Entreprenör inom byggkonstruktion

Jobbar: Byggkonsult på Conlink
Examen: 1999

Var arbetar du?

- Jag arbetar på det egna företaget Conlink, ett byggkonsultföretag som jag driver tillsammans med två kompanjoner sedan 2011. Vi har även två stycken anställda så totalt är vi fem medarbetare. Den senast anställda är en tjej som också precis tagit examen från byggnadsingenjörsprogrammet på LiU!

Vad gör du på ditt jobb?

- Kortfattat så ritar jag hus och utför olika typer av statiska beräkningar. Jag är byggnadskonstruktör och tar emot uppdrag från olika typer av uppdragsgivare. Antingen jobbar jag direkt mot en fastighetsägare som har för avsikt att bygga eller så jobbar jag mot en byggentreprenör som ska utföra någon form av byggnation. Men jag möter så klart även andra yrkesutövare i arbetet, framför allt arkitekter men även folk inom ventilation, el och vvs.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Till 90% sitter jag på kontoret och ritar och beräknar. Det mesta gör jag med olika rit- och beräkningsprogram i 2D och 3D i datorn men det blir också väldigt många handberäkningar med papper, penna och miniräknare. Något jag inte trodde när jag slutade utbildningen. Men oftast måste jag tänka ut och manuellt räkna fram de ingångsdata jag sedan använder i datorn.

Det låter som att man måste vara bra på matte?

- Ja hyfsat. Det handlar inte riktigt om den analysmatten vi hade i skolan, men ändå. Matematik är grundstenen i ingenjörsyrket.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att det är väldigt varierat. Varje nytt projekt har sina unika problem man måste försöka lösa och omfattningen mellan de olika projekten varierar från ett par timmar till år. Till exempel kan det hända att jag får in ett samtal angående en befintlig byggnad där man vill riva en vägg eller ställa in ett kassaskåp i lokalen. Då måste jag ta reda på vilka konsekvenser det får, om till exempel bjälklag kommer att hålla eller om det behöver förstärkas. Ett till synes litet problem som kan få stora konsekvenser.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

- Utmaningarna handlar framför allt om att identifiera problemet och hitta den bästa lösningen. För att göra det måste man söka brett, det räcker inte med att bara se det man först tror är problemet, utan man måste vidga vyerna. Oftast har man löst liknande problem tidigare och kan gå tillbaka till den kunskap man byggt upp genom all erfarenhet men ibland får man slå i böcker och googla eller till och med läsa gamla anteckningsböcker från utbildningstiden!

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

- Direkt efter studierna började jag på ett större byggkonsultföretag i Linköping. Där jobbade jag i några år innan jag startade eget.

Varför valde du att starta eget företag?

- Det är en dröm jag burit på hela mitt liv. Det ligger nog i generna. Båda mina föräldrar och min syster har egna företag, dock inom andra branscher. Sen ger det en större frihet att vara egen företagare och det skapar andra möjligheter än som anställd. Jag vill kunna ägna mig åt att trivas på jobbet! Som anställd i större bolag är det ofta större fokus på ekonomi och beläggningsprognoser. Klart att jag som egen företagare också måste tänka på sådant, men jag tycker ändå att jag som egen kan satsa mer på teknikutveckling och personlig utveckling.

Varför valde du att läsa på Linköpings universitet?

- Det var smidigt. Jag bodde redan i Linköping.

Vad tyckte du om utbildningen?

- Generellt tyckte jag den var mycket bra. Konkret gillade jag att den var övergripande. Man fick chans att studera olika områden inom byggnadsgenren, inte bara hus utan även exempelvis väg och infrastruktur, vilket gav en bra bas och bredd. Tack vare detta ändrade jag själv inriktning under utbildningens gång. Från början var jag mer inriktad på vägsidan men under studiernas gång blev jag mer intresserad av husbyggnad.

Vad var det som lockade med husbyggnad?

- Det är mer spänningsmoment och kräver ofta mer problemlösning än andra genrer inom byggnad. Låter kanske lite nördigt men jag gillar helt enkelt analysen och beräkningarna som husbyggnad kräver. Jag har dessutom alltid varit intresserad av byggnadskonstruktion och arkitektur.

Hur såg ditt studentliv ut?

- Jag var nog en rätt så tråkig student och var inte med på så många partyn. Eftersom jag är från Linköping från början så hade jag redan ett stort kontaktnät av vänner här och hade inte så stort behov av det rena studentlivet, så att säga. Istället kunde jag satsa mer på studierna. Jag var nog en ganska så ambitiös student och hade stort fokus på att lära mig så mycket som möjligt.

Har du något tips till andra som vill läsa byggingenjörsprogrammet?

- Att man försöker vara riktigt seriös och till exempel för noga anteckningar under föreläsningarna. Jag tror det är vanligt att föreläsningsanteckningarna kastas när studierna är slut men av egen erfarenhet rekommenderar jag att spara dem! Det är inte varje dag man använder sig av samma kunskap, ibland kan det gå år emellan, men ibland behöver man gå tillbaka till något gammalt och då är det väldigt bra att ha de där anteckningarna! Det var väldigt mycket som togs upp på föreläsningarna, många både komplicerade och praktiska saker som är bra att kunna återgå till när man behöver det.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

- Alla trevliga studiekamrater, många goda vänner. Eftersom vi är i samma bransch springer vi också ofta på varandra på möten idag, det är roligt!