper runt bordet anknöt till Victorias intresse för djur och natur. All faner utfördes i lönn med päron i den linje som löper runt bordet. På bilden är det möbelsnickaren Andreas Staaf som lägger sista handen vid födelsedagspresenten.

2010 Laserskuren frihet

”Jag har testat mig fram och skurit i många olika material, som massivträ, faner, plywood, mdf, textil, papper, kartong, läder och plexiglas”, förklarade Ania Pauser. Hennes examensarbete från möbeldesignlinjen utforskade laserskärningstekniken och resulterade i en hel guidebok där man kunde ta på och läsa om olika material, och hur de beter sig när de laserskärs. Här mönstret från en rumsavdelare i favoritmaterialet papper där fåglarna lämnat sina burar. Ania Pausers lampserie, möbler och föremål för designföretaget Klong blev snart en framgång.

2010 Rötter

Den här hösten fick jag vid sidan om skrivandet erbjudande om att curera en liten utställning på dåvarande Gallery Pascale. ”Rötter – om trådar tillbaka” visade bland annat några stolar med broderier av möbelformgivaren och tidigare Malmstenstudenten Johan Lindsten samt små väggskåp som studenterna i möbelsnickeri tagit fram utifrån årets tilldelade tema Tid. Linda Johansson, Niklas Pannagel Grindvold, Ole Kjøstel F Sandem, Karolina Stenfeldt och Gustav Person hade var sitt skåp på väggen. Den senare med sköldpadda på dörren.

2011 Tidlöst avklätt

Gustav Person ville med sitt gesällarbete bejaka barnet inom sig och hans figurer på sekretärens insida såg lika lyckligt nakna ut som formgivaren och möbelsnickaren själv bakom sin sekretär. ”Jag såg framför mig de antika egyptiska figurerna som bland annat smyckade pyramiderna, men här tecknade av en person uppvuxen med serieteckningar. Nakenheten tänker jag mig som något tidlöst”, berättade han.

2012 Hav i storm

Det finns ett liv efter skolan också. I den design- och konsthantverksvärld jag fått följa dyker många tidigare studenter upp. Skåpet Havet med suggestivt böljande yta fick det här året stor uppmärksamhet. Det var ritat av Karl-Johan Hjerling och Karin Wallenbeck, och tillverkat av de två Malmstenutbildade möbelsnickarna Karolina Stenfelt och Gunnar Dahl. Samtliga ingick i Snickeriet.

2013 Omslutande

Samarbeten – i bästa fall både drivkraft och tillvaratagande av olika kompetenser – applåderar vi gärna, skrev jag om Hanna Rejdviks gesällprov i tapetsering. Hennes omslutande fåtölj/soffa ritades av Woytek Weidne, formstudent på skolan. ”Med över 400 arbetstimmar nedlagda vill vi visa på omsorgsfull framtagning med traditionell yrkesskicklighet”, kommenterade Hanna den utmanande formen hon hade att arbeta med.

2015 Minnet av Valparaíso

Möbelsnickaren Sebastián Gonzalez gesällprov från Malmstenskolan speglade hans tidigare hemstad i Chile. Boxarna ger plats för minnen och är likt husen i Valparaíso målade i olika färger. Formen skapade han i samarbete med Julia Prytz på möbeldesignlinjen.

2016 Maxat för Julia

Det går år mellan att ett gesällarbete i möbelsnickeri bedöms med maxbetyget 5,0. I år hände det igen. Julia Greek fick den finaste medaljen, stort silver, för sin stiliga drinkvagn i alm. Form av Markus Barvestig vars eget examensarbete i möbeldesign på skolan var en serie vackra burkar som undersöker vad trä smakar och vad det kan tillföra i den gastronomiska världen.

Kjetil Harket möbersnickeri
Kjetil Harkets verk
hanna rejdvik möbelsnickare
Hanna Rejdviks gesällprov i möbeltapetsering.
andreas staaf möbelsnickeri
Möbelsnickaren Andreas Staaf lägger sista handen vid födelsedagspresenten till kronprinsessan Victoria. 
rasmus malberts möbelsnickeri
Bar- och dokumentskåpet Estrad var Rasmus Malberts gesällprov i lönn, mahogny, peddigrotting, mässing och genomfärgat björkfaner

Utbildningar Visa/dölj innehåll

Malmstens Linköpings universitet Visa/dölj innehåll