Den oväntade entreprenören

Det finns en del som vet från början att de vill starta företag. Och så finns det andra som inte alls hade tänkt sig den banan, men blir inspirerade av ett möte eller en miljö de hamnar i.

Kvinna och korEllinor Eineren. Foto Anna Nilsen Ellinor Eineren börjar läsa till civilingenjör i industriell ekonomi vid LiU. Det är en utbildning där många går rakt ut i näringslivet, kanske som konsulter, och hon tänker sig också en sådan framtid. Men via aktiviteten Sommarmatchen, där studenter hjälper till att få ut forskningsresultat på marknaden, får hon göra en marknadsundersökning av en metod för att upptäcka sjukdomar hos kor.

Hon har ingen erfarenhet av lantbruk eller djurhållning, men lär sig på vägen och får upp ögonen för entreprenörsvärlden. Det visar sig att den tilltänkta lösningen är för dyr för kunderna.

”Vad är det ni egentligen behöver?” frågar Ellinor då. Svaret på den frågan utgör grunden för Agricam, det företag som hon startar och blir vd för efter examen. Agricams värmekamera upptäcker juverinflammationer hos kor – djuren slipper lida i onödan och lantbrukarna sparar mycket pengar. Kameran blir den första av många produkter och tjänster anpassade för mjölkbönders hektiska vardag.

Man sitter under trädSandeep Jakkampudi. Foto Vibeke Mathiesen Sandeep Jakkampudi är ingenjör från Indien och anländer till LiU för att läsa ett masterprogram om hur man samlar stora elektroniksystem på ett enda chip. Väl i Linköping ser han betydelsen av innovationer och entreprenörskap och blir så fascinerad att han byter bana till ett annat masterprogram med den inriktningen.

Han funderar på att starta eget inom turism, men när han ska besöka ishotellet i Jukkasjärvi får han syn på de stora svenska skogarna. Trä, det behövs i Indien som importerar en stor andel av sina träprodukter. Flera svenska företag har försökt slå sig in på den indiska marknaden men utan framgång. Språket är ett hinder och de har svårt att få rätt kontakter.

Sandeep har hittat sin nisch. I sitt företag Woodpie hjälper han till att marknadsföra svenskt trä i Indien.

Många LiU-utbildningar innehåller en större eller mindre dos entreprenörskap och LiU är troligen det svenska universitet som utbildar flest studenter i ämnet. Alltifrån datatekniker till psykologer, kulturproducenter och arbetsterapeuter. Det lär bli fler oväntade entreprenörer.

Möt fler LiU-studenter som blivit entreprenörer

Gör världen bättre - börja plugga på LiU

Mer om entreprenörskap i utbildningen

Förnyare från början