ELiTH levererade på Silverstone

Studenterna i ELiTH Racing lämnade drygt sextio konkurrenter bakom sig på banan i Silverstone där ingenjörsstudenter från hela världen tävlade i Formula Student.

Laget på på väg med sin bil på bananRacerbilstävlingen Formula Student har funnits sedan 1998 och har avgjorts på den legendariska Silverstonebanan i Storbritannien sedan 2007.

Studenterna gör allt själva, från design av sin racerbil till tillverkning och inte minst kör det avgörande uthållighetsloppet om 22 kilometer på den berömda banan på Silverstone.

Det är många moment som bedöms i tävlingen, prestandan på bilen, design och konstruktion, säkerhet liksom hållbarhetsaspekter - som mängden koldioxidutsläpp den orsakar och materialval. Allt bedöms och nagelfars. Konceptbilen ska också gå att tillverka i 1000 exemplar till en rimlig kostnad.

Årets Formula Student avgjordes mellan 9 och 17 juli dit ett 100-tal lag från universitet världen över tagit sig med sina bilar. Sverige representerade av team från LiU, Lund, KTH och Chalmers.

Beröm för designen

Upphak - fixande med bil på banan– Vi är väldigt nöjda, vi gjorde allt vad vi kunde. Vi klarade oss särskilt bra i designeventet där vi fick fin bedömningen av vårt tänk runt bilen. Sprinten, där vi ska köra ett snabbt varv runt banan, gick också finfint, säger Leo Malmeryd, designansvarig i teamet. Till vardags student på civilingenjörsutbildningen i design- och produktutveckling.

Däremot hakade det upp sig lite på uthållighetsloppet med ett motorstopp och lite startproblem. ER15 kördes i det avslutande loppet i drygt två mil och motorn hade inte tidigare justerats utifrån de drifttemperaturerna.
– Där hade vi haft mer att hämta men vi fick lite att fixa med, berättar Leo Malmeryd.

Inför Silverstone 2016 ska nu nästa gäng ta vid, designa och bygga ett nytt fartvidunder som ska utmana världen. I år var ett 40-tal LiU-studenter med i teamet bakom tävlingsbilen.

Den som vill ha racerfakta att bita i eller se bilder och filmer kan gå till ELiTH:s faceboook. (https://www.facebook.com/ELiTHRacing)

Foto: ELiTH

Publicerad 2015-07-20