De får uppleva nordisk kultur

Nordic Culture är en av de mest populära kurserna bland internationella LiU-studenter. Över 800 studenter har gått kursen under årens lopp. Pedagogiken bygger på upplevelsebaserat lärande, utomhuspedagogik och platsens betydelse för lärandet. Som att laga svensk påskbuffé till exempel.

Kursansvarig Bo Hinnerson tillsammans med studenter på kursen Nordic CultureDet är trångt, varmt och matosigt i Cooking lab i Key-huset på Campus Valla. Ett 25-tal studenter från 15 olika länder är i full färd med att laga påskbuffé. På menyn står bland annat svenska specialiteter som inlagd sill, Janssons frestelse, köttbullar och gravad lax. Chefskock för kvällen är kursansvarig Bo Hinnerson som var med och startade kursen Nordic Culture för 17 år sedan.
– Visst, man kan läsa om mat. Men om man inte får laga och smaka så fungerar det inte. Det gäller för all kultur, man måste få uppleva den.
Kursen Nordic Culture vänder sig till utbytesstudenter och pågår på halvfart en hel termin. Gruppen träffas varje onsdagskväll. För vissa studenter ingår kursen som en del i deras överenskommelse, men många väljer kursen som extra. Många från Europa, några från Australien, alltid några från Nordamerika och studenter från Asien är en växande grupp. Ingen marknadsföring behövs, kursen säljer sig själv och det är alltid kö.
– Vi använder metoder inspirerade från ”experiential learning” och utomhuspedagogik i undervisningen, säger Bo Hinnerson. Förutom vanliga studier ska det vara mycket hands on, vi ska uppleva och ha roligt tillsammans. Därför reser varje kurs på ”live in seminars” några dagar och upplever både stad och landsbygd.

Vill ta med fika hem 

Årets kurs har redan rest till fjällen där många får uppleva snö och fjäll för första gången. Studenterna har gått på snöskor över Åreskutan, upplevt samekulturen, och museet i Jamtli. Kursen hann även se tillverkning av dalahästarna i Nusnäs på vägen. I slutet av kursen går en studieresa till Norra Smålands skärgård. Men först ska alla gå en del av Östgötaleden en dag för att möta landsbygden.
Programmet ser olika ut beroende på säsong, andra studieresor går till Stockholm och olika kulturyttringar både i centrum och förort.
- Landsbygden blir en aha-upplevelse, studenterna är inte vana att vara ute i naturen och allemansrätten och vår relation till att vara i natur är okänd, säger Bo Hinnerson. Vi är noga med att inte vara turister utan komma under ytan för att förstå kulturen. På resan till skärgården följer vi yrkesfiskarna, där alla deltar i arbetet med att lägga ut och ta upp nät, rensa, röka och äta fisken. Det är nog inte många svenskar som fått uppleva det.
Nordisk konst, litteratur, arkitektur, musik – både folkmusik och nutida, traditioner, högtider och film står såklart på schemat. Men också immateriell kultur som folksagor och folktro. Fika är en stark tradition som alla möter och det är något som många vill ta med sig hem, enligt Bo Hinnerson.

Utbytesstudenterna Alena Stvanova och Maria Guiterrez gör köttbullar till påskbuffén

Handlar om identitet 

I Cooking lab börjar påskbuffén bli klar. Vid ett bord står Alena Stvanova och Maria Gutiérrez och gör köttbullar.
– Jag ville träffa studenter från andra länder och lära mig mer om Sverige. Jag gillar natur och Sverige har mycket natur, säger Alena Stvanova som kommer från Prag och läser HR och vuxenpedagogik.
– Jag får känslan av att i Sverige bryr man sig mer om sin historia och kultur. Vi har både snö och berg i Tjeckien men att se andra bli ”excited” över det gör att jag nu faktiskt uppskattar det mer än tidigare. Och så gillar jag den sociala idén med svensk fika.
Kurskompisen Maria Gutiérrez, gillar också fika. Hon kommer från Navarra i Spanien där hon läser till speciallärare, nu gör hon sin praktik i Linköping.
– Sverige är så annorlunda, jag ville upptäcka landet och samtidigt träffa människor från andra länder, fortsätter Maria Gutiérrez. Också undervisningen är annorlunda, jag ville lära mig mer om metoderna.
– Något som överraskat mig är att trots att det är väldigt kallt så är ni svenskar ändå ute i naturen väldigt mycket.
– En stor del av kursen handlar om identitet, säger Bo Hinnerson. Det blir en ögonöppnare och gör att många ser på sin egen kultur och identitet på ett nytt sätt.

PåskpyntTänker du på att du har ganska stort inflytande på Sverigebilden som sprids över världen?
– Ja, jag tänker faktiskt på det. Över 800 studenter ute i världen har gått kursen. Några kommer tillbaka och gör sin master här. En gjorde till exempel sitt exjobb om de småskaliga yrkesfiskarna, en yrkesgrupp som antagligen är på väg att försvinna. En tidigare student arbetar i EU-parlamentet med natur och miljöfrågor nu, det är också ett ämne vi naturligt kommer in på i kursen. Samtidigt – världen är inte så stor, vi lär av varandra också, när världen möts i Linköping upptäcker vi att vi faktiskt har ganska mycket gemensamt också, konstaterar Bo Hinnerson.