Elna marknadsför Svensk Form

Jobbet som marknadsansvarig på Svensk Form innebär att Elna Lassbo får jobba med form och kommunikation, två av hennes stora intressen. Redan tidigt i sin utbildning upptäckte hon att hennes styrka låg mer åt det teoretiska hållet även om skapandet alltid har varit en viktig del. Utbildning gav Elna stärkt självförtroende och en bred bas att bygga vidare på. 

Namn: Elna Lassbo
Jobb: Marknadsansvarig på Svensk Form
Bor: Stockholm

Svensk Form är en ideell förening som har funnits sedan 1845. Huvudkontoret finns i Stockholm där sju personer jobbar. Runt om i landet finns elva regionala föreningar.
- Vi har ett uppdrag från regeringen att främja svensk design, både inom Sverige och utomlands. Sedan några år tillbaka har vi också ett uppdrag inom modeområdet, som jag är ansvarig för. Föreningen ger också ut tidningen Form sedan 1905. Form kommer ut sex gånger per år.

Tillsammans med kommunikationschefen jobbar Elna med föreningens kommunikationsfrågor, där hon ansvarar för bland annat PR och sociala medier.
- Svensk Form delar ut två designutmärkelser; Design S för etablerade designer samt Ung Svensk Form för unga formgivare och studenter. Det är två av våra viktigaste delar i vår verksamhet och jag är ansvarig för pressbearbetning, presskontakter och pressmeddelanden samt att uppdatera våra sociala medier. 

Det är även Elnas uppgift att stödja de olika regionala föreningarnas kommunikationsarbete.
- Sedan jag kom tillbaka från min föräldraledighet har jag ringt runt till regionalföreningarna för att höra hur det går, om de behöver någon speciell hjälp till exempel med informationsmaterial eller att värva nya medlemmar. Föreningarna ser väldigt olika ut och det gäller att lyssna in deras behov.

Ansvarig för Svensk Forms modeuppdrag

Det modeuppdrag som Elna leder handlar just nu mycket om att bygga upp nätverk med olika människor, företag och organisationer i branschen. Det kan handla om att gå på vernissager och att bjuda in branschrepresentanter till olika möten. Svensk Form kan även gå in och stötta unga designer.
- I år har vi inte så mycket pengar för modeuppdraget men vi har kunnat stötta ett ungt modemärke för att det skulle kunna vara med på modeveckan i februari. Det handlar inte om så mycket pengar men det har stor betydelse för en ung designer att få synas med en egen visning. Vid en sådan här aktivitet är det min uppgift att se till att Svensk Form syns. Jag följer också upp med designern vad bidraget har betytt för honom/henne, så att vi kan visa vad våra satsningar kan leda till för nya designer, för att i förlängningen få mer pengar att hjälpa andra.

Jobba med design utan att själv vara kreatör

I sitt jobb har Elna nytta av sina tidigare erfarenheter, både Slöjd, hantverk och formgivning som sina kunskaper inom textil och tidigare jobb på PR-byrå.
- Det är roligt att jobba inom designområdet utan att vara kreatör själv. Jag känner att jag, i dagsläget, inte själv vill jobba skapande som formgivare eller konsthantverkare. Man måste ha en väldigt stor drivkraft för att göra det. Nu får jag jobba med både form och kommunikation, två av mina stora intressen. Jag har också tryggheten i att ha en tillsvidareanställning.

Elna upptäckte ganska tidigt i utbildningen att hennes styrka ligger mer åt det teoretiska hållet även om skapandet alltid har varit en stor del av henne.
- Jag visste inte vad jag vill jobba med när jag började plugga. Men när jag hamnade i ett sammanhang där alla är intresserade av hantverk upptäckte jag att jag är mer teoretiskt lagd. Utbildningen gav mig en bra grund för vidare teoretiskt arbete. Vi läste bland annat designhistoria som ger förståelse för både hur då- och samtiden fungerar. Kurserna i entreprenörskap gav en inblick i eget företagande och varje kurs med eget projektarbete lärde oss hur vi skulle formulera oss i tal och skrift.

Praktik ledde till jobb

Att hon fick jobbet på Svensk Form berodde bland annat på att hon praktiserat där. Praktiken var en del av utbildningen.
- Jag valde att göra min praktik så bred som möjligt och jag passade också på att ta chansen att åka utomlands; jag var på Ikea:s inrednings- och kommunikationsavdelning i Bristol, England, då jag är intresserad av inredning. Jag var också i Irland och träffade konstnärer och formgivare som jobbade med så olika saker som restaurering, textiltryck och konstmässor.

Idag är Elna nöjd med sin utbildning. Men att det skulle bli just Slöjd, hantverk och formgivning var inte ett helt självklart val. Elna, som kommer från Dalarna och hade varit några år utomlands, började först plugga på Socionomprogrammet.
- Jag gick ett år. Det var en intressant utbildning men jag insåg efter praktik och sommarjobb att det inte var rätt yrke för mig. Jag tog en paus från studierna och jobbade ett tag. Men när jag sedan började fundera på vad jag skulle plugga fokuserade jag på vad det är som jag egentligen vill, vad brinner jag för? Och skapande, färg och form har alltid varit en del av mig ända sedan jag var barn. 

Våga gå utanför din trygghetszon

Hon ser inte året på Socionomprogrammet som bortkastad tid utan det är något som hon tar upp i sin cv i form av de delkurser och första året bestod av. Slöjd, hantverk och formgivning passade dock Elna bättre. 
- Det var en spännande resa, jag har lärt mig mycket om området och om mig själv. Det var bra att jag kunde lägga stor tyngd på det akademiska. Genom skrivandet fick mitt självförtroende en skjuts. Jag hade inte samma hantverkskunskaper som de andra men jag hade något annat. Ibland kände jag mig som en udda fågel men det var en bra miljö att vara udda i. Det var både roligt och utvecklande att få jobba med andra kreativa människor. Min utbildning var en rolig och lärorik tid. Höjdpunkten var examensutställningen, eftersom jag tycker om att arbeta med att visualisera idéer och berättelser, vilket utställningsformatet passar väldigt bra till.

Hennes råd till andra som vill läsa programmet är att verkligen ta del av så mycket som möjligt.
- Även om du har bestämt dig för att jobba med till exempel trä, ta del av undervisningen i de andra områdena som metall och textil. Våga gå utanför din trygghetszon och dra nytta av dina handledare, lärare och medstudenter. Var inte rädd för att experimentera och våga utmana dig själv! Och, inte minst, använd praktiktiden till att knyta kontakter med branschen.