Det spökar i Ryd

I alla fall i skräckhistorien Yuko, författaren och LiU-alumnen Jenny Milewskis andra roman. Den utspelar sig i en studentkorridor på Ryds Allé som hemsöks av spöket efter en japansk utbytesstudent.

Foto: Ola Kjelbye

I boken får huvudpersonen Malin äntligen sitt efterlängtade studentrum. Drömmen blir dock en mardröm när det visar sig att en japansk utbytesstudent, Yuko, har tagit livet av sig i Malins badkar – och att Yukos spöke finns kvar i korridoren.

Jenny Milewski är medveten om att det inte finns badkar i verklighetens studentrum.

– Men man kan inte skriva en japansk spökhistoria utan badkar. Därför skapade jag Ryds Allé 23, en fiktiv adress.

Pluggade själv på LiU

Annars känns miljöerna igen. Romanen utspelar sig 1992, under den period då Jenny själv pluggade på Linköpings universitet.

– Jag tänkte egentligen inte alls gå i Linköping, men så kom jag in vid LiU och det kändes jättebra från början.

Det blev fyra år på ekonomlinjen och sedan två år som doktorand. Hon trivdes med undervisningen och studentkontakterna men inte lika bra med avhandlingsarbetet. Så hon sadlade om till copywriter och har varit i reklambranschen sedan dess.

Jenny Milewski drömde också om att skriva en roman.

– När barnen blev lite större tänkte jag att jag skulle göra ett försök. Jag anmälde mig till en kurs i att skriva krim. Jag visste ju inte om jag kunde – det enda skönlitterära jag hade skrivit tidigare var ett bidrag i Mitt livs novell när jag var tolv.

Kursen gav mersmak. Första romanen Skalpelldansen skrev hon helt oplanerat och det tog några år med flyttavbrott och omarbetningar innan den kom ut 2012. Den fick en hel del uppmärksamhet och förlaget ville ge ut nästa bok redan ett år senare. Jenny ville också, men med heltidsjobb, familj och hus blev pressen för stor. Hon jobbade sig in i väggen och var sjukskriven ett halvår.

Men nu är Yuko klar och släpps officiellt i dag, den 11 september.

"Skräck är ett bra verktyg"

– Skräck är ett bra verktyg för att utforska olika frågor, i det här fallet kulturkrockar. De här svenska studenterna stöter på ett japanskt spöke, som fungerar helt annorlunda än spöken i svensk folktro. I dag är många i Sverige intresserade av japansk kultur och filmer som The Ring och The Grudge har fått stor spridning, men i början av 90-talet visste man inget om japanska spöken. Och det gick inte att googla.

Närmast har hon flera aktiviteter inbokade kring boksläppet, bland annat en debatt på Bokmässan om skräckens psykologi och varför skräck lockar. Den 15 oktober blir det författarträff i Linköping för LiU-alumner och studenter, där Jenny Milewski berättar om boken och skräckskrivandet.

Publicerad 2015-09-11