Deras kandidatprojekt vann i Maryland

Ingenjörsstudenterna Victor Wessén och Fredrik Bergendal gjorde sitt kandidatprojekt på distans ihop med två studenter från University of Maryland. På plats i USA vann de universitetets pris för bästa projekt.

Foto: Christian C. Jenkins PhotographyDet är två glada men något jetlaggade killar som precis har återvänt till Norrköping efter en hektisk vecka i USA. I konkurrens med elva andra grupper vann deras projekt utmärkelsen Outstanding Capstone Award vid University of Maryland, UMD.

– Juryn tyckte att vi hade bäst kommunikation med vårt företag och att våra rekommendationer var ordentligt grundade i de logistik- och lean-principer som vi har jobbat utifrån, förklarar Victor Wessén.

Utvecklat en logistiklösning

Victor och Fredrik läser tredje året på civilingenjörsprogrammet Kommunikation, transport och samhälle, KTS. Resan var kulmen på deras kandidatprojekt som pågått sedan januari. Tillsammans med två studenter vid UMD har de utvecklat en logistiklösning för Intralox, ett företag som tillverkar stora transportband för bland annat bil- och livsmedelsindustrin.

– Inleveranserna till deras fabrik i Maryland kommer på stora lastpallar. Det blir en massa emballage och är väldigt tidskrävande att packa upp. Vi har tagit oss an det problemet och tittat på lösningar, säger Victor Wessén.

Han och Fredrik genomförde hela projektet på distans från Sverige, via mejl och Skypekonferenser med de amerikanska studenterna och företaget. Det var en stor utmaning.

– Att sätta sig in i hur fabriken är uppbyggd bara utifrån ett gäng foton var inte det lättaste. Det hade varit tio gånger enklare att vara på plats, fortsätter Victor.

Helt ny transportvagn

Med sina olika kompetenser – Victors och Fredriks logistikkunnande och de amerikanska ingenjörsstudenternas expertis inom maskindesign och programmering – tog de fram ett förslag som innebär att fabrikens lastpallar ersätts med en helt ny transportvagn som reducerar mängden emballage och dessutom kan användas genom hela produktionen. Intralox tyckte att lösningen var så intressant att de nu ska låta tillverka ett antal sådana vagnar och göra praktiska tester.

– Det är det som är så kul, det verkar som om vårt förslag kan realiseras, säger Fredrik Bergendal.

Både han och Victor tycker att projektet har varit väldigt nyttigt, just för att det varit så verklighetsnära och att de fått samarbeta på distans med ett annat team.

– Det har känts att det är på riktigt, det är kanske så här vi kommer att jobba när vi går ut i arbetslivet. Jag tror att det har gett oss självförtroende, säger Fredrik.

– Ja, projektet var i linje med vår utbildning. Helhetsbilden av logistik som man får på programmet har kommit väl till pass, tillägger Victor.

Agerar konsulter

Projektet genomfördes inom ramen för UMD:s QUEST-program, där studenter från olika utbildningar sammanförs och agerar konsulter för att lösa verkliga företagsproblem. Utöver Victors och Fredriks projekt involverade utbytet även ett ”svenskt” projekt för Norrköping Vatten och Avfall.

Clas Rydergren, huvudansvarig för KTS, säger att institutionen sedan tidigare har ett forskningssamarbete med UMD. Det ledde till ett erbjudande om utbyte som visade sig möjligt att kombinera med kandidatprojekten. Han hoppas att samarbetet kan fortsätta och utökas framöver.

Text: Jonathan Pakvis

Bilden ovan: Fredrik Bergendal, Shmuel Gold, Andrew Dicken och Victor Wessén vid presentationen av projektet.