De jobbar med världens största företag

Med en ny typ av databaser har LiU-alumnerna och barndomsvännerna Emil Eifram och Johan Svensson tagit klivet ut i världen. Idag har Neo Technology några av världens största företag som kunder.

Emil Eifrem and Johan Svensson Neo TechnologyFoto: Mattias Lundblad

Silicon Valley ser ut som man tänker sig Kalifornien, låga hus, palmer och, förstås, solen som alltid skiner. Den som kör bil längs de breda vägarna passerar företag som Apple, Facebook och Google.

Det är också här som Neo Technology har sitt huvudkontor. Företaget startades 2007 av LiU-alumnerna Emil Eifrem och Johan Svensson. Det utvecklades i den östgötska företagsinkubatorn LEAD och har idag 80 anställda. Hälften i Europa och hälften i USA.

När LiU magasin besöker Neo Technologys kontor är båda grundarna på plats. Annars sköter Johan Svensson utvecklingsarbetet i Sverige, medan Emil Eifrem ansvarar för marknad i Silicon Valley.

– Entreprenörskap är coolt nuförtiden. Men det var det inte när vi startade, säger Emil och skrattar.

De känner varandra sedan tonåren. Efter gymnasiet läste Johan dataingenjör i Linköping. Emil gjorde vapenfri tjänst och började jobba på en startup i Lund. Efter en tid lockade han ner Johan.

– Jag höll på att göra mitt exjobb när Emil ringde från Lund och bad mig kommer ner, säger Johan.

Företaget de jobbade på hade tio programmerare som ägnade sin mesta tid att, enligt Emil, ”bråka med databaser”. Vid tiden fanns det bara en typ av databaser, men Emil, Johan och en kollega kom på att deras problem skulle försvinna om de kunde skapa en databas som organiserade data på ett annat sätt .

– År 2000 var vi de enda som såg att det fanns ett annat sätt att göra databaser. När vi pratade med folk tyckte de att vi var galna. Vi kände att de hade fel, men just då fanns det ingen förståelse för vad vi kommit på.

De utvecklade sin idé, men visste inte hur de skulle gå vidare. Emil bestämde sig för att börja läsa på universitetet, samtidigt som han jobbade kvar på deltid.
– 2003 började jag plugga till civilingenjör i datateknik. Jag läste även ekonomikurser och ekonomisk historia, som förresten är världens mest intressanta ämne, säger Emil.

Fick hjälp att starta bolag

2006 började branschen se annorlunda på databaser. Stora företag som Google byggde gigantiska system, men använde sig inte av traditionella databaser.

– Vi kände att nu borde vi testa att nå ut med vår idé, men vi visste inte hur. Jag pratade med Linköpings universitet, bland annat Arne Jacobsson som jobbade med innovationssystemet. Han sa åt oss att vi borde bygga ett bolag kring vår idé. Vi flyttade vi in i LEAD. Där började vi jobba med affärscoachen Tomas Hagenfeldt.

De var båda kunniga när det gäller teknik. Emil hade också ett stort intresse för ekonomi, men det var kring frågor om finansiering som tiden i inkubatorn var särskilt lärorik.

– Vi fick mycket hjälp med hur man skaffar riskkapital. Vi satt två år i LEAD. När vi började jobba där hoppades vi att andra så småningom skulle förstå att vi gjort något bra. När vi lämnade hade vi fått in 2,5 miljoner dollar i riskkapital från två stora skandinaviska riskkapitalbolag.

2011 öppnade de kontoret till Silicon Valley. Emil flyttade över, medan Johan stannade kvar i Malmö där de då hade huvudkontoret. Emil menar att det framförallt är sälj-biten som amerikanerna är oöverträffade på.

Deras databas heter Neo4j och nu för tiden är deras kunder nästan uteslutande stora företag.

– När man jobbar med en viss typ av frågor så är vår produkt otroligt mycket bättre än traditionella databaser. Vi pratar inte tio eller tjugo procent bättre, utan tusen eller en miljon gånger bättre. Den används av ett av världens största företag, detaljhandelskedjan Walmart. Andra kunder vi har är investmentbanken UBS och IT-jätten Hewlett Packard. I Sverige använder Telenor och 3 vår databas, säger Emil.

Numera vill många starta bolag och ta sig till Silicon Valley. Kan ni ge dem några råd?
– Det underlättar om man drar igång bolaget i Sverige för det är dyrt här. Bara att bo och leva kostar mycket, säger Johan.
– Det är svårt att ge ett generellt råd. Det handlar om vilken produkt du har och vilken marknad du vänder dig till, men också vad du har för familjesituation. Men det är klart, om du jobbar med mjukvara så är det här världens centrum, avslutar Emil Eifrem.

Text: David Isaksson