
Idéerna var många och goda när Arbetsterapeutprogrammets sistaårsstudenter presenterade sina förslag i Designprojektet. Projektet är ett samarbete mellan AT-studenterna och civilingenjörsstudenter från Tekniska fakulteten och har pågått sedan 2003. Studenterna från de olika utbildningarna ger varandra råd utifrån deras egna kompetenser när problemet ska lösas.
Nytt för i år var att även Norrköpings symfoniorkester var en del i momentet och stod för själva problemformuleringen under rubriken "En orkester för alla”: hur ser processen ut – från det att en person med funktionsnedsättning söker information om ett evenemang, deltar i evenemanget – fram till att besöket i De Geerhallen avslutas?
Samma kreativa miljö
Studenterna började i februari med att besöka Louis De Geer för att utifrån en egen vald målgrupp identifiera problem som kan uppstå i konserthuset och sedan arbeta fram en innovativ lösning eller produkt som möjliggör att alla människor kan delta på lika villkor.
– Det här är första gången i Designprojektet som studenterna har rört sig i samma kreativa miljö, vilket är spännande, berättar Anette Kjellberg, universitetslektor och docent som tillsammans med Moa Yngve, doktorand, varit ansvariga lärare i projektet.
Fyra grupper presenterade sina idéer för sina studiekamrater men också inför Åsa Wallin, innovationsrådgivare vid LiU Innovation, tillsammans med Holger Thell, marknadsförare, och Kristina Holm Danielsson, producent och pedagog för barn och ungdom, båda från symfoniorkestern.
– Förutom att representanter från symfoniorkestern är här är LiU Innovations-aspekten också jätteviktigt, vår uppgift är att utbilda innovatörer som kan ta yrket framåt och skapa nya sätt att arbeta på, förklarade Anette Kjellberg.
Större frihet
AT-studenterna Maja Andersson, Anna Porsvant och Matilda Andersson tillhörde gruppen som tagit fram idéen "Folding chair access" – en produkt där tanken är att personer som är rullstolsburna ska få en större frihet att välja var de vill sitta i en evenemangslokal och på så vis kunna gå i större sällskap. Varje stol i en rad i konsertsalen ska individuellt kunna gå att sänka ner i golvet och på så vis göra plats för en eller flera rullstolsburna personer.
varit ansvarig lärare i Designprojektet.
Foto: Linda Fredrikson
– Med vår lösning skulle 38 potentiella platser för rullstolsburna kunna skapas i stället för de sex som finns i dagsläget. Vi märkte i vår enkätundersökning att många rullstolsburna undviker att gå på konsert på grund av att man just inte kan sitta tillsammans med sitt sällskap, berättade Maja Andersson.
Hur var det att tänka så här innovativt och att också arbeta med civilingenjörsstudenter?
– Jag tror att stolsidén alltid funnits där men det var roligt. Vi brainstormade mycket och slängde upp galna idéer. Det som var bra i samarbetet var att vi kunde tänka "vad kan vi faktiskt ta fram som kan fungera redan i morgon", säger Anna Porsvant.
Muskeltyg
Och de andra grupperna var inte mindre innovativa. Gruppen "Eyehear360" berättade om sin gps- och kameraplattform som tillsammans med ett vibrerande armband och hörselsnäcka ger synskadade bättre möjligheter att navigera i offentliga lokaler. "En byxa för alla och en säkrare trappa" tog sig an ett nutida problem med en svårforcerad trappa och gav förbättringsförslag till den samtidigt som man tänkte framåt och använder forskning från LiU och tänker sig en byxa bestående av ett "muskeltyg" som ska hjälpa bäraren att kompensera för nedsatt muskelstyrka.
Den mest futuristiska idéen kom från gruppen "Holohome" som tänkte sig en lösning där symfoniorkestern uppträder genom ett hologram och kan ge personer med social fobi möjlighet att uppleva orkestern från sitt vardagsrum. Hologrammet ska skapa en mer närvarande känsla än att se en konsert på tv. Detta var någonting man förutspår 20–30 år fram i tiden men gav också exempel på hologramteknik som fungerar i musiksammanhang redan i dag.
"Genomtänkt och innovativt"
Holger Thell och Kristina Holm Danielsson var imponerade över bredden på förslagen.
– Det kändes genomtänkt, innovativt och väldigt inspirerande, sa Kristina Holm Danielsson efteråt.
– Det känns viktigt för oss som institution att få input utifrån på hur man ska tänka kring sådana här frågor. Det finns mycket att ta med tillbaka och diskutera, menade Holger Thell.