Hennes doktorsavhandling som nu läggs fram bygger på självrapporterade uppgifter från sammanlagt 3 600 kvinnor och 4 700 män, med en svarsprocent mellan 50 och 80.
Tre olika typer av våld
Av de kvinnor som utsatts för våld uppgav nästan varannan, 47–48 procent, att de varit utsatta för mer än en typ av våld. Mer än var tredje hade råkat ut för flera förövare. Bland de drabbade männen hade var tredje utsatts för flera typer av våld och var fjärde av flera förövare.
Johanna Simmons har definierat tre olika typer av våld:
- fysiskt våld som kan vara allt från ett knytnävsslag till livshotande våld
- sexuellt våld, från sexuellt ofredande och förnedring till penetrationsvåldtäkt
- emotionellt våld som sträcker sig från systematiska förödmjukelser till kontrollerande beteenden, isolering och systematiska hot.
Förövarna är också indelade i tre kategorier:
- familjen: föräldrar, styvföräldrar, syskon
- partner: nuvarande eller tidigare
- bekant eller främling.
Olika erfarenheter av våld
– Både i forskningen och i den kliniska vardagen krävs en större medvetenhet om att olika typer av våld, liksom våld från flera förövare, hänger ihop. Samtidigt är det mycket svårt att mäta våld. Nästa steg borde vara att utveckla metoderna, säger Johanna Simmons.
Erfarenheterna av våld skiljer sig åt mellan könen. Kvinnor blir oftare utsatta av sin partner, medan det är vanligare att män misshandlas av bekanta/främlingar. Dock förekommer det även att män blir utsatta för olika typer av våld av sin partner. Tidigare forskning har visat att det många gånger är svårt för kvinnor att berätta för sin vårdgivare om det våld de varit utsatta för. Denna avhandling visar att så kan vara fallet även för män, särskilt när det är en kvinna som är förövaren.
Skuld- och skamkänslor
Ett grovt exempel kommer från en man som intervjuades i en uppföljande kvalitativ studie och som hade misshandlats så illa av sin fru att han fått en fraktur. Enligt hans uppfattning tror vårdpersonal att det bara är kvinnor som får stryk av män, och inte att män får stryk av kvinnor. När han kom till akuten med sin fraktur skrattade vårdpersonalen åt honom:
”Blev du slagen av en tjej? Haha, kunde du inte slå tillbaka?”
– Vi fann att de män vi intervjuade ofta gav uttryck för skam- och skuldkänslor och inte litade på vårdsekretessen. För att de ska berätta om sina erfarenheter av att vara utsatta för våld krävs ett empatiskt och stödjande bemötande från vårdpersonalen, säger Johanna Simmons.
Åke Hjelm 2015-03-30
Avhandling: Toward an integrated approach in research on interpersonal violence.