Undersökningar har också gjorts kring hur vi tänker på oss själva relation till robotarna.
Men för många av oss är robotar fortfarande science fiction och inget vi interagerar med på en individuell och emotionell nivå. Vi kan tänkas ha en robotdammsugare hemma, som kanske till och med fått ett namn, men därifrån till att anställa en autonom hushållsrobot som en del av familjen är steget långt (som Rosie, robotpiga i The Jetsons).
Robotar i vardagen
Det här håller på att ändras. Robotar har tagit steget in i vårt dagliga liv. Vi och våra barn kommer att behöva interagera med robotar allt eftersom de dyker upp i vården, under livets olika skeden. Hur kommer detta att påverka hur vi - och robotarna - ser Katherine Harrison och Pepper.på vård? Och hur ska vi skapa gemensamma relationer som bygger på tillit, empati och ansvarstagande?
Detta tvärvetenskapliga projekt, som finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse är en del av WASP HS. Projektet samlar robotutvecklare, dataforskare, forskare inom teknikens påverkan på samhället samt forskare med erfarenhet av etnografiska studier av affektiv människa-maskin-interaktion.
Vi kommer att studera tre fall av utveckling av robotar i den tidiga testfasen:
Fallstudie 1: Robothandledare, Social Robotics Lab, Uppsala.
Fallstudie 2: Robotintervjuare, Fur Hat, Stockholm.
Fallstudie 3: Omvårdnadsrobot för äldre, Machine Perception and interaction Lab, Örebro.
Läs mer om projektet här (på engelska)