EMC-labbet invigt

Nu står det efterlängtade EMC-labbet klart vid Campus Norrköping. Labbet ska göra en bra utbildning i elektronikdesign ännu bättre och bidra till både forskning och samverkan inom elektronikområdet.

Beate och Lisa AutrumFoto: Thor Balkhed

Beate Autrum, före detta projektledare på nedlagda Whirlpool, återser EMC-labbet tillsammans med dottern Lisa Autrum, som pluggar på LiU:s läkarprogram

 

– Hej Michael, vi har fått ett laboratorium värt fem miljoner, var ska vi ställa det?

Så beskriver Michael Hörnquist, avdelningschef för Fysik och elektroteknik, mötet med professor Shaofang Gong i en korridor för lite mera än ett år sedan. Det handlade om ett EMC-labb, ett laboratorium för elektromagnetisk kompabilitet – ett labb där man kan mäta och undersöka elektromagnetisk strålning från det ökande antal elektronikprodukter och nät vi har omkring oss. Labbet fanns då hos Whirlpool i Norrköping som år 2014 beslutat att flytta hela sin utveckling och tillverkning av mikrovågsugnar till Italien, USA och Kina.

– På Combitech tog vi över ett gäng världsledande utvecklare av mikrovågsteknik från Whirlpool och vi lyckades också, å universitetets vägnar, få igenom en donation av laboratoriet. Forskning och utbildning inom EMC är viktigt för oss , berättar Christoffer Eek, affärsutvecklare på teknikkonsultföretaget Combitech och som dragit det största lasset.

Lågt i taket


Att flytta laboratoriet var dock ingen enkel match. Universitetets lokaler hade inte tillräcklig takhöjd för den stålbur som hela labbet är inneslutet i och de koner som ska göra miljön helt strålningsfri är känsliga att hantera. Men tack vare ett ekonomiskt bidrag från Norrköpings kommun kunde flytten genomföras.
Michael HörnquistFoto: Thor Balkhed
Många hörsammade också inbjudan till invigningen och utrymmet utanför EMC-labbet i Täppan, Campus Norrköping, var fyllt till bristningsgränsen av gratulanter från Combitech, inbjudna gäster som arbetat i EMC-labbet när det tillhörde Whirlpool, gäster från näringslivskontoret på Norrköpings kommun, forskare och lärare och inte minst av ett stort antal studenter.

– Tack Combitech, tack Whirlpool och tack Norrköpings kommun - det var era bidrag som gjorde detta möjligt. Grattis Shaofang Gong, ta vara på möjligheterna. Och till alla er studenter: grattis, ni har fått en fantastisk labbmiljö. Ta vara på den, sa Michael Hörnquist.

Nöjda studenter


LiU:s vicerektor för samverkan, Peter Värbrand, var den som fick den stora äran att inviga laboratoriet genom att dra isär en knippe blå och gula banankontakter.

– Det vi ser här är resultatet av en framgångsrik samverkan till ömsesidig nytta, där det handlar om att skapa ny kunskap tillsammans, sa han.

De studenter på civilingenjörsutbildningen i elektronikdesign som LiU-nytt talar med är förväntansfulla inför möjligheten att även få jobba med reella behov och problem i kurserna. Framför allt handlar det om kurser i antennteori, mönsterkortsdesign och elektromagnetisk kompatibilitet.

– Vi har en jättebra utbildning som ger oss en mängd möjligheter, men det är klart att det här gör det ännu roligare, konstaterar Ibrahim Salloum och får nickande bifall från Elin Wollert och Nicklas Bohman.

Allt tuffare krav på kretsarna


Dagens elektronikkonstruktörer har en allt tuffare uppgift, förklarade också universitetslektor Magnus Karlsson, som tillsammans med forskningsingenjör Gustav Knutsson löst ett antal av de problem flytten av labbet har inneburit.

– Allt fler prylar förses med elektronik, den ska vara allt kompaktare, med lägre spänning och högre frekvenser, den ska vara strömsnål och okänslig för störningar. Visst kan vi lära ut hur man räknar teoretiskt, men det är en helt annat sak att få praktiska reella problem att räkna på och studenterna får nu en djupare förståelse för vad störningarna beror på. Vi har redan i dag en bra utbildning och många duktiga studenter så vi har verkligen sett fram emot detta, sa Magnus Karlsson.

Från Combitech ställs stora förhoppningar på ett utvecklat framtida samarbete.

– Vi hoppas att samarbetet mellan Combitech och LiU leder till ännu mera forskning, men också till examensarbeten, sommarjobb med mera. Vi har ett stort behov av att fylla på med kompetens, sa Christoffer Eek.

Kompetens som efterfrågas

Shaofang GongFoto: Thor Balkhed
Professor Shaofang Gong hoppas att labbet också ska ge en extra dragningskraft åt civilingenjörsutbildningen i elektronikdesign.

– Näringslivet skriker efter den kompetens våra studenter får och vi hoppas kunna fördubbla antagningen från 30 studenter per år till 60. Vi vill ju också att de studenter som läser elektronik i Linköping ska få anledning att läsa kurser här i Norrköping och utnyttja de möjligheter EMC-labbet ger.

Invigning av EMC-labbet
Peter Värbrand klipper bandet, eller snarast drar isär de blå och gula banankontakter forskningsingenjör Gustav Knutsson satt ihop, dagen till ära. Thor Balkhed
Christoffer Eek
Christoffer Eek, affärsutvecklare på Combitech, får äntligen dra undan draperiet och öppna dörren till det efterlängtade EMC-labbet. Thor Balkhed
Ibrahim Salloum, Elin Wollert och Nicklas Bohman
Nöjda blivande civilingenjörer i elektronikdesign, från vänster Ibrahim Salloum, Elin Wollert och Nicklas Bohman. Thor Balkhed
Anne Revland
Grattis Norrköping för att vi kunnat behålla kompetensen i kommunen sa Norrköpings näringslivsdirektör Anne Revland. Thor Balkhed

Kontakt