Exjobbet blev ett minne för livet

Petter gjorde sitt exjobb på Fachhochschule Nordwestschweiz i Basel, Schweiz. Ett arbete i en internationell forskningsgrupp innebar utmaningar men resulterade en mängd nya kunskaper inom analystekniker.

Exjobb_KA_Petter

1) Hur gick du tillväga för att få ett exjobb och varför hamnade du på Fachhochschule Nordwestschweiz i Basel, Schweiz?

Jag blev tipsad att göra examensarbetet utomlands av några äldre KA-studenter. Basel fanns som möjlig studieort och jag tyckte det lät som en bra utmaning att åka iväg. Det var ett perfekt tillfälle att få uppleva ett annat land samtidigt som jag studerade under några månader. Vi som åkte till Basel fick även träffa en professor i Linköping  som ansvarade för forskningsgruppen i Basel. Det var ett utmärkt tillfälle att få svar på alla våra frågor om projekten innan vi bestämde oss.

2) Vad var roligast med ditt exjobb och vilka var utmaningarna?

Det absolut roligaste var  att jag fick jobba inom ett område som var helt nytt för mig. Jag placerades i en forskningsgrupp inom nanoteknik och fick ganska omgående fria händer i laboratoriet. Det var  den största utmaningen men också oerhört lärorikt eftersom jag fick lära mig flera nya analystekniker som inte berörts tidigare under utbildningen. Att dessutom komma till ett nytt land, en ny stad, ett nytt universitet och att arbeta i en internationell forskningsgrupp var oväntat roligt.

3) Vilka tips skulle du ge till KA-studenter som har exjobbet framför sig?

Att våga testa något man aldrig gjort förut och våga välja något man inte är bekväm med. Att se examensarbetet som en möjlighet att ytterligare lära sig en kemisk analysteknik som kanske inte ingått i utbildningen. Just den analysteknik jag använde under exjobbet har jag kommit i kontakt med nu och den erfarenheten jag fick i Basel ger mig ett försprång i mitt arbete. Jag kan verkligen rekommendera andra att göra exjobbet utomlands, förutom att det blir ett minne för livet så är det också oerhört lärorikt och roligt!