Emil blev rekommenderad att åka till Borneo

Till vardags pluggar Emil Civilingenjör i industriell ekonomi. Men förra året drog han till Borneo, Malaysia, och pluggade.

Namn: Emil Gunnarsson

Läser: Civilingenjör i Industriell ekonomi

Utlandsstudier: Borneo, Malaysia

Plugga utomlands Malaysia

Varför ville du plugga utomlands, och varför blev det just Malaysia?


Det var skönt med ett avbrott från studierna på LiU. Jag gillar också att resa och få se andra kulturer, så jag bestämde mig tidigt att jag ville plugga utomlands. Det var en äldre student som hade pluggat på Borneo som rekommendera detta varmt. Jag blev nyfiken och det passade bra för jag hade aldrig varit i Asien tidigare. 

Jag pluggade på ett australiensiskt universitet, Swinburne University, som har ett campus i Kuching som ligger på den malaysiska delen av Borneo. Det är ett internationellt universitet; ungefär hälften av studenterna var internationella. De flesta kom från andra delar av Asien men också från Afrika och Australien. 

Hur förberedde du dig inför resan?

Först ordnade jag med vaccinering och sedan köpte jag ett myggnät men det behövde jag aldrig använda. Vi var tre killar här från LiU som åkte iväg tillsammans och vi bokade hostel i förväg så vi hade någonstans att bo första tiden. Jag hade kontakt med utbildningsledaren för mitt program på LiU för att hitta lämpliga kurser, vilket fungerade bra. 

Hur var det att plugga i Malaysia? 

Utbildningsmässigt är det inte så stora skillnader; kursupplägget var snarlikt med föreläsningar, lektioner, laborationer och tentor. Skillnaden var att kurserna varade över hela terminen och att vi hade ett ”midsemestertest” i mitten av terminen. En annan skillnad var att det var 80 % obligatorisk närvaro, här på LiU har man som student mer eget ansvar över sina studier. 

Relationerna med lärarna var ganska lättsamma och det var inte alls strikt. Du behövde inte tilltala lärarna med titel. Det var också relativt enkelt att få kontakt med dem om du ville ställa frågor utanför lektionstid. 

Vad gjorde du på fritiden?

På Borneo handlar det mesta om naturen. Det finns stora områden med regnskog så vi gjorde många vandringar i olika nationalparker. Höjdpunkten var när vi besteg Sydostasiens högsta berg. På helgerna reste vi runt och besökte flera av grannländerna liksom kringliggande öar.

Saknar du något från din tid på Borneo?

Jag saknar maten; det är en supermetropol när det gäller asiatisk mat och billig är den också. Att kunna gå varje dag i shorts och t-shirt var också skönt.

Vilka erfarenheter tar du med dig från din tid utomlands?

Jag har fått lära känna nya kulturer och miljöer samt sett hur det fungerar i andra samhällen. Jag tror att jag i framtiden som civilingenjör kommer ha en del internationella kontakter och då är de här erfarenheterna bra att ha med sig. Jag har många häftiga minnen från tiden på Borneo och mina resor i Asien. Jag har lärt känna många människor från andra länder; flera som jag fortfarande har kontakt med. Studierna utomlands har också fått mig att inse vilken hög utbildningsnivå det är här på LiU.