Cosplay invaderar Campus Valla

Den 28 juli bryts sommarstiltjen på Campus Valla för några intensiva cosplaydagar. Arrangörerna av NärCon hoppas på 9 000 besökare.

NärCons logga målas i Märkesbacken på Campus VallaSedan 2011 har LiU varit skådeplatsen för cosplaykonventet Närcon, då upphovsmannen och LiU-alumnen Amuel Anlér flyttade till Linköping för att läsa till civilingenjör.

För varje år har konventet för japansk populärkultur växt. NärCon Sommar är numera Nordens största spel- och cosplayfestival och i år är målet för arrangörerna 9 000 besökare.

Från smygöppningen på onsdagskvällen den 27 juli och fram till söndag den 31 juli kommer aktiviteterna att pågå i A-huset, C-huset, delar av B-huset, Key, Tema, G-huset och Campushallen och därtill utomhus, främst på gräsytan bakom C-huset.
Här kommer deltagarna, de flesta under 20 år, att sova, träffa likasinnade, visa upp sina oftast egensydda kreationer och mingla runt i största allmänhet, spela spel, leka lekar, lyssna på föreläsningar och paneler.

LiU bidrar genom att sponsra två av festivalens föreläsningar.
Fysik eller fejk i film? är rubriken på fredagens föreläsning som de filmintresserade doktoranderna Tobias Fjellström och Joel Davidsson i teoretisk fysik vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) håller. De vill gärna få besökarna att tänka ett varv till och går igenom några filmer för att visar om fysiken stämmer utifrån enkla, grundläggande principer.

På ett helt annat spår är Albin Gustafsson och Nils-Olof Ekdahl, masterstudenter i kultur och mediegestaltning, med sin lördagsföreläsning Det artificiella könet. De tar upp filmgenren science fiction och diskuterar hur kön representeras i gestaltandet av artificiell intelligens.

För många ungdomar har juliträffen på LiU kommit att bli årets höjdpunkt och universitetet finns förstås representerat på plats med studentambassadörer och studentinformation.
Under veckan tar tre LiU-studenter engagerade i NärCon över LiU:s instagramkonto och lägger ut bilder för den som vill kolla in eventet.

Den största händelsen under NärCon, finalen i de nordiska mästerskapen i cosplay, direktsänds av SVT men Linköpingsborna kan få uppleva cosplay live genom paraden som utgår från Blå havet på CampusValla 16.00 på fredagen för att avslutas i Domkyrkoparken.

Mer information om NärCon

Foto: NärCon facebook