
Tvärvetenskaplig bas

Vikten av visualisering
De 40 studenter som börjar i höst kommer bland annat att lära sig teorierna bakom samhällsplanering, verktyg och metoder, som till exempel geografiska informationssystem och visualisering. Det är viktigt att kunna kommunicera vad det är man planerar och inom LiU finns en stor kompetens inom gestaltning och visualisering. Praktik är också en del av utbildningen, för att skapa närhet till yrket.
- En första uppgift för de nya studenterna blir att producera en visuell kommunikation i en särskild fråga och visa upp den under bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017, säger Wiktoria Glad. Det är ju också ett sätt att visa upp själva programmet.
Berätta ett universitet
Men det är mer än samhällsplaneringsprogrammet som Linköpings universitet kommer att visa upp under de tre veckor i september som Vallastaden 2017 pågår. Att ha ett expo som närmaste granne är helt unikt för ett universitet. Det menar Konstantin Economou, proprefekt vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur, ISAK, och kurator för LiU:s deltagande i Vallastaden 2017.
- Universitetet kommer att vara en av de större aktörerna under expot. Här har vi en fantastisk möjlighet att ”berätta ett universitet”, inte bara informera.
Människors vardagsliv
En ny stadsdel handlar mycket om teknik och infrastruktur. Men lika mycket om människors vardagsliv.
- Vi anpassar och vidareutvecklar ”människan i centrum” som är fokus under expot, säger Konstantin Economou.
Ett sätt är hemutställningar. Omkring 50 olika aktörer kommer att använda lägenheter i Vallastaden för sina utställningar.
- Här kan vi visa upp livssituationer som uppstår i alla människors liv, hur vår kunskap om människors vardagsliv tas fram av genusforskare och forskare inom äldre och åldrande, säger Konstantin Economou.
För andra handlar det om att gestalta och producera för expot, till exempel utbildningarna i Kultur Samhälle Mediegestaltning, Slöjd hantverk och formgivning, och LiU Malmsten där både lärare och studenter deltar.
Det experimentella klassrummet
Andra utbildningar, till exempel Samhällsplanering, kommer att vara en del LiU:s aktiviteter, som det experimentella klassrummet.
- Det är lite som att vi flyttar universitetets verksamhet till Vallastaden under de här veckorna, säger Konstantin Economou.
Vallastaden är naturligtvis också en plats för möten och samverkan.
- Men vi tänker också framtidsinriktat, säger Konstantin Economou. Vi vill ta med oss kunskaper, tankar och metoder att jobba vidare med framåt, boexpot kommer för oss att vara både en publik uppvisning men också ett laboratorium för framtida utveckling av LiU:s verksamhet.
Vallastaden 2017