Eva Hemmungs Wirtén 2016 års Paul Otlet Fellow

Eva Hemmungs Wirtén har fått stipendiet för projektet ”Big Bibliography: Science Under the Weight of Information Overload.”

Porträtt av Eva Hemmungs WirténFoto: David Einar

Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Tema Kultur och samhälle vid Linköpings universitet, har tilldelats 2015-16 års Paul Otlet Fellowship in the History of Information Science vid The Beckman Centre, Chemical Heritage Foundation (CHF) i Philadelphia.

Stipendiet, som donerats av Eugene Garfield, mannen bakom bland annat Science Citation Index, innebär en tre månader lång forskningsvistelse under sommaren 2016 för att ta del av institutets arkiv och resurser. Projektet behandlar frågan om hur dagens moderna infrastruktur för vetenskaplig kommunikation vuxit fram historiskt och fokuserar särskilt på patent.

Den belgiske mångsysslaren och visionären Paul Otlet (1868-1944), anses som en av informationshistoriens giganter. Tillsammans med sin långvariga samarbetspartner Henri La Fontaine (1854-1943, Nobels Fredspris 1913) grundade han bland annat Mundaneum, idag ett informationshistoriskt museum i Mons, Belgien.

Projektet bygger vidare på Eva Hemmungs Wirténs senaste bok Making Marie Curie: Intellectual Property and Celebrity Culture in an Age of Information som publicerades tidigare i år på University of Chicago Press och som recenserats bland annat i Wall Street Journal, Times Higher Education och Nature.

Läs  mer:

Chemical Heritage Foundation