"En hyllning till romankonsten"

"Med en underfundig stil visar han på stora djup", säger Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, om årets val av Nobelpristagare i litteratur. 

Svenska Akademien tillkännagav att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den japansk-brittiska författaren Kazuo Ishiguro:

”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet, gläds åt priset.

Vilka teman berör Kazuo Ishiguro i sin litteratur?

– Vi lever i en tid av osäkerhet. Av flykt, Brexit och våld. Kazuo Ishiguro gestaltar osäkra identiteter, hur det är att inte bottna i tillvaron och ifrågasätter det nationella och visar att det nationella är något som förändras. Han fångar något allmänmänskligt och aktuellt. Med en underfundig stil och små medel kan han öppna upp oändliga djup. Professor Carin Franzén

Var det väntat?

– Nej, det var oväntat i år igen, Svenska Akademien är bra på att överraska. Kazuo Ishiguro finns inte på några av de listor jag har sett.

För den som inte redan är bekant med Kazuo Ishiguro, var börja?

– Kan man läsa på engelska kan man börja med vilken bok som helst. Han skriver lättillgängligt. Själv har jag läst Återstoden av dagen och den finns översatt till svenska, tillsammans med några böcker till. Återstoden av dagen känner ju för övrigt många till som film och där kan man ju också börja.

Är du nöjd med valet av pristagare?

– Ja, det är ett jättebra val! Det här är en hyllning till själva romankonsten. Kazuo Ishiguro sätter fingret på den engelskspråkiga litteraturen som den ser ut idag - och den är inte bara amerikansk eller brittisk. Han skriver som han gör för att han har sina erfarenheter. Identitet, gränser och mångspråkighet som han tar upp i sina romaner är frågor som många berörs av och jag tycker det är bra av Svenska Akademien att belysa det.