Ett mecka för spelutvecklare

- Om tre år ska vi ha ett par riktigt internationellt framgångsrika spelbolag här som omsätter 100 miljoner, säger Tomas Ahlström, projektledare för East Sweden Game, som under sommaren smygstartar i Ebbepark, Linköping.

Projektet East Sweden Game ska sätta regionen, och Linköping, på kartan bland världens spelutvecklare. Ambitionen är att det ska bli en samlingsplats för spelutvecklare i Östergötland.

- Universitetet är en jätteviktig motor för projektet. 15 personer och åtta projekt flyttar in nu under sommaren, och alla kommer ifrån Linköpings universitet. Majoriteten av de som kommer hit har gått kursen i spelprogrammering.

Tomas Ahlström East Sweden Game Tomas Ahlström, som arbetar på LiU innovation som rådgivare, har 20 års erfarenhet från spelbranschen. Han minns när den första speldatorn lanserades, och var med om när de första stora svenska spelbolagen startade upp.

- På den tiden var spel nördigt, och en smal företeelse. Framförallt var det något som unga killar höll på med, och det var inte socialt accepterat i vuxenvärlden. Idag finns spel överallt och används av både män och kvinnor i alla åldersgrupper och samhällsklasser.

Ett av de företag som redan flyttat in i lokalerna i Ebbepark är Stylaero, som grundades i januari i år. Deras produkt grundar sig i forskning från Institutionen för systemteknik, ISY, på Linköpings universitet.

Oskar Spaak VD Syaero- Vi vill skapa nästa evolution inom människa-datorinteraktion. Det systemet som används idag är gammaldags, och som bolag vill vi pusha folk att börja tänka nytt och göra det roligare, säger företagets VD Oscar Spaak.

Deras produkt är en avancerad musmatta med en liten magnet som man kan sätta i ett objekt, som till exempel en leksaksbil eller en skalpell. Objektet kan då användas som en datastyrningsenhet, precis som en mus eller en handkontroll.

- Längre fram ser vi att det kommer att vara nödvändigt för gemene man att ha ett verktyg som styr i 3D. Till skillnad från datormus som bara kan röra sig i två led, så har vår produkt fem led, som då gör det möjligt att även vara i luften, och att kunna se lutning och riktning.

Oscar Spaak, som själv tagit masterexamen i datateknik vid LiU, är glad över att projektet East Sweden game dragit igång.

- Det är superhäftigt. Vi har varit lite som det svarta fåret i branschen, eftersom vi inte programmerar spel, utan gör hårdvaran. För vår del är det jättebra att sitta bredvid de som utvecklar programmen med hjälp av vår teknik. Man får ett bollplank i grannen man sitter och dricker kaffe med.

Tomas Ahlström East Sweden Games demonstrerar vr-glasögonTill hösten kommer fler projekt in i lokalerna, och ambitionen är att varva så kallade meetups med föreläsningar och annat nätverkande. Med flexibla arbetsplatser i lokalen finns det plats för ett 50-tal medlemskap.

- Det ska bli ett community där deltagarna delar med sig av sin kunskap. Linköpings universitet har många studenter som studerar datakunskap och medieteknik, och det finns ett stort intresse för spelutveckling i regionen.  Vi vill att det ska bli ett naturligt steg att komma hit, antingen under, eller efter studierna så att kompetenta personer inte försvinner från regionen, säger Tomas Ahlström.

East Sweden game finansiseras av bolaget Sankt Kors, vars uppdrag är att främja tillväxt och utveckling i Linköping.

Läs mer här:

LiU innovation