- Klart att det är en utmaning eftersom det är så fysiskt krävande, och det är en extra dimension vad gäller förberedelser. Det svåra är att balansera blodsockret bra när man rör sig så mycket under många timmar, säger Sandra Ludvigsson.
Bakom idén till bestigningen av Sveriges högsta berg står organisationen Ung Diabetes. Syftet är att skapa uppmärksamhet kring diabetes typ 1 och att samla in pengar. Kebnekajses topp är 2097 meter hög och beloppet som ska samlas in är 209 700 kronor. Hälften av summan ska gå till diabetesforskning, och andra halvan till programmet Life for a child, som hjälper barn med diabetes i utvecklingsländer med vård och medicin.
- Vi som har valts ut får ut mycket av det här. Vi får träffa människor med liknande erfarenheter och möjlighet att göra en sådan här utmaning på ett tryggt sätt, säger Sandra Ludvigsson.
Som för alla andra som gör den här typen av vandring så innebär det vissa risker.
- Alla kan ramla, men för oss är risken att blodsockret blir för högt eller för lågt. Men det finns så mycket kunskap i gruppen så vi kommer att kunna lösa de situationer som uppstår. Dessutom har vi en läkare och en sköterska med oss.
Sandra Ludvigsson fick själv diagnosen diabetes typ 1 när hon var nio år, efter att ha lidit av klassiska symptom som törst och täta toalettbesök. Idag är sjukdomen en del av hennes vardag.
- På många sätt lever jag ett helt vanligt liv och gör allt som mina kompisar gör. Men jag måste hela tiden tänka på och mäta mitt blodsocker, säger hon.
Att bestiga Kebnekajse tar uppemot tolv timmar och inför vandringen har deltagarna fått ett träningsschema att följa. Bland annat ska de springa intervaller och träna på längre vandringspass med ryggsäck. Men det gäller också att förbereda sig mentalt.
- Jag försöker föreställa mig känslan som kommer att infinna sig när jag står på toppen och så har jag små knep som att tänka positivt och le mycket för att hålla andan uppe.
Till vardags är Sandra Ludvigsson precis utexaminerad från läkarprogrammet på Linköpings universitet. Ett yrkesval som delvis grundar sig på egna erfarenheter.
- Tankarna på att bli läkare kom redan vid 10-årsåldern, så det är nog absolut relaterat till min egen sjukdomsbild, säger hon.
Fakta om diabetes typ 1
Diabetes typ 1 är en diabetesform som oftast drabbar barn och yngre vuxna, men som kan förekomma i alla åldrar.
Cirka 50 000 personer i Sverige har typ 1-diabetes
Vanliga debutsymptom är muntorrhet, kraftig trötthet, onormal törst samt viktnedgång.
Sjukdomen beror på att de celler i bukspottkörteln som producerar insulin är förstörda och insulin måste tillföras med insulinpenna eller insulinpump. Brist på insulin ger förhöjt blodsocker. Gemensamt för alla personer som har typ 1-diabetes är att blodsockret kan bli både högre och lägre än normalt.