”Det mesta lär man sig nu”

Amanda Arvidsson hamnade på civilingenjörsprogrammet i Elektronikdesign lite av en slump. I dag jobbar hon med radarvarningssystemen till stridsflygplanet JAS Gripen.
– Jag har fått med mig väldigt många bra saker från utbildningen, säger hon.

Amanda Arvidsson ED alumnFoto: Privat

Amanda Arvidsson började sommarjobba på Saab efter det fjärde året på programmet. När det blev dags för exjobb gav företaget henne ett lockande erbjudande: hjälp oss att ta fram kretskort till ett motorstyrningssystem för fällare, ett slags motmedel som stridsflygplan släpper för att avleda fiender.

– Det var liksom på riktigt, det var inte något man gjorde bara för sig själv. Jag hade hela ansvaret att hålla tidplanen och få allting att gå ihop.

– Jag fastnade ganska mycket för mönsterkortsdesignen. Så det var därför jag ville fortsätta med det sedan, tillägger hon.

Och det är precis vad hon har fått göra hos Saab i Järfälla sedan hon tog sin examen 2014. Som PCB Design Engineer ”caddar” hon i ett så kallat PCB CAD-program mönsterkort för radarvarnarsystem som sitter i bland annat JAS Gripen.

– Jag ritar hur kretskorten ska se ut, var alla komponenter ska sitta och hur signalerna ska gå, hur många lager korten ska ha, material och så vidare.

En helt ny värld

Amanda läste natur/kemi på gymnasiet i Jönköping och fick lätt panik i trean när hon inte visste vad hon skulle söka. För syokonsulenten berättade hon att hon gillade att hålla på med smågrejer och få saker att funka.

– Då föreslog hon att elektronik kunde vara något för mig. Men jag kände ”elektronik, det kan jag ju inget om”. Det var verkligen en helt ny värld.

När hon började läsa på om Elektronikdesign så lät det spännande. Och Linköping kändes lagom långt hemifrån.

– Fast när jag sökte missade jag att Elektronikdesign gavs i Norrköping, så jag fick en liten chock när antagningsbeskedet kom!

I efterhand är hon inte missnöjd över det. Hon trivdes utmärkt med både staden och studentlivet och kände sällan behov att åka till Linköping. Tillsammans med de andra tjejerna på programmet startade hon upp ED:s tjejförening Elvira som varit vilande under många år. Däremot var hon inte så engagerad i andra kringaktiviteter.

– Det var något jag bestämde mig för redan i början, att nu ska jag gå all-in för det här. Jag ville inte ta på mig någonting så att det blev jobbigt med studierna. Vissa perioder kanske jag hade hunnit det, men jag kände inte att jag ville göra det. Jag fokuserade på plugget.

Attraktiv på arbetsmarknaden

Den viktigaste erfarenheten hon bär med sig från tiden vid Linköpings universitet är hur man samarbetar effektivt i team, något hon dagligen har användning för på Saab där många olika discipliner och viljor ska jämkas ihop.

– Sedan är det också förmågan att ta in information, att kunna lära nytt, och samtidigt koppla det till det som man har lärt tidigare. För man är verkligen inte fullärd när man kommer ut. Det mesta lär man sig nu egentligen.

Som tjej i en mansdominerad bransch och med sin examen från ett specialiserat ingenjörsprogram är hon i en guldsits på arbetsmarknaden. Hon har fått ett flertal förfrågningar via LinkedIn – erbjudanden som hon än så länge nobbar.

– Jag trivs väldigt bra här så jag har ingen tanke på att byta just nu. Att bara hålla på med mönsterkortsdesign har jag nog inte tänkt göra hela arbetslivet, utan planen är att successivt även arbeta med elektronikkonstruktion. Det finns stora möjligheter att byta inom Saab.

– Jag gillade programmeringen väldigt mycket under utbildningen. Skulle jag gå ifrån det jag gör nu så skulle jag nog vilja ta tag i den igen, helst då hårdvarunära programmering.

 

Fotnot: Ett mönsterkort är en platta i ett isolerande material med ett mönster av elektriska ledare (på engelska PCB, Printed Circuit Board). Ett kretskort är ett mönsterkort med påmonterade elektroniska komponenter.

Fler artiklar om Elektronikdesign Visa/dölj innehåll