Fick jobb på UD direkt efter examen

Catharina Österman avslutade sina studier vid Affärsjuridiska programmet med Europainriktning tyska under våren 2013. Direkt efter examen fick hon ett semestervikariat på UD, och där jobbar hon fortfarande kvar.

Namn: Catharina Österman
Jobb: UD
Examen: 2013

Catharina Österman alumnCatharina som avslutade sina studier för mindre än ett år sedan säger att det är svårt att bedöma mötet från arbetsmarknaden i stort.
- Jag fick ett kvalificerat jobb i princip direkt efter examen och har hittills blivit bra bemött. Det är fortfarande ganska många som inte känner till affärsjurister och hur vår utbildning skiljer sig från den traditionella juristutbildningen. Jag har dock hittills inte upplevt det som ett problem utan snarare bemötts med nyfikenhet och intresse.

Analytisk förmåga och lösa komplexa problem

Att läsa specifika kurser kan vara givande, men vad är det egentligen man har mest nytta av ute i arbetslivet?
- Mina kunskaper i sekretess- och förvaltningsrätt har kommit till nytta. Dessutom är det konsulära arbetet, som mina arbetsuppgifter huvudsakligen består i, lagstyrt. Det jag främst har haft nytta av är dock kunskaper av mer allmänt akademiskt slag; såsom analytisk förmåga, att kunna lösa komplexa problem på ett effektivt sätt, arbeta bra i grupp osv. Kunskaper som är mycket värdefulla i arbetslivet och på sätt och vis fås ”på köpet” genom en akademisk utbildning.

Positiva minnen från studierna

Under fem års studier hinner man ta del av många roliga upplevelser och samla på sig många trevliga minnen. Då kan det vara svårt att plocka fram en specifik händelse, men Catharina minns ett par hon gärna delar med sig av.
- Från min tid på LiU kommer jag alltid att ha positiva minnen från mottagningen, kravaller och lyckan efter att ha klarat en särskilt svår tenta eller kurs. Eller som hur en lång pluggdag i Key-huset kunde förgyllas med en påse mikro-popcorn.

Bra mix av juridik, ekonomi och språk

Förutom att samla på sig en massa trevliga minnen när man studerar har Catharina ytterligare några anledningar till varför du ska välja att läsa Affärsjuridik vid Linköpings universitet.
- För det första är jag väldigt nöjd med min tid på Linköpings universitet. Utbildningen är en intressant blandning av juridik, ekonomi och språk, med bra möjligheter till utlandsvistelse. Jag tillbringade ett år av mina studier som utbytesstudent i Dresden och ett halvår som praktikant på svenska ambassaden i Berlin. Det var både en intressant, utvecklande och lärorik del av min utbildning. Att bli affärsjurist är ett bra yrkesval för den som vill arbeta med juridik utanför domstolsväsendet och ha goda möjligheter att få ett jobb med internationell eller ekonomisk inriktning.

Taggar Visa/dölj innehåll