Chefsekonomen som drömmer om kakor

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är mitt i den politiska hetluften och får ofta rycka ut i medierna för att förklara skuldkriser och svängningar i ekonomin. Själv drömmer han om en framtid i ett bageri. Nyligen återvände han till Linköpings universitet, där han pluggade för 25 år sedan.

Robert BergqvistFoto: Göran Billeson

– Vi lever i en oerhört intressant tid, vi är mitt i händelsernas centrum, mitt i historieskrivningen. Jag vill gratulera er till ert studieval!

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tittar ut över föreläsningssalen på LiU och ett hav av studenter i nationalekonomi.

Åren har gått sedan Robert Bergqvist själv var LiU-student – 25 år mer exakt. Nu är han här i egenskap av gästföreläsare. Han anses vara en av Sveriges mest kunniga och inflytelserika ekonomer.

– Min drivkraft är jakten på förståelse, att jaga pusselbitar och aha-upplevelser som får bilden att klarna. Jag är som en humla, jag flyger från blomma till blomma för att samla kunskap. Ekonomi är psykologi, det gäller att försöka förstå och förutspå hur hushåll, företagsledare och politiker reagerar på olika händelser, säger han engagerat.

Arbetsdagen startar tidigt

Jakten på förståelse börjar 04.50 varje morgon då väckarklockan ringer. Då går Robert Bergqvist igenom nattens händelser på text-tv, SVT och TV4. Klockan fem börjar Ekot, samtidigt som Rapport rullar i gång sin sändning. Robert Bergqvist följer båda. Därefter läser han de båda morgontidningarna, följt av ytterligare 6-8 tidningar på webben.

Klockan sex är han på jobbet för att skriva dagens första rapport som går ut till kunderna 7.30.
– Då känner jag att jag har tillräckligt på benen för att ge våra kunder en bra start på dagen.

Därefter fortsätter arbetsdagen med kundmöten med allt från privatpersoner till pensionsbolag, arbete med den egna verksamheten och arbetsgruppen – samt ännu mer informationssamlande: ekonomiska rapporter och skrivelser från centralbanker och organisationer här hemma och i utlandet.

Med jämna mellanrum ringer en journalist. Robert Bergqvist syns så gott som dagligen i tidningar och etermedier.
– Det följer med jobbet. Att vara tillgänglig för medier är en del i mitt uppdrag: att förklara ekonomiska skeenden, diskutera, analysera och att finnas till för SEB:s kunder.

Men med mediaexponeringen följer makt – som ibland skrämmer Robert Bergqvist.
– Naturligtvis tänker jag mycket på vilken typ av påverkan jag har. Jag säger inte bara att "det här är kalasbra alternativt går åt skogen" utan försöker nyansera mig noggrant. Och jag skulle aldrig kunna ljuga eller undanhålla viktig information, det syns direkt på mig. Jag rodnar.

Trots de många analyserna genom åren är det sällan Robert Bergqvists prognoser slår helt fel. Han kan egentligen bara minnas en gång. Det var i juli 2007.
– Jag sa i en intervju att jag "ser inga problem med att det finns tecken på att den amerikanska bolånemarknaden är svajig".

Alltså startskottet på den globala finanskrisen.
– Jag såg inte problemet med att bostäder i USA var belånade till 50 procent, drygt 10000 miljarder dollar, när de var värda 20000 miljarder dollar. Men det dröjde bara 3-4 veckor innan jag och SEB svängde totalt i våra analyser.

Roligt men slitsamt liv

Det intensiva livet, fyllt med möten, resor i Sverige och världen och nya kunskaper är roligt, men också slitsamt. Den lilla fritid han har går till att samla på historiska föremål och att lära sig om dem. Det senaste fyndet är en tavla från 1500-talet med tulpaner av en holländsk konstnär.
– Den var inte dyr, men det är så fascinerande att hålla den i handen och fundera över var den har varit tidigare. Just den här lockade mig eftersom den skildrade en del av den första spekulationsbubblan, handeln med tulpanlökar.

Så småningom vill han låta ett annat stort intresse få spela huvudrollen i hans liv.
– Jag vill bli bagare. Det vore roligt att prova något annat, och jag har ju redan samma morgontider, haha. Jag älskar att baka och är barnsligt förtjust i småkakor.

Menar du allvar?
– Ja, jag har allvarliga tankar på det. Jag var tio år i Riksbanken och lovade att jag aldrig skulle bli lika långvarig på ett jobb igen. Nu har jag faktiskt varit på SEB i femton år, vem vet när det är dags att gå vidare. Ödet bestämmer.

Fakta Robert Bergqvist
Namn: Robert Bergqvist
Ålder: 48 år
Utbildning: Civilekonom, Linköpings universitet, examen -88
Favoritmusik: Allätare. Jag älskar att lyssna på Digilistan!
Senast jag grät: Jag blir rörd av dokumentärer om människoöden.
Märkligaste utnämningen: Jag blev framröstad som Årets julklapp av komikern och radioprataren Annika Lantz. En SEB-kund vann en ekonomidiskussion med mig.
Smultronställe på jorden: Peterskyrkan i Rom. Jag är inte religiös men det är en fantastisk miljö som drar i mig så att jag återkommer. Jag har redan varit där tre gånger.
Starka minnen från LiU: Fikastunderna i grupprummen med studiekamraterna och hur jag brukade jogga i kulverten under universitetet när det var dåligt väder. Och ångesten när tentaresultaten kom upp, förstås!