Första anhalten, Lucerna i Västervik Foto: Roozbeh Feiz– Resans viktigaste syfte var att lära från de platser, människor och organisationer vi besökte. Vi vill öka förståelse för hur de lokala biogassystemen är uppbyggda med ägandestruktur, substrat och marknad. Det som visat sig tydligt är att det bara finns vinnare i de regioner som satsat på biogas, det händer saker i jordbruket, i skogsindustrin, i livsmedelsindustrin och i den kommunala ekonomin. Alla vinner, säger Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik och föreståndare för Biogas Research Center.
Starten på resan gick i Kalmar län där gruppen bland annat besökte Västervik Biogas, More Biogas och Puregas Solutions. På eftermiddagen träffade gruppen företrädare för regionförbundet i Kalmar län, Kalmar Länstrafik och ett antal trafikföretag till en minikonferens.
– Vi hade en inspirerande eftermiddag i en region som tagit framsynta beslut om satsning på biogas i kollektivtrafiken. Kalmar har alla förutsättningar att bli ett showcase där vi kan visa tydligt var det skapas värden i hela kedjan kring biogasen, säger Mats Eklund.
– Regionalt producerad biogas är positivt såväl för klimat som för miljö och regional tillväxt, vilket har varit en utgångspunkt i upphandlingen av busstrafik i Kalmar län, konstaterar Ulf Nilsson, regionförbundets ordförande i Kalmar län och även ordförande i Svensk Kollektivtrafik.
Resan gick sedan vidare via VMAB i Mörrum och Stora Ensos anläggning i Nymölla till Helsingborg med besök hos NSR, aktiv partner i Biogas Research Center. Även i Helsingborg träffade gruppen representanter för exempelvis Helsingsborg stad och Skånetrafiken för en gemensam minikonferens och panelsamtal.
På fredagen for gruppen vidare till Sveriges största mjölkgård, Wapnö, där produktion av biogas ingår i ett integrerat och resurseffektivt produktionssystem. Resan avslutas med besök på Alvesta biogas samt Konvegas i Växjö som bland annat konverterar bilar till biogasdrift.
– Det vi ser är att biogasen bidrar till att öka företagens konkurrenskraften inom många olika industrigrenar. Vi vet också från vår forskning att biogasen bidrar till att uppfylla samtliga av FN:s hållbarhetsmål. Samtidigt ska alla kostnader i kedjan täckas av ett enda flöde – försäljningen av gasen. Det är ofta inte tillräckligt, konstaterar Mats Eklund.
Naturligtvis reste gruppen i en bekväm biogasbuss från Scania. Vilket också visade på en omogen branschs utmaningar, bristen på tankställen, dåliga betalningsfunktioner och att det krävs tålamod för att tanka.
Läs om de tio stoppen på Biogasresan via länkarna nedan.
Foto: Roozbeh Feiz
Biogas Research Center
Ett nationellt och tvärvetenskapligt kompetenscentrum inom biogas, finansierat till en tredjedel av Energimyndigheten, en tredjedel av Linköpings universitet och en tredjedel av medverkande partners från näringsliv och offentlig sektor, framför allt från södra och östra Sverige.BRC:s mål är att skapa en stark, nationell kompetensbas som mynnar ut i industriellt och samhälleligt motiverad forskning om biogas och även i utveckling av nya biogaslösningar. Forskarna inom BRC kommer från sju olika avdelningar vid Linköpings universitet, här samarbetar tekniker, biologer, miljövetare, ekonomer och samhällsforskare inom tre olika områden, Teknik och process, System och Samhälle. Att förstå samhälleliga och affärsmässiga villkor är centralt för att resurseffektiva biogaslösningar ska implementeras.