En robot gör ingen sommar

Vad gör man när LiU-robotarna från Talang är upptagna och man ska ordna en robotsommar? Jo, man röntgar en av dem och visar insidan. Det, och mycket annat, kan man uppleva på Visualiseringscenters Robotsommar.

LiU-roboten Elsa röntgas Foto: Patric Ljung Att ordna en Robotsommar är ett sätt att intressera en bredare publik för naturvetenskap och teknik. Visualiseringscenter C i Norrköping ville så klart kunna visa upp LiU-roboten Elsa och hennes kompisar som TV-publiken lärt känna i programmet Talang. 
- Men robotarna var väldigt upptagna i sommar. De skulle vara med i Almedalen och därefter spela VM i fotboll för robotar i Japan, berättar Andreas Anglesjö, projektledare och programansvarig på Visualiseringscenter, som då kom på idén att röntga en av robotarna och visa upp insidan.
- Det virtuella obduktionsbordet har vi sedan tidigare. LiU har robotarna och Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, som gör skiktröntgen.

Starka forskningsområden 

Blue-Bot och mBot  Foto: Elisabet WahrbyDet virtuella obduktionsbordet bygger på världsledande visualiseringsteknik utvecklad vid LiU. Tekniken har tidigare använts bland annat för att visa upp den 5 500 år gamla och mumifierade Gebelein-mannen på British Museum. På det här sättet kombineras flera av LiU:s starkaste forskningsområden i utställningen.
- Det är jättehäftigt, säger Andreas Anglesjö. Roboten Elsa är röntgad i skikt, vilket gör att publiken kan se, skikt för skikt, hur hon ser ut inuti.
Robotsommar pågår fram till 20 augusti och bjuder på visningar, workshops och sensorprogrammering. Och det är inte bara den röntgade roboten Elsa man möter. Här finns också en industrirobot inlånad från ABB. Och så de små krabaterna Blue-Bot och mBot som besökarna själv får programmera. Blue-Bot vänder sig till mindre barnen och mBot till lite äldre ungdomar. Till hösten kommer Visualiseringscenter jobba vidare med robotarna och bjuda in skolelever i andra respektive åttonde klass. 

Att lyckas och att våga

Tre gånger om dagen hålls workshops, drop in utan anmälan för vem som helst som vill testa att programmera en robot.
- Det har varit ett jätteintresse, säger Andreas Anglesjö. Det kommer alla möjliga människor, familjer och grupper. Här gick precis en grupp som jag uppfattade kom från SFI, Svenska för invandrare. Och i morse pratade jag med en holländsk kvinna som var här som turist. 
- Jag tror att människor tycker det är roligt att lyckas, att se att man klarar av att programmera en robot, vare sig det handlar om ABB:s industrirobot eller den lilla Blue-Bot. Och att våga, fortsätter Andreas Anglesjö. Det är ju bättre att sakerna används och går lite sönder än att de står helt oanvända och hela.
 
Robotsommar pågår fram till 20 augusti 2017 på Visualiseringscenter C i Norrköping.
 
Robotsommar på C

Andreas Anglesjö vid visualiseringsbordet Foto: Elisabet Wahrby

Fler nyheter från LiU