En flyktingexpert och en hörselforskare är Årets alumner

Årets alumner vid Linköpings universitet är Suad Ali, expert på Sveriges flyktingkvot, och Thomas Lunner, en av forskarna bakom världens första digitala hörapparat. De tar emot utmärkelsen vid en ceremoni den 11 november på Campus Valla.

Suad Ali och Thomas Lunner, Årets alumner 2016Foto: Vibeke Mathiesen/Anna Nielsen 

Suad Ali har läst statsvetenskap vid LiU. Efter studierna har hon gjort en snabb karriär och nu är hon expert på Sveriges flyktingkvot på Migrationsverket.

Som barn flydde Suad Ali till Sverige från Somalia och hon bestämde sig tidigt för att bli ledare så att hon skulle kunna påverka världsutvecklingen. I år finns hon med på Veckans Affärers lista över unga supertalanger och hon är krönikör i tidningen Chef.

Thomas Lunner har läst Teknisk fysik och elektrotekniklinjen och därefter forskarutbildningen i teknisk audiologi. Den teknik han utvecklade under sitt examensarbete gjorde det möjligt för det danska företaget Oticon att tillverka världens första digitala hörapparat 1995.

I dag är Thomas Lunner seniorforskare på Oticons forskningscentrum Eriksholm och adjungerad professor i kognitiv hörselvetenskap vid LiU. De senaste åren har han arbetat för att integrera kognition med hörapparatstillverkning, vilket nyligen resulterade i en ny typ av hörapparat som ger ett mer fullständigt ljudlandskap.

Fredagen den 11 november kommer Suad Ali och Thomas Lunner till Campus Valla för att ta emot utmärkelsen och hålla varsitt kort föredrag för studenter, medarbetare och alumner.

Årets alumn är ett sätt för Linköpings universitet att uppmärksamma före detta studenter, alumner, som utmärker sig genom sina insatser och sitt engagemang. Det är sjätte året i rad som Årets alumner utses.

Mer om Årets alumner